Proste przepisy na Halloween świetnie sprawdzą się jako smaczne przekąski na spotkanie ze znajomymi. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil żeby przygotować lekką kolacje dla kilku osób. Halloween jest coraz częściej obchodzone w polskich domach, ze względu na niezwykły klimat i dreszczyk emocji. Przekąski na Halloween w śmiesznym i nieco demonicznym stylu wprawią gości w zupełnie inny świat.

Reklama

Świąteczne dekoracje na Halloween i ciekawe kostiumy będą super dodatkiem do bananowych duszków i parówkowych mumii.

Przepis na duchy z banana - prosta przekąska na Halloween

Składniki na duchy bananowe

Jak zrobić duchy z banana?

  1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół.
  2. Każdy banan nadziewamy na patyk od strony przecięcia. Tak aby końcówki banana stworzyły głowę duszka.
  3. Białą czekoladę rozpuszczamy w misce na parze.
  4. Każdy banan maczamy w czekoladzie. Z gorzkiej czekolady formujemy oczka.
  5. Banany wkładamy do lodówki. Kiedy czekolada trochę zgęstnieje wkładamy oczka.
  6. Banany wkładamy do zamrażalnia i chrupiemy kiedy czekolada zupełnie zastygnie.

Przepis na smoothie dyniowe

Składniki na smoothie z dynią

Jak zrobić smoothie z dynią?

Przepis na smoothie z dynią jest bardzo prosty. Wystarczy zblendować wszystkie składniki i doprawić koktajl według uznania.

Zobacz także
Smoothie dyniowe
© Denira/Adobe Stock

Przepis na jabłka w karmelu na Halloween

Składniki na jabłka w karmelu

  • 6 twardych, czerwonych jabłek
  • tyle samo długich wykałaczek
  • 400 g białego cukru
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cukru wanilinowego

Jak zrobić jabłka w karmelu?

  1. Jabłka dokładnie myjemy, odrywamy ogonki.
  2. W środek jabłka wbijamy długą wykałaczkę.
  3. Blachę do pieczenie wykładamy papierem i smarujemy cienko olejem.
  4. W garnku zagotuj cukier z wodą, miodem i cukrem waniliowym.
  5. Zanurzamy jabłka w karmelu i układamy na papierze.
  6. Jabłka wkładamy do lodówki aż karmel zastygnie.

Mumia z parówki - straszna przekąska

Składniki na mumię z parówki

Jak zrobić mumie z parówkami?

  1. Ciasto francuskie tniemy na cienkie paseczki.
  2. Każdą parówkę owijamy ciastem tak żeby pokryły całą parówkę. Zostaw centymetrowy kawałek na twarz mumii.
  3. Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem.
  4. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C.
  5. Upieczonej parówce wycinamy okrągłe dziurki na oczy. Do środka można włożyć sezam lub siemię lniane.

Przepis na frytki z dyni pieczone

Składniki na frytki z dyni

Jak zrobić frytki dyniowe z piekarnika?

  1. Dynię obrać i pokroić na podłużne paski w kształcie frytek.
  2. Wrzucić do dużej miski i dodać olej (ok. 2 łyżki na 0,5 kg dyni).
  3. Zamieszać, dodać ulubione przyprawy i ponownie zamieszać.
  4. Piec w piekarniku przez około 30 minut w 210 stopniach.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama