Przekąski na Halloween – 5 prostych przepisów na Halloween
Przekąski na Halloween – 5 prostych przepisów na Halloween
Proste przepisy na Halloween świetnie sprawdzą się jako smaczne przekąski na spotkanie ze znajomymi. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil żeby przygotować lekką kolacje dla kilku osób. Halloween jest coraz częściej obchodzone w polskich domach, ze względu na niezwykły klimat i dreszczyk emocji. Przekąski na Halloween w śmiesznym i nieco demonicznym stylu wprawią gości w zupełnie inny świat.
Świąteczne dekoracje na Halloween i ciekawe kostiumy będą super dodatkiem do bananowych duszków i parówkowych mumii.
Przepis na duchy z banana - prosta przekąska na Halloween
Składniki na duchy bananowe
- 4 banany
- tabliczka mlecznej czekolady
- dwie kostki gorzkiej czekolady
- patyczki do lodów
Jak zrobić duchy z banana?
- Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół.
- Każdy banan nadziewamy na patyk od strony przecięcia. Tak aby końcówki banana stworzyły głowę duszka.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w misce na parze.
- Każdy banan maczamy w czekoladzie. Z gorzkiej czekolady formujemy oczka.
- Banany wkładamy do lodówki. Kiedy czekolada trochę zgęstnieje wkładamy oczka.
- Banany wkładamy do zamrażalnia i chrupiemy kiedy czekolada zupełnie zastygnie.
Przepis na smoothie dyniowe
Składniki na smoothie z dynią
- 500 mleka kokosowego
- szklanka musu z pieczonej dyni z tego przepisu
- 1 cukier wanilinowy
- cynamon, kardamon i odrobina pieprzu
Jak zrobić smoothie z dynią?
Przepis na smoothie z dynią jest bardzo prosty. Wystarczy zblendować wszystkie składniki i doprawić koktajl według uznania.
Przepis na jabłka w karmelu na Halloween
Składniki na jabłka w karmelu
- 6 twardych, czerwonych jabłek
- tyle samo długich wykałaczek
- 400 g białego cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cukru wanilinowego
Jak zrobić jabłka w karmelu?
- Jabłka dokładnie myjemy, odrywamy ogonki.
- W środek jabłka wbijamy długą wykałaczkę.
- Blachę do pieczenie wykładamy papierem i smarujemy cienko olejem.
- W garnku zagotuj cukier z wodą, miodem i cukrem waniliowym.
- Zanurzamy jabłka w karmelu i układamy na papierze.
- Jabłka wkładamy do lodówki aż karmel zastygnie.
Mumia z parówki - straszna przekąska
Składniki na mumię z parówki
- ciasto francuskie
- 2 opakowania parówek
- jajko
Jak zrobić mumie z parówkami?
- Ciasto francuskie tniemy na cienkie paseczki.
- Każdą parówkę owijamy ciastem tak żeby pokryły całą parówkę. Zostaw centymetrowy kawałek na twarz mumii.
- Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem.
- Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C.
- Upieczonej parówce wycinamy okrągłe dziurki na oczy. Do środka można włożyć sezam lub siemię lniane.
Przepis na frytki z dyni pieczone
Składniki na frytki z dyni
- dynia
- olej rzepakowy lub słonecznikowy
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka i ostra papryka
Jak zrobić frytki dyniowe z piekarnika?
- Dynię obrać i pokroić na podłużne paski w kształcie frytek.
- Wrzucić do dużej miski i dodać olej (ok. 2 łyżki na 0,5 kg dyni).
- Zamieszać, dodać ulubione przyprawy i ponownie zamieszać.
- Piec w piekarniku przez około 30 minut w 210 stopniach.