Dynia
Fotolia
Styl życia

Przekąski na Halloween – 5 prostych przepisów na Halloween

Przekąski na Halloween – 5 prostych przepisów na Halloween

Proste przepisy na Halloween świetnie sprawdzą się jako smaczne przekąski na spotkanie ze znajomymi. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil żeby przygotować lekką kolacje dla kilku osób. Halloween jest coraz częściej obchodzone w polskich domach, ze względu na niezwykły klimat i dreszczyk emocji. Przekąski na Halloween w śmiesznym i nieco demonicznym stylu wprawią gości w zupełnie inny świat.

Świąteczne dekoracje na Halloween i ciekawe kostiumy będą super dodatkiem do bananowych duszków i parówkowych mumii.

Przepis na duchy z banana - prosta przekąska na Halloween

Składniki na duchy bananowe

Jak zrobić duchy z banana?

  1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół.
  2. Każdy banan nadziewamy na patyk od strony przecięcia. Tak aby końcówki banana stworzyły głowę duszka.
  3. Białą czekoladę rozpuszczamy w misce na parze.
  4. Każdy banan maczamy w czekoladzie. Z gorzkiej czekolady formujemy oczka.
  5. Banany wkładamy do lodówki. Kiedy czekolada trochę zgęstnieje wkładamy oczka.
  6. Banany wkładamy do zamrażalnia i chrupiemy kiedy czekolada zupełnie zastygnie.

Przepis na smoothie dyniowe 

Składniki na smoothie z dynią

Jak zrobić smoothie z dynią?

Przepis na smoothie z dynią jest bardzo prosty. Wystarczy zblendować wszystkie składniki i doprawić koktajl według uznania.

dwie szklanki ze słomkami i dyniowym smoothie
© Denira/Adobe Stock

Przepis na jabłka w karmelu na Halloween

Składniki na jabłka w karmelu

  • 6 twardych, czerwonych jabłek
  • tyle samo długich wykałaczek
  • 400 g białego cukru
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cukru wanilinowego

Jak zrobić jabłka w karmelu?

  1. Jabłka dokładnie myjemy, odrywamy ogonki.
  2. W środek jabłka wbijamy długą wykałaczkę.
  3. Blachę do pieczenie wykładamy papierem i smarujemy cienko olejem. 
  4. W garnku zagotuj cukier z wodą, miodem i cukrem waniliowym.
  5. Zanurzamy jabłka w karmelu i układamy na papierze.
  6. Jabłka wkładamy do lodówki aż karmel zastygnie.

 

Mumia z parówki - straszna przekąska

Składniki na mumię z parówki

Jak zrobić mumie z parówkami?

  1. Ciasto francuskie tniemy na cienkie paseczki.
  2. Każdą parówkę owijamy ciastem tak żeby pokryły całą parówkę. Zostaw centymetrowy kawałek na twarz mumii.
  3. Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem.
  4. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C.
  5. Upieczonej parówce wycinamy okrągłe dziurki na oczy. Do środka można włożyć sezam lub siemię lniane.

Przepis na frytki z dyni pieczone

Składniki na frytki z dyni

Jak zrobić frytki dyniowe z piekarnika?

  1. Dynię obrać i pokroić na podłużne paski w kształcie frytek.
  2. Wrzucić do dużej miski i dodać olej (ok. 2 łyżki na 0,5 kg dyni).
  3. Zamieszać, dodać ulubione przyprawy i ponownie zamieszać.
  4. Piec w piekarniku przez około 30 minut w 210 stopniach.

 

Zobacz także
talerz z zupą dyniową

Dynia hokkaido – właściwości zdrowotne i przepisy: na kremową zupę i dyniowe leczo

czereśnie

Nalewka z wiśni - prosty przepis na wiśniówkę

Ciasto z 3 składników

Sernik dyniowy – prosty przepis na zaskakujący deser

 

Fleszstyle
Makijaż na Halloween? Te kosmetyki pomogą Ci go zrobić!
Makijaż na Halloween? Te kosmetyki pomogą Ci go zrobić!
Surowa dynia.
©photocrew/Fotolia
Styl życia
Prosty przepis na kopytka dyniowe na słono i na słodko
Prosty przepis na kopytka dyniowe na słono i na słodko

Kopytka dyniowe to świetny pomysł na wykorzystanie domowego musu z pieczonej dyni. To typowo jesienne danie - aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Można je przygotować w dwóch wersjach - na słono z dodatkiem ziemniaków i pysznym sosem grzybowym lub kurkowym oraz na słodko w najprostszej wersji. Poniżej znajdziecie przepisy na kopytka dyniowe w dwóch pysznych odsłonach. Przepis na kopytka dyniowe na słono 500 g ziemniaków typu kulinarnego B 400 g musu/puree z pieczonej dyni 2 jajka 1/2 szklanki mąki sól i pieprz opcjonalnie: 100 g tartego sera żółtego (najlepiej cheddar lub parmezan) Jak zrobić kopytka z dynią na słono? Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ważne jest to, żeby nie były rozgotowane. Do ugotowanych ziemniaków dodać puree z dyni i zamieszać. Jeśli mus z dyni jest rzadki, należy go najpierw zredukować i zagęścić poprzez gotowanie na małym ogniu. Dodać mąkę, ser, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie należy dodać jajko i zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Ciasto pokroić na kilka części. Odcięte kawałki formować w wałeczki na blacie lub stolnicy oprószonej mąką. Wałeczki kroić na 3-4 cm ukośne kawałki. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą wodę bez soli. Wyjmować łyżką cedzakową w momencie kiedy wypłyną na wierzch. Kopytka podawać z masłem i ziołami, sosem grzybowym lub sosem kurkowym . Przepis na kopytka dyniowe na słodko 300 g musu/puree z dyni jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego sól Jak zrobić kopytka z dynią na słodko? Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Formujemy z nich...

Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu
Styl życia
Przepis na wegańską szarlotkę bez jajek i masła
Przepis na wegańską szarlotkę bez jajek i masła

Wegańska szarlotka to deserowy klasyk, który zadowoli podniebienie każdego łasucha. To wersja bez dodatku jajek czy masła, dlatego świetnie sprawdzi się u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Aromat domowej szarlotki to zapach dzieciństwa, do którego często lubimy powracać. Poniżej znajdziecie prosty przepis na wegańską szarlotkę bez jajek i masła . Do jabłecznika idealnie sprawdzą się wyraziste, kwaśne jabłka - antonówka, papierówka lub szara reneta . Dwa pierwsze gatunki występują jedynie sezonowo, renetę możemy znaleźć na targowiskach przez cały rok, nawet zimą. Jeśli nie będziemy mogli znaleźć tych rodzajów jabłek, warto poprosić sprzedawcę o te najtwardsze i najbardziej kwaśne. Przepis na wegańską szarlotkę Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru trzcinowego łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody szczypta soli Składni na farsz do szarlotki 2 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka cukru wanilinowego Jak zrobić wegańską szarlotkę bez jajek i mleka? Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy resztę składników: cukier, cukier wanilinowy i cynamon Dusimy przez około pół godziny, aż jabłka będą miękkie, ale nadal w kawałkach. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski. Zagniatamy na gładką masę. Jeżeli ciasto okaże się za suche, można dodać jeszcze odrobinę wody. W przeciwnym wypadku dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na dwie części - jedna z nich 1/3 ciasta, druga 2/3 ciasta. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny - najlepsze będzie po godzinie. Blachę na...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner