Reklama

Kruche babeczki wielkanocne to pomysł na dekorację zarówno świątecznego koszyczka, jak i stołu. Smaczna przekąska idealnie sprawdzi się jako potraw na Wielkanoc. Kruche ciasto można wypełnić aksamitnym kremem budyniowym z dużą zawartością owoców leśnych.

Reklama

Kruche ciasto będzie idealnie chrupkie i smaczne, jeśli w trakcie jego wyrabiania spełni się kilka podstawowych warunków. Babeczki wielkanocne należy wykonać z dobrej jakości masła o wysokiej zawartości tłuszczu. Ciasto będzie kruche, jeśli tłuszcz zostanie przed użyciem odpowiednio schłodzony w lodówce, a do składników doda się jedynie żółtka, a nie całe jajka.

Jeżynowo-budyniowe kruche babeczki - przepis, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • foremek na babeczki,
  • stolnicy,
  • noża,
  • folii spożywczej,
  • małej tarki.

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 5 łyżek cukru brązowego,
  • kostka zimnego masła (200 g),
  • 1 cytryna,
  • 2 jajka kurze.

Składniki na nadzienie budyniowe:

  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • mleko (400 ml),
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ szklanki mrożonych jeżyn.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Na stolnicę wysyp mąkę oraz cukier.
  • Dodaj masło, żółtka jaj oraz startą skórkę z cytryny.
  • Składniki na kruche ciasto dokładnie potnij nożem i szybko zagnieć.
  • Powstałą masę owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na pół godziny.
  • Foremki na babeczki wysmaruj niewielką ilością masła i wylep je schłodzonym ciastem.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz babeczki wielkanocne przez 15 minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Budyń waniliowy ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodając jedynie mniej mleka (zamiast 500 ml dodaj 400 lub 350 ml).
  • Lekko ostudzonym budyniem wypełnij babeczkę i dodaj na wierzch kilka rozmrożonych owoców.

Smacznego!

Reklama

Przepis na babeczki wielkanocne można dowolnie modyfikować, zmieniając smak budyniu bądź dodając inne owoce. Kruche ciasto doskonale komponuje się z takimi owocami, jak: maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie czy czarne porzeczki. Wnętrze babeczek, zamiast budyniem można wypełnić gęstym serem. Kruchy deser z serkiem mascarpone to również smaczna propozycja na urozmaicenie wielkanocnych wypieków.

Reklama
Reklama
Reklama