wydrążanie dyni
©Syda Productions/Fotolia.com
Styl życia

Lampiony z dyni – ozdoby na Halloween i nie tylko; jak wysuszyć dynię ozdobną

Do wykonania lampionu z dyni potrzeba dużego warzywa, ostrego nożyka i świeczki bądź żarówki. Przed wykonaniem ozdoby należy dokładnie wysuszyć dynię. Zapobiegnie to zepsuciu się jej i zgniciu.

Do wykonania lampionu z dyni potrzeba dużego warzywa, ostrego nożyka i świeczki bądź żarówki. Przed wykonaniem ozdoby należy dokładnie wysuszyć dynię. Zapobiegnie to zepsuciu się jej i zgniciu.

Z dyni oprócz pysznych potraw można wykonać też wspaniałe ozdoby. Są one popularne szczególnie w okresie poprzedzającym Halloween. Warto jednak wykorzystać je do zrobienia lampionów, które będą zdobić dom nie tylko w tym czasie.

Rzeźby z dyni – symbol Halloween

Halloween jest to celtycki obrządek, którym żegnało się lato i witało zimę. Najbardziej popularny stał się w Stanach Zjednoczonych, a także w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii. W latach 90. XX wieku święto dotarło także do Polski. Łączy się z przebieraniem i zabawami oraz zdobywaniem słodkości. Wszyscy chyba znają powiedzenie „trick or treat”, które oznacza „cukierek albo psikus”. Dzieci – ale nie tylko – odwiedzają domy sąsiadów, witając ich tym przysłowiem i licząc na otrzymanie słodyczy. Bardzo dobrze znanym symbolem Halloween jest wydrążona dynia. Zwykle rzeźbi się w niej oczy, nos i wyszczerbione zęby mające nadać warzywu groźny wygląd. Do środka wstawia się świeczkę lub – dla lepszego efektu – słabą żarówkę.

Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica z kurkami

Jak suszyć dynie ozdobne?

Do zrobienia lampionu z dyni, który ma zdobić dom lub jego okolice dłużej niż tylko w Halloween należy wysuszyć warzywo. Warto wybierać duże okazy, ponieważ duża ilość miąższu oznacza większą ilość tworzywa do rzeźbienia. Najlepiej zebrać dojrzałe dynie, których pędy i liście zaschną. Szypułkę należy pozostawić przy zerwanym owocu. Zapobiegnie to jego gniciu. Ważne, aby nie dopuścić do przemarznięcia dyni i obchodzić się z nią delikatnie. Przemarznięta skórka i nawet niewielkie uszkodzenie oznacza pewne zepsucie się materiału na lampion. Po zerwaniu należy dokładnie oczyścić wszystkie okazy. Jeśli są bardzo zabrudzone, trzeba je polać wodą. Niekiedy wystarczające jest jedynie oczyszczenie z resztek ziemi. Kolejny krok to wysuszenie dyni. Można to zrobić na słońcu. W przypadku niesprzyjającej pogody lepiej wstawić je do suchego pomieszczenia, w którym jest przewiew. Warzywo samo w sobie może być doskonałą ozdobą. Dynie, które są przeznaczone na lampion suszy się dopiero po wydrążeniu. Aby przyspieszyć ten proces, można je włożyć do nagrzanego piekarnika. Nie należy go zamykać. Czas potrzebny na wysuszenie warzywa to około 60 minut.

Lampion z dyni – instrukcja wykonania

Aby wykonać lampion z dyni:

  • narysuj na dyni dowolny wzór; możesz też przygotować szablon na kartce papieru, wyciąć go i odrysować na wierzchu warzywa;
  • następnie przy użyciu ostrego noża zetnij górną część dyni tak, aby utworzył pokrywkę; zostanie wykorzystany do przykrycia lampionu;
  • dużą łyżką ostrożnie i delikatnie wybierz miąższ i nasiona (pestki) z dyni – uważaj, aby jej nie przebić;
  • odłóż wybrane ze środka miąższ i nasiona i wykorzystaj, np. do przyrządzenia zupy dyniowej;
  • wytnij wzory na dyni przy użyciu ostrego narzędzia;
  • wszelkie łuki i rogi wycinaj powoli, aby krawędzie warzywa były gładkie;
  • w niektórych miejscach możesz zostawić cienką warstwę miąższu, przez który światło będzie przebijać z różnym natężeniem, tworząc ciekawy efekt;
  • wysusz dynię;
  • wstaw do lampionu świeczkę lub żarówkę.

Gotowe!

ciasto dyniowe z dynią w tle
©pilipphoto/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy z dyni idealne na jesień – placki, spaghetti, ciasto
Dynia jest idealnym warzywem na okres jesienny, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn oraz ma zbawienne właściwości odżywcze dla człowieka. Popularne odmiany to hokkaido, prowansalska, makaronowa czy piżmowa. Na jesień warto przygotować placki z dyni, spaghetti z dyni makaronowej lub ciasto w konsystencji podobne do biszkoptu.

