Przepis na biszkopt bez glutenu w różowym kolorze – pomysł na tort lub ciasto owocowe
Różowy biszkopt bezglutenowy to pomysł na szybką słodką przekąskę. Ciasto można również wykorzystać jako podstawę do tortu urodzinowego czy ciasta z owocami. Biszkopt bez glutenu doskonale komponuje się z wiśniowym budyniem, który nadaje mu ładny, lekko różowy kolor.
Różowy biszkopt bezglutenowy to pomysł na szybką słodką przekąskę. Ciasto można również wykorzystać jako podstawę do tortu urodzinowego czy ciasta z owocami. Biszkopt bez glutenu doskonale komponuje się z wiśniowym budyniem, który nadaje mu ładny, lekko różowy kolor.
Biszkopt bezglutenowy po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika należy unieść na wysokość około 60 centymetrów i rzucić go delikatnie na blat. Dzięki temu ciasto nie opadnie podczas stygnięcia i będzie idealnie równe i puszyste.
Przepis na biszkopt, krok po kroku
Różowy biszkopt bezglutenowy stanowi doskonałą podstawę do słodkiego deseru, np.: ciasta truskawkowego czy tortu urodzinowego dla dziecka. Placek biszkoptowy to także lekka przekąska do herbaty lub kawy.
Potrzebujesz:
- formy do ciasta (23 centymetry średnicy),
- papieru do pieczenia,
- miksera,
- drewnianego patyczka do szaszłyków.
Składniki:
- 5 jajek kurzych (można zastąpić 17 przepiórczymi) w temperaturze pokojowej,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- opakowanie wiśniowego budyniu bez glutenu.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywno i dodaj cukier, ciągle mieszając.
- Wlej żółtka do masy i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj budyń i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do środka masę.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Piecz biszkopt 25 minut.
- Ciasto będzie gotowe, gdy włożeniu w nie drewnianego patyczka będzie on suchy.
Smacznego!
Wskazówka: Aby biszkopt bezglutenowy udał się, jajka należy ocieplić do temperatury pokojowej. Wystarczy wyjąć je z lodówki na godzinę przed przygotowaniem ciasta. Do ocieplania jaj można również zastosować błyskawiczną metodę w postaci włożenia ich na kilkanaście minut do miski z ciepłą wodą.