Pyszne obiady z wykorzystaniem soi: kotlety schabowe i soja w warzywach
Najlepszym sposobem na wykorzystanie gotowych półproduktów z soi jest przyrządzenie sojowych kotletów schabowych. Ugotowane wcześniej ziarna soi to świetna baza gulaszy oraz sosów warzywnych.
Najlepszym sposobem na wykorzystanie gotowych półproduktów z soi jest przyrządzenie sojowych kotletów schabowych. Ugotowane wcześniej ziarna soi to świetna baza gulaszy oraz sosów warzywnych.
Warto wypróbować soję jako składnik pysznych dań obiadowych dla całej rodziny.
Przepis na sojowe schabowe z puree ziemniaczanym i buraczkami
Nie tylko mięsożercy mogą rozkoszować się wybornym smakiem niedzielnego kotleta schabowego.
Składniki na kotlety (na 4 porcje):
- 4 gotowe steki sojowe,
- 2 szklanki wrzącego bulionu warzywnego,
- sos sojowy,
- sól, pieprz,
- 16 łyżek mąki,
- kilka łyżek wody,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- pół łyżeczki suszonego lubczyku,
- odrobina kurkumy,
- kilka łyżek bułki tartej,
- kilka łyżek drobno pokruszonych płatków kukurydzianych,
- olej do smażenia.
- Składniki na puree ziemniaczane:
- 1 kilogram ziemniaków,
- odrobina soli,
- 2 łyżki masła,
- pół pęczka koperku.
- Składniki na buraczki:
- 1 kilogram buraków,
- ćwierć kostki masła,
- 3 łyżki mąki,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- 2 łyżeczki cukru,
- szczypta curry,
- odrobina wędzonej papryki
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj buraki i gotuj w osolonym wrzątku z solą i sokiem z cytryny 25 minut.
- Obierz i umyj ziemniaki.
- Gotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie, około 20 minut, w równej wielkości kawałkach.
- Umieść pojedynczo w 4 głębokich talerzach steki sojowe i zalej je wrzącym bulionem.
- Dolej do każdego talerza pół łyżki sosu sojowego, odrobinę soli i pieprzu.
- Przykryj talerze ze stekami płaskimi talerzami i zostaw na 20 minut.
- W głębokim talerzu przygotuj panierkę do kotletów z mąki i wody – powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – i dodaj przyprawy, pieprz oraz dosól.
- Na płaskim talerzu rozsyp bułkę tartą wymieszaną z płatkami kukurydzianymi.
- Przestudzone buraki obierz i zetrzyj na tarce.
- Rozgrzej na patelni masło, dodaj mąkę, a po kilku minutach starte buraki i trzymaj na ogniu, aż do zagotowania zasmażki z buraczkami.
- Odciśnij z bulionu kotlety i oprósz je mąką.
- Zamocz steki w cieście naleśnikowym i obtocz w bułce tartej.
- Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Utłucz ziemniaki z odrobiną masła i posyp obficie świeżym koperkiem.
- Dopraw buraczki cukrem, odrobiną soli, curry i wędzonej papryki.
- Podawaj kotlety z ziemniakami i buraczkami.
Przepis na soję w warzywach
Rada: namocz ziarna soi na noc w przegotowanej, letniej wodzie (na ćwierć kilograma soi przygotuj 3 razy tyle wody). Następnie odlej wodę, przepłucz soję pod bieżącą wodą i gotuj ją godzinę w czterokrotnie większej ilości wody. Posól dopiero pod sam koniec gotowania.
Składniki na (na 3 porcje):
- ćwierć kilograma namoczonej i ugotowanej wcześniej soi,
- 1 kilogram pomidorów,
- 3 jajka,
- 2 cebule,
- pół pęczka szczypioru,
- olej,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut (bez namaczania i gotowania soi)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Podsmaż na oleju kilka minut pokrojoną cebulę i soję.
- Dodaj pokrojone pomidory, wędzoną paprykę, sól, pieprz.
- Gdy wilgoć z sosu odparuje, zalej go rozbełtanymi jajkami i zostaw na ogniu do ich ścięcia.
- Podawaj udekorowane szczypiorem z pieczywem.
Smacznego!
- Dania z soczewicy zielonej i czerwonej to doskonały pomysł na lekkie, wegańskie i jednocześnie sycące posiłki. Przepisy na dania z soczewicą zieloną i czerwoną.
- Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Pierogi i pasztet z soczewicy zielonej – przepisy.
- Ciecierzyca to kulinarny hit – można z niej przygotować wszystko od przystawek po desery. Przepisy na dania z ciecierzycy.