Reklama

Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.

Reklama

Wegetariański gulasz to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Można go podawać z ryżem, kaszą oraz surówką, np. z pora. Sekretem potrawy jest doprawienie go różnymi przyprawami, w zależności od efektu, jaki chce się uzyskać.

Wegetariański gulasz warzywny

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • cebula,
  • średnia cukinia,
  • czerwona papryka,
  • marchew,
  • 250 g pieczarek,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • rozmaryn,
  • oregano,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę w piórka.
  • Umyj i obierz marchew, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  • Obierz pieczarki i pokrój je w plasterki.
  • Umyj paprykę i cukinię, po czym pokrój paprykę w paseczki, a cukinię w kostkę.
  • Podsmaż powyższe składniki na łyżce masła.
  • Na patelnię włóż paprykę oraz cukinię.
  • Podsmażaj całość przez 2-3 minuty.
  • Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę.
  • Dodaj pomidory i czosnek.
  • Duś składniki gulaszu do miękkości.
  • Jeśli danie zacznie się przypalać, podlej je wodą.
  • Pod koniec gotowania dodaj fasolę odsączoną z zalewy i przypraw do smaku.

Gulasz wegetariański meksykański

Składniki:

  • mała cukinia,
  • średnia cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 10 pieczarek,
  • 1,5 puszki krojonych pomidorów,
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1/2 małego opakowania kostki sojowej,
  • 1/2 łyżeczki masła,
  • ostra papryka
  • kmin rzymski,
  • świeża kolendra,
  • garam masala,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój je w drobną kostkę.
  • Rozgrzej nieco masła na patelni i podsmaż na nim czosnek i cebulę.
  • Umyj paprykę i cukinię, a następnie pokrój w kostkę.
  • Umyj i obierz pieczarki, po czym pokrój je na plasterki.
  • Włóż na patelnię paprykę, cukinię i pieczarki.
  • Smaż przez około 5 minut.
  • Dodaj odsączone z zalewy kukurydzę, fasolę i pomidory i posól je.
  • Smaż całość na niewielkim ogniu.
  • Zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej kostkę sojową.
  • Gotuj ją przez 4-5 minut, odsącz i dodaj do gulaszu.
  • Gotuj gulasz przez 10 minut, a następnie dodaj przyprawy.

Przepis na wegetariański gulasz z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • papryka,
  • 1/2 marchewki,
  • 1/2 pietruszki,
  • pomidor,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz pieczarki, a następnie pokrój je w cząstki.
  • Roztop masło na patelni i wrzuć na nią pieczarki.
  • Posól je i podsmaż na średnim ogniu.
  • Umyj i obierz marchewkę oraz pietruszkę.
  • Zetrzyj je na tarce i dodaj do pieczarek.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
  • Umyj paprykę, a następnie pokrój w kostkę.
  • Wrzuć cebulę i paprykę na patelnię.
  • Podsmażaj całość przez 7-8 minut.
  • Dodaj słodką i ostrą paprykę.
  • Umyj i obierz pomidora, po czym pokrój go w cząstki. Włóż go na patelnię.
  • Dodaj do gulaszu 1/2 szklanki wrzątku i duś na małym ogniu.
  • Danie będzie gotowe, kiedy sos zgęstnieje, a smaki się „przegryzą”.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama