Potrawy na Boże Narodzenie: Terrina z łososiem wędzonym
Potrawy na Boże Narodzenie: Terrina z łososiem wędzonym
Opublikowano: niedziela, 22 grudnia 2019 21:00
Reklama
Terrina z łososiem wędzonym to znakomita przekąska nie tylko na święta, ale również na imprezy rodzinne czy spotkania ze znajomymi. Bazą potrawy jest łosoś wędzony i serek Philadelphia, które są bardzo delikatne w smaku. Charakteru temu daniu nadadzą szpinak, koperek i sok z cytryny. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na terrinę z łososia wędzonego.
Reklama
Przygotowanie terriny, czyli lekkiego pasztetu z ryby trwa około 20 minut, jednak potem trzeba ją włożyć na noc do lodówki. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i plasterkiem cytryny. Koniecznie przetestuj również przepis na łososia wędzonego w galarecie.
Przepis na terrinę z łososiem wędzonym
Składniki na terrinę
- 400 g wędzonego łososia pokrojonego w cienkie plasterki
- 250 serka Philadelphia
- garść liści świeżego szpinaku "baby"
- cytryna
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki śmietany 18%
Do zrobienia terriny potrzebne będą:
- podłużna forma
- folia spożywcza
Jak zrobić terrinę z łososiem wędzonym?
- Łososia dzielimy na dwie części - jedną z nich wykorzystamy do farszu, a drugą do owinięcia terriny.
- Szpinak podgrzać na patelni bez tłuszczu, aż zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać.
- 200 g wędzonego łososia siekamy w drobną kosteczkę.
- Serek Philadelphia mieszamy z pokrojonym łososiem, szpinakiem, śmietaną, sokiem z połowy cytryny i posiekanym koperkiem.
- Formę zwilżamy i wykładamy przezroczystą folią. Spód i brzegi formy wykładamy plastrami łososia wędzonego, tak aby delikatnie wystawały ponad krawędź formy.
- Wnętrze łososia wykładamy farszem z serka, szpinaku i łososia. Wyrównujemy powierzchnię masy, przykrywamy ją łososiem i folią spożywczą.
- Terrinę dociskamy i wkładamy na noc do lodówki.
- Przed podaniem wyciągamy ją z formy i zdejmujemy folię. Kroimy na grube kawałki podajemy z plasterkiem cytryny i koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama