Reklama

Różowy biszkopt bezglutenowy to pomysł na szybką słodką przekąskę. Ciasto można również wykorzystać jako podstawę do tortu urodzinowego czy ciasta z owocami. Biszkopt bez glutenu doskonale komponuje się z wiśniowym budyniem, który nadaje mu ładny, lekko różowy kolor.

Reklama

Biszkopt bezglutenowy po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika należy unieść na wysokość około 60 centymetrów i rzucić go delikatnie na blat. Dzięki temu ciasto nie opadnie podczas stygnięcia i będzie idealnie równe i puszyste.

Przepis na biszkopt, krok po kroku

Różowy biszkopt bezglutenowy stanowi doskonałą podstawę do słodkiego deseru, np.: ciasta truskawkowego czy tortu urodzinowego dla dziecka. Placek biszkoptowy to także lekka przekąska do herbaty lub kawy.

Potrzebujesz:

  • formy do ciasta (23 centymetry średnicy),
  • papieru do pieczenia,
  • miksera,
  • drewnianego patyczka do szaszłyków.

Składniki:

  • 5 jajek kurzych (można zastąpić 17 przepiórczymi) w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • opakowanie wiśniowego budyniu bez glutenu.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Oddziel żółtka od białek.
  • Białka ubij na sztywno i dodaj cukier, ciągle mieszając.
  • Wlej żółtka do masy i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj budyń i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do środka masę.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  • Piecz biszkopt 25 minut.
  • Ciasto będzie gotowe, gdy włożeniu w nie drewnianego patyczka będzie on suchy.

Smacznego!

Reklama

Wskazówka: Aby biszkopt bezglutenowy udał się, jajka należy ocieplić do temperatury pokojowej. Wystarczy wyjąć je z lodówki na godzinę przed przygotowaniem ciasta. Do ocieplania jaj można również zastosować błyskawiczną metodę w postaci włożenia ich na kilkanaście minut do miski z ciepłą wodą.

Reklama
Reklama
Reklama