Świąteczny bigos ze śliwkami i grzybami
Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.
Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.
Tradycyjny świąteczny bigos powinien być przygotowywany przez kilka dni – prawdziwa gospodyni nie powinna zostawiać go na ostatnią chwilę! Dzięki kilkudniowemu podgrzewaniu tej świątecznej potrawy, przejdzie ona dokładnie wszystkimi smakami i aromatami. Uważaj jednak na wątrobę – bigos jest ciężkostrawną potrawą i zawiera sporo kalorii!
Świąteczny bigos
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 kg mięsa (może być pieczeń wołowa, szynka, boczek, żeberka, kiełbasa, wędzonka itd.),
- 1 cebula,
- 1 szklanka bulionu,
- 4 wędzone śliwki,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 5 dag suszonych grzybów,
- garść jagód jałowca,
- 1 cebula,
- pół szklanki czerwonego wina,
- mąka,
- łyżka oliwy,
- mały przecier pomidorowy,
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Namocz na pół godziny suszone grzyby, następnie obgotuj i pokrój.
- Opłucz kiszoną kapustę, a następnie posiekaj.
- Wrzuć do garnka kapustę, grzyby, przecier pomidorowy i przyprawy i nastaw do gotowania.
- Mięso pokrój w kostkę i podsmaż z cebulką, a następnie dodaj do kapusty.
- Całość duś około 40 minut, po ostygnięciu przenieś w chłodne miejsce.
- Następnego dnia wymieszaj bigos i ponownie gotuj pół godziny. Ponownie odstaw w chłodne miejsce.
- Po raz kolejny gotuj bigos – tym razem już tylko kwadrans. Dodaj śliwki, powidła i czerwone wino.
- Przez kolejne dwa dni doprowadzaj bigos do wrzenia, po czym zdejmij go z ognia i pozostawiaj do ostygnięcia.
Smacznego!
- Wzbogać swoje menu! Wypróbuj pomysły na potrawy z grzybów suszonych.
- Samodzielnie robisz przetwory? Nasze 5 pomysłów na przetwory z grzybów może ci się spodobać.
- Jesteś grzybiarzem? Masz pewność, jak odróżnić grzyby trujące od grzybów jadalnych?
- Kiedy chodzić na grzybobranie? Najlepsza pogoda dla grzybiarzy to...
- Włoska kuchnia to nie tylko pizza i makaron. Spróbuj risotto z pieczarkami - oto prosty przepis na risotto.