Dynia jest idealnym warzywem na okres jesienny, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn oraz ma zbawienne właściwości odżywcze dla człowieka. Popularne odmiany to hokkaido, prowansalska, makaronowa czy piżmowa. Na jesień warto przygotować placki z dyni, spaghetti z dyni makaronowej lub ciasto w konsystencji podobne do biszkoptu.   Dynia jest jednym z najlepszych warzyw do oczyszczania przewodu pokarmowego z toksyn , dlatego warto ją jeść w okresie jesiennym, kiedy ma się obniżoną odporność. W tym czasie należy też jeść szczególnie kiszonki (ogórki, kapustę, buraki) . Dynia – doskonały warzywo na jesienne dni Jesień jest okresem wysypu wielu warzyw i owoców, wśród których króluje dynia. Roślina ta ma wiele dobroczynnych właściwości odżywczych i można z niej zrobić niemalże wszystko – od zup, frytek i kotletów po brownie, ciasta i placki. Dodatkowo dynia jest symbolem zbliżającego się święta Halloween, więc po zjedzeniu jej można przygotować upiorną dekorację . Najbardziej popularne odmiany dyni to: Hokkaido – pochodzi z Japonii, nie trzeba jej obierać (wystarczy obróbka termiczna);, Lunga di Napoli – przybyła z Włoch, waży do 20 kg, Prowansalska – pochodząca z Francji i ma ciemno zieloną skórę, Makaronowa – podłużny kształt i żółty kolor, Piżmowa – pochodząca z Ameryki Środkowej, w kształcie gruszki. Spaghetti z dyni makaronowej Składniki: dynia makaronowa, 2, 3 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, przyprawy (sól, pieprz), pestki dyni (opcjonalnie).   Poziom trudności: łatwe Sposób przygotowania: 1 godzina   Czas przygotowania: Gotuj dynię przez około 45 minut. Przekrój warzywo na pół i wyjmij...

pierogi z dynią na tle dyni
©tanyasid/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na pierogi z dynią pieczoną, białym serem, imbirem i cynamonem
Domowe pierogi z farszem dyniowym to propozycja na jesienny obiad. Dynię należy upiec w piekarniku z przyprawami. Po ostygnięciu farsz wykonuje się z miąższu dyniowego, białego sera oraz aromatycznych przypraw. Danie wyśmienicie smakuje z posiekaną cebulą zeszkloną na oliwie z oliwek.

Domowe pierogi z farszem dyniowym to propozycja na jesienny obiad. Dynię należy upiec w piekarniku z przyprawami. Po ostygnięciu farsz wykonuje się z miąższu dyniowego, białego sera oraz aromatycznych przypraw. Danie wyśmienicie smakuje z posiekaną cebulą zeszkloną na oliwie z oliwek.   Sezon na dynię trwa od września do listopada. To najlepszy czas na słodkie domowe wypieki z tego warzywa, np. tartę lub ciasto z dyni .  Przepis na pierogi z dynią, krok po kroku Pierogi z farszem dyniowym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie można podawać z zeszkloną na oliwie i posiekaną cebulą lub śmietaną posypaną świeżą natką pietruszki .   Potrzebujesz: blachy do pieczenia, garnka, stolnicy, miski, sita, maszynki do mielenia mięsa , wałka do ciasta, papieru do pieczenia.   Składniki na farsz dyniowy do pierogów: miąższ z 0,5 kilogramowej dyni, 300 g białego sera półtłustego, 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej , szczypta imbiru , szczypta cynamonu, sól i pieprz do smaku.   Składniki na ciasto do pierogów: 300 g mąki pszennej, 1 szklanka gorącej wody, 1 płaska łyżeczka soli, 1/3 kostki masła.   Czas przygotowania: około 2 h Stopień łatwości: średnie   Jak upiec dynię? Przed przygotowaniem pierogów należy upiec dynię. Warzywo po umyciu i osuszeniu, smaruje się oliwą z oliwek oraz oprósza solą, pieprzem i igłami świeżego rozmarynu (około 1 łyżką). Dynię należy położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkłada się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecze przez 0,5 h. Po ostudzeniu dyni należy pozbawić ją skóry oraz pestek i wydrążyć miąższ.   Sposób...

Dynia piżmowa przekrojona na pół leży na drewnianej desce.
©Robert Przybysz/Fotolia.com
Styl życia
Dynia piżmowa – wartości odżywcze. 2 wegańskie przepisy na dania z dynią piżmową
Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce ten gatunek jest rzadko uprawiany. Wyglądem bardziej przypomina melona z bardzo długą szyjką, niż popularne u nas krągłe i pękate dynie zwyczajne. Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak o delikatnym piżmowym zapachu. Jest idealna do pieczenia, znakomicie sprawdza się w formie frytek.

Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce ten gatunek jest rzadko uprawiany. Wyglądem bardziej przypomina melona z bardzo długą szyjką, niż popularne u nas krągłe i pękate dynie zwyczajne. Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak o delikatnym piżmowym zapachu. Jest idealna do pieczenia, znakomicie sprawdza się w formie frytek.   Z względu na bogatą zawartość składników odżywczych warto jeść dynię piżmową w okresie jesiennym. To przyjemny sposób na wzmocnienie organizmu przed infekcjami. Wszystkie dynie mają wysoki indeks glikemiczny . Można go jednak nieco zmniejszyć, dodając do potraw pomidory czy paprykę.   Właściwości i składniki odżywcze dyni piżmowej   Dynia piżmowa znana również jako butternut squash zawiera potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Dzięki zawartości tych składników jedzenie jej pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz sprawia, że eliminowane są wolne rodniki, odpowiedzialne za szybsze starzenie organizmu. Ponadto działa przeciwzapalnie i wzmacniająco. Dynia piżmowa jest szczególnie polecana jako urozmaicenie jadłospisu osób, które dbają o linię, gdyż zawiera mało tłuszczu.   100 g miąższu dyni piżmowej zawiera około 40 kcal; 1 g białka; 8 g węglowodanów oraz mniej niż 1 g tłuszczu.   Przepis na pieczoną dynię piżmową z pieczarkami   Składniki na 3 porcje: 1 średniej wielkości dynia, 1 szklanka kuskus, poł szklanki warzywnego bulionu , 1 cebula, 1 ząbek czosnku, szczypta cukru, 2 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej , 1 łyżeczka oregano, 20 dkg pieczarek.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia   Sposób przygotowania: Przekrój dynię na pół – wzdłuż. Wydrąż...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik