Reklama

Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.

Reklama

Tradycyjny świąteczny bigos powinien być przygotowywany przez kilka dni – prawdziwa gospodyni nie powinna zostawiać go na ostatnią chwilę! Dzięki kilkudniowemu podgrzewaniu tej świątecznej potrawy, przejdzie ona dokładnie wszystkimi smakami i aromatami. Uważaj jednak na wątrobę – bigos jest ciężkostrawną potrawą i zawiera sporo kalorii!

Świąteczny bigos

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 kg mięsa (może być pieczeń wołowa, szynka, boczek, żeberka, kiełbasa, wędzonka itd.),
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 4 wędzone śliwki,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • garść jagód jałowca,
  • 1 cebula,
  • pół szklanki czerwonego wina,
  • mąka,
  • łyżka oliwy,
  • mały przecier pomidorowy,
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Namocz na pół godziny suszone grzyby, następnie obgotuj i pokrój.
  • Opłucz kiszoną kapustę, a następnie posiekaj.
  • Wrzuć do garnka kapustę, grzyby, przecier pomidorowy i przyprawy i nastaw do gotowania.
  • Mięso pokrój w kostkę i podsmaż z cebulką, a następnie dodaj do kapusty.
  • Całość duś około 40 minut, po ostygnięciu przenieś w chłodne miejsce.
  • Następnego dnia wymieszaj bigos i ponownie gotuj pół godziny. Ponownie odstaw w chłodne miejsce.
  • Po raz kolejny gotuj bigos – tym razem już tylko kwadrans. Dodaj śliwki, powidła i czerwone wino.
  • Przez kolejne dwa dni doprowadzaj bigos do wrzenia, po czym zdejmij go z ognia i pozostawiaj do ostygnięcia.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama