Przepis na kutię świąteczną – tradycyjną potrawę wigilijną
Kutia to jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. Jest tradycyjnym słodkim deserem, który gości na większości bożonarodzeniowych stołów. Potrawa składa się z maku, pszenicy, miodu i bakalii. Kutia jest tradycyjną potrawą dawnej polskiej kuchni kresowej, kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej.
Kutia to jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. Jest tradycyjnym słodkim deserem, który gości na większości bożonarodzeniowych stołów. Potrawa składa się z maku, pszenicy, miodu i bakalii. Kutia jest tradycyjną potrawą dawnej polskiej kuchni kresowej, kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej.
Rady: Kutia ma słodki smak. Możesz złagodzić słodycz kutii dodając do niej kilka kropel soku cytrynowego.
Czas wykonania: ok. 1 godziny
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- maszynki do mielenia,
- garnka,
- miski,
- deski do krojenia,
- łyżki,
- noża.
Składniki:
- ½ szklanki maku,
- 1 szklanka pszenicy,
- 2 szklanki mleka,
- skórka starta z połowy pomarańczy,
- skórka starta z połowy cytryny,
- 2 łyżki stołowe miodu,
- 5 suszonych fig,
- 3 łyżki stołowe rodzynek,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
- 1 łyżka posiekanych migdałów (opcjonalnie),
- sok z cytryny (opcjonalnie).
Sposób wykonania:
1. Pszenicę wsyp do miski i zalej wodą, tak aby woda pokryła wszystkie ziarna. Pszenicę zostaw w wodzie przez noc. W trakcie moczenia ziaren pszenicy zmieniaj wodę przynajmniej 3 razy.
2. Namoczoną pszenicę wsyp do garnka i zalej wodą, tak aby woda pokryła wszystkie ziarna. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj dotąd aż pszenica stanie się miękka (ok. 3-4 godziny). Pszenicę odcedź i zostaw do wystygnięcia.
3. Mleko wlej do garnka i wsyp do niego mak. Całość zagotuj i ostudź. Mak przepuść przez maszynkę do mielenia o gęstym sitku.
4. Figi pokrój w drobną kostkę.
5. Skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę.
6. Wszystkie składniki połącz, dodaj orzechy, rodzynki, migdały i miód i dokładnie wymieszaj. Wigilijna kutia jest gotowa.
Smacznego!
- Co dobrego na stół wigilijny? Przygotuj pyszną potrawę wigilijną według przepisu na uszka z grzybami.
- Co weganie jedzą w Boże Narodzenie? Wegańskie święta: jak przygotować potrawy na Wigilię.
- Kapusta i grzyby to idealny farsz do pierogów. Przepis na pierogi wigilijne uzupełni repertuar potraw wigilijnych.
- Idealne danie na Święta dla każdego? Uszka dla dzieci - uszka do barszczu bez grzybów.
- Co powinno znaleźć się na świątecznym stole? Oto 12 dań wigilijnych: co symbolizują?