Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim
Opublikowano: niedziela, 15 grudnia 2019 18:00
Reklama
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to pyszne danie, a także prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, składnik obiadu lub potrawa na świąteczną kolację. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej sałatki z pomidorkami koktajlowymi i domowy winegretem. Przygotowaliśmy dla Was łatwy przepis na łososia w cieście francuskim.
Reklama
Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim
Składniki na łososia w cieście
- duże opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g filetu z łososia
- 200 g liści młodego szpinaku
- ząbek czosnku
- 50 g sera feta
- sól i świeżo mielony pieprz
- gałka muszkatołowa
- cytryna
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
Jak zrobić przepis na łososia w cieście francuskim?
- Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z łyżką oliwy lub rozpuszczonego masła, sokiem z połowy cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Marynatę dokładnie wcieramy w łososia i zostawiamy na godzinę.
- Przez ten czas robimy szpinak. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podduszamy szpinak, aż nieco zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodajemy pokruszony ser feta.
- Na blaszce do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Wyjmujemy łososia z marynaty i kroimy go na cztery plastry. Układamy na cieście i przykrywamy szpinakiem. Ciasto przekrawamy na 4 plastry i zawijamy łososia ze szpinakiem.
- Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół). Podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą sałatką.
Przepis na świeżą sałatkę do łososia w cieście francuskim
- 200 g sałaty (mix sałat z rukolą lub sałata rzymska lub sałata karbowana)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- sos: łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, łyżeczka musztardy, oregano
- opcjonalnie: nasiona granatu
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a cebulę w cienkie piórka. W małej miseczce dokładnie mieszamy składniki na sos. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem. Sałatkę można dodatkowo nasionami granatu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama