Przepisy na pierogi z truskawkami, wiśniami i jagodami
Ciasto na pierogi przyrządza się z mąki i wody, z dodatkiem masła lub oleju. Przy pomocy szklanki wykrawa się kółka i na środku każdego kładzie się owoce. Pierogi gotuje się do wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Ciasto na pierogi przyrządza się z mąki i wody, z dodatkiem masła lub oleju. Przy pomocy szklanki wykrawa się kółka i na środku każdego kładzie się owoce. Pierogi gotuje się do wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Pierogi z owocami to idealny pomysł na letni obiad. Aby były bardziej sycące, można je podać ze śmietaną i cukrem. W wersji dietetycznej danie serwuje się z jogurtem. Ciekawe dodatki do pierogów to wiórki kokosowe, mak lub kakao.
Pierogi z truskawkami - przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 20 g masła,
- 125 ml wrzącej wody,
- 200 g truskawek.
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w dużym garnku.
- Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej sól.
- Włóż masło w miseczce do naczynia z gorącą wodą, aby się roztopiło.
- Masło wlewaj stopniowo do mąki z solą, mieszając przez cały czas.
- Do wymienionych wyżej składników dodaj jajo, a następnie wymieszaj wszystko.
- Zagnieć ciasto.
- Posyp blat lub stolnicę mąką.
- Wyłóż ciasto na podłoże i zagniataj je przez 7-8 minut.
- Owiń je w folię spożywczą i zostaw na pół godziny.
- Po upływie tego czasu podziel ciasto na 4 części.
- Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm.
- Jeśli ciasto przykleja się do stolnicy bądź blatu, posyp je mąką.
- Umyj truskawki, usuń szypułki, a następnie pokrój owoce w cząstki.
- Wytnij kółka z ciasta za pomocą małej szklanki.
- Na środku każdego okręgu układaj po 2 cząstki truskawki.
- Składaj kółka na pół i dokładnie sklej brzegi ciasta.
- Zagotuj wodę i włóż pierwszą partię pierogów - około 15.
- Kiedy woda z pierogami zagotuje się, zmniejsz ogień na średni, a następnie gotuj pierogi dotąd, aż ciasto będzie miękkie (około 2,5 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody).
- Gotowe pierogi wyłów łyżką cedzakową.
Pierogi z wiśniami – przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 szklanka wrzącej wody,
- 1 kg wiśni,
- 1 łyżeczka cukru.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umyj wiśnie i wydryluj je.
- Zalej mąkę wrzątkiem.
- Zagniataj ciasto, dolewając do niego oliwy. Nada ona ciastu elastyczność.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
- Niewielką szklanką lub kubkiem wykrawaj z niego kółka.
- Na każdym kładź po 2 wiśnie.
- Dokładnie zlepiaj boki ciasta.
- Zagotuj wodę z cukrem w dużym garnku.
- Wrzucaj pierogi partiami (po kilkanaście).
- Gotuj je do czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij pierogi łyżką cedzakową.
Pierogi z jagodami - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 1 łyżka oleju,
- 250 ml ciepłej przegotowanej wody,
- 400 g jagód,
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- sól do smaku.
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Opłucz jagody.
- Wymieszaj owoce z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajo, olej oraz sól.
- Stopniowo dolewaj wodę, aby składniki można było połączyć.
- Zagnieć z nich ciasto. Powinno być gładkie i miękkie.
- Podziel je na 4 części.
- Posyp stolnicę bądź blat mąką.
- Rozwałkuj podzielone ciasto na cienkie placki.
- Wykrój z niego kółka, używając szklanki.
- Na środku każdego pieroga połóż łyżeczkę jagód z cukrem.
- Zlep boki ciasta.
- Zagotuj wodę z solą i 1 łyżką oleju w dużym garnku.
- Wrzuć pierogi do wrzącej wody i gotuj do wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyciągaj je łyżką cedzakową.
Smacznego!