Terrina z łososiem wędzonym to znakomita przekąska nie tylko na święta, ale również na imprezy rodzinne czy spotkania ze znajomymi. Bazą potrawy jest łosoś wędzony i serek Philadelphia, które są bardzo delikatne w smaku. Charakteru temu daniu nadadzą szpinak, koperek i sok z cytryny. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na terrinę z łososia wędzonego.

Reklama

Przygotowanie terriny, czyli lekkiego pasztetu z ryby trwa około 20 minut, jednak potem trzeba ją włożyć na noc do lodówki. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i plasterkiem cytryny. Koniecznie przetestuj również przepis na łososia wędzonego w galarecie.

Przepis na terrinę z łososiem wędzonym

Składniki na terrinę

  • 400 g wędzonego łososia pokrojonego w cienkie plasterki
  • 250 serka Philadelphia
  • garść liści świeżego szpinaku "baby"
  • cytryna
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%

Do zrobienia terriny potrzebne będą:

  • podłużna forma
  • folia spożywcza

Jak zrobić terrinę z łososiem wędzonym?

  1. Łososia dzielimy na dwie części - jedną z nich wykorzystamy do farszu, a drugą do owinięcia terriny.
  2. Szpinak podgrzać na patelni bez tłuszczu, aż zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać.
  3. 200 g wędzonego łososia siekamy w drobną kosteczkę.
  4. Serek Philadelphia mieszamy z pokrojonym łososiem, szpinakiem, śmietaną, sokiem z połowy cytryny i posiekanym koperkiem.
  5. Formę zwilżamy i wykładamy przezroczystą folią. Spód i brzegi formy wykładamy plastrami łososia wędzonego, tak aby delikatnie wystawały ponad krawędź formy.
  6. Wnętrze łososia wykładamy farszem z serka, szpinaku i łososia. Wyrównujemy powierzchnię masy, przykrywamy ją łososiem i folią spożywczą.
  7. Terrinę dociskamy i wkładamy na noc do lodówki.
  8. Przed podaniem wyciągamy ją z formy i zdejmujemy folię. Kroimy na grube kawałki podajemy z plasterkiem cytryny i koperkiem.

Zobacz także
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama