Chipsy warzywne jako przekąska i dodatek do zup – przepisy
Chipsy warzywne są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie nadają się jako przekąska na wieczór filmowy, czy jako dodatek do przeróżnych zup. Smaczne i zdrowe są chipsy marchewkowe i chipsy buraczane.
Chipsy warzywne są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie nadają się jako przekąska na wieczór filmowy, czy jako dodatek do przeróżnych zup. Smaczne i zdrowe są chipsy marchewkowe i chipsy buraczane.
Chipsy marchewkowe
Składniki:
- cztery marchewki,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Marchewkę dokładnie umyj, nie obieraj jej ze skórki. Za pomocą obieraczki pokrój marchew na cienkie plasterki, przełóż do głębokiej misy, dodaj olej, sól i dokładnie wymieszaj. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a przygotowane warzywa rozłóż jedno obok drugiego w formie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 stopni, umieść w nim blachę i piecz przez około 30 minut.
Chipsy buraczane
Składniki:
- cztery czerwone buraki;
- 2 łyżki oleju;
- sól;
- papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Buraczki dobrze umyj, lecz nie obieraj ich ze skórki. Małym nożykiem pokrój je cienko na plasterki, posmaruj każdy z osobna olejem, najlepiej za pomocą cienkiego pędzelka, posól i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 140 stopni i tak samo jak chipsy marchewkowe wstaw na 30 minut.
Smacznego!
- Sycący obiad nie musi być kaloryczny. Poznaj przepis na pyszny fit obiad!
- Czy pizza zawsze tuczy? Mamy przepis na dietetyczną pizzę!
- Pozwól sobie na domowe chipsy. Oto przepis na dietetyczne chipsy - kalorie w chipsach ze sklepu nie służą diecie.
- Walcz o fit ciało i kondycję. Przeczytaj porady, jak być w dobrej formie przez cały rok.
- Deser na diecie? Przekonaj się do przepisu na dietetyczne muffinki.