Prosty przepis na babeczki wielkanocne z delikatnym budyniowym kremem i jeżynami
Kruche babeczki wielkanocne to pomysł na dekorację zarówno świątecznego koszyczka, jak i stołu. Smaczna przekąska idealnie sprawdzi się jako potraw na Wielkanoc. Kruche ciasto można wypełnić aksamitnym kremem budyniowym z dużą zawartością owoców leśnych.
Kruche babeczki wielkanocne to pomysł na dekorację zarówno świątecznego koszyczka, jak i stołu. Smaczna przekąska idealnie sprawdzi się jako potraw na Wielkanoc. Kruche ciasto można wypełnić aksamitnym kremem budyniowym z dużą zawartością owoców leśnych.
Kruche ciasto będzie idealnie chrupkie i smaczne, jeśli w trakcie jego wyrabiania spełni się kilka podstawowych warunków. Babeczki wielkanocne należy wykonać z dobrej jakości masła o wysokiej zawartości tłuszczu. Ciasto będzie kruche, jeśli tłuszcz zostanie przed użyciem odpowiednio schłodzony w lodówce, a do składników doda się jedynie żółtka, a nie całe jajka.
Jeżynowo-budyniowe kruche babeczki - przepis, krok po kroku
Potrzebujesz:
- foremek na babeczki,
- stolnicy,
- noża,
- folii spożywczej,
- małej tarki.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 5 łyżek cukru brązowego,
- kostka zimnego masła (200 g),
- 1 cytryna,
- 2 jajka kurze.
Składniki na nadzienie budyniowe:
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- mleko (400 ml),
- 2 łyżki cukru,
- ½ szklanki mrożonych jeżyn.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę wysyp mąkę oraz cukier.
- Dodaj masło, żółtka jaj oraz startą skórkę z cytryny.
- Składniki na kruche ciasto dokładnie potnij nożem i szybko zagnieć.
- Powstałą masę owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na pół godziny.
- Foremki na babeczki wysmaruj niewielką ilością masła i wylep je schłodzonym ciastem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz babeczki wielkanocne przez 15 minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Budyń waniliowy ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodając jedynie mniej mleka (zamiast 500 ml dodaj 400 lub 350 ml).
- Lekko ostudzonym budyniem wypełnij babeczkę i dodaj na wierzch kilka rozmrożonych owoców.
Smacznego!
Przepis na babeczki wielkanocne można dowolnie modyfikować, zmieniając smak budyniu bądź dodając inne owoce. Kruche ciasto doskonale komponuje się z takimi owocami, jak: maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie czy czarne porzeczki. Wnętrze babeczek, zamiast budyniem można wypełnić gęstym serem. Kruchy deser z serkiem mascarpone to również smaczna propozycja na urozmaicenie wielkanocnych wypieków.