Przepis na gulasz wegetariański: warzywny, z pieczarkami i meksykański
Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.
Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.
Wegetariański gulasz to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Można go podawać z ryżem, kaszą oraz surówką, np. z pora. Sekretem potrawy jest doprawienie go różnymi przyprawami, w zależności od efektu, jaki chce się uzyskać.
Wegetariański gulasz warzywny
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- cebula,
- średnia cukinia,
- czerwona papryka,
- marchew,
- 250 g pieczarek,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- rozmaryn,
- oregano,
- ostra papryka,
- sól,
- pieprz czarny,
- pieprz ziołowy.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój cebulę w piórka.
- Umyj i obierz marchew, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Obierz pieczarki i pokrój je w plasterki.
- Umyj paprykę i cukinię, po czym pokrój paprykę w paseczki, a cukinię w kostkę.
- Podsmaż powyższe składniki na łyżce masła.
- Na patelnię włóż paprykę oraz cukinię.
- Podsmażaj całość przez 2-3 minuty.
- Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę.
- Dodaj pomidory i czosnek.
- Duś składniki gulaszu do miękkości.
- Jeśli danie zacznie się przypalać, podlej je wodą.
- Pod koniec gotowania dodaj fasolę odsączoną z zalewy i przypraw do smaku.
Gulasz wegetariański meksykański
Składniki:
- mała cukinia,
- średnia cebula,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 10 pieczarek,
- 1,5 puszki krojonych pomidorów,
- 1/2 puszki czerwonej fasoli,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 małego opakowania kostki sojowej,
- 1/2 łyżeczki masła,
- ostra papryka
- kmin rzymski,
- świeża kolendra,
- garam masala,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru.
Czas przygotowania: około 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój je w drobną kostkę.
- Rozgrzej nieco masła na patelni i podsmaż na nim czosnek i cebulę.
- Umyj paprykę i cukinię, a następnie pokrój w kostkę.
- Umyj i obierz pieczarki, po czym pokrój je na plasterki.
- Włóż na patelnię paprykę, cukinię i pieczarki.
- Smaż przez około 5 minut.
- Dodaj odsączone z zalewy kukurydzę, fasolę i pomidory i posól je.
- Smaż całość na niewielkim ogniu.
- Zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej kostkę sojową.
- Gotuj ją przez 4-5 minut, odsącz i dodaj do gulaszu.
- Gotuj gulasz przez 10 minut, a następnie dodaj przyprawy.
Przepis na wegetariański gulasz z pieczarkami
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- cebula,
- papryka,
- 1/2 marchewki,
- 1/2 pietruszki,
- pomidor,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz pieczarki, a następnie pokrój je w cząstki.
- Roztop masło na patelni i wrzuć na nią pieczarki.
- Posól je i podsmaż na średnim ogniu.
- Umyj i obierz marchewkę oraz pietruszkę.
- Zetrzyj je na tarce i dodaj do pieczarek.
- Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
- Umyj paprykę, a następnie pokrój w kostkę.
- Wrzuć cebulę i paprykę na patelnię.
- Podsmażaj całość przez 7-8 minut.
- Dodaj słodką i ostrą paprykę.
- Umyj i obierz pomidora, po czym pokrój go w cząstki. Włóż go na patelnię.
- Dodaj do gulaszu 1/2 szklanki wrzątku i duś na małym ogniu.
- Danie będzie gotowe, kiedy sos zgęstnieje, a smaki się „przegryzą”.
Smacznego!