Jak przygotować deser bezglutenowy
© noirchocolate/Fotolia.com
Styl życia

Bezglutenowe desery: przepis na tiramisu, budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym i zdrowe pralinki

Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.

Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut. 

 

Desery dla osób na diecie bezglutenowej nie mogą zawierać m.in. mąki pszennej i zbóż, m.in. żyta i jęczmienia. Bazą przysmaków są wyroby mączne bez dodatku glutenu, takie jak mąka ziemniaczana lub ryżowa. 

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa mleczna

Przepis na bezglutenowe tiramisu – bezglutenowe i bezmleczne 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jaja,
  • 3 łyżki mąki bezglutenowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 75 g cukru,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej.

 

Składniki na krem:

  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego,
  • 100 ml śmietanki roślinnej, np. migdałowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

 

Pozostałe składniki:

 

Stopień trudności: średnie
Czas przygotowania: 30 minut na przyrządzenie i kilka godzin na schłodzenie deseru

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj kaszę jaglaną, ekstrakt waniliowy, połowę cukru i śmietankę, a następnie zmiksuj je na krem.
  • Wstaw masę do lodówki.
  • Odlej z puszki mleka kokosowego wodę.
  • Przełóż stałą część mleka do miski i ubij jak bitą śmietanę.
  • Wymieszaj ją z kremem i ubijaj całość jeszcze przez chwilę. Masa do tiramisu jest gotowa.
  • Ubij białka na sztywną pianę.
  • Dodaj do nich resztę cukru i żółtka. 
  • Wymieszaj mąkę i sodę, a następnie dodaj je do jajek. 
  • Połącz powyższe składniki, mieszając delikatnie.
  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
  • Wstaw biszkopt do piekarnika na 12 minut.
  • Kiedy ciasto będzie gotowe i nieco przestygnie, wykrój z niego koła, np. za pomocą szklanki.
  • Wkładaj tak pokrojony biszkopt do naczyń, w których podajesz tiramisu.
  • Nasącz każdy krążek amaretto wymieszanym z kawą.
  • Wyłóż na nie masę i oprósz kakao.
  • Ułóż kolejną identyczną warstwę w każdym naczyniu.
  • Na wierzchu deseru połóż kleks z kremu.
  • Wstaw pucharki do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem tiramisu oprósz je kakao.

Budyń z kaszy jaglanej – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 2 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego,
  • maliny, banan lub inne ulubione owoce.

Stopień trudności: łatwe 
Czas przygotowania: około 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Opłucz kaszę pod wodą, a następnie polej wrzątkiem.
  • Wlej do garnka ¾ szklanki mleka i gotuj kaszę do miękkości przez około 15 minut.
  • Dodaj łyżeczkę masła i gotuj całość na niewielkim ogniu.
  • Wymieszaj mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz ¼ szklanki mleka.
  • Wlej masę do kaszy i wymieszaj składniki.
  • Gotuj przez około minutę dotąd, aż budyń będzie gęsty.
  • Budyń z kaszy jaglanej możesz udekorować ulubionymi owocami.

Przepis na bezglutenowe pralinki

Składniki:

  • 100 g suszonych moreli,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 2 łyżki mielonych ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • do obtoczenia pralinek: 75 g ciemnej czekolady, zmielony słonecznik, wiórki kokosowe.

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut na wykonanie i 1 godzina na stężenie pralin

Sposób przygotowania:

  • Zmiel suszone owoce w maszynce do mięsa.
  • Rozdrobnij owocową pulpę w blenderze.
  • Wlej 1 łyżkę soku do masy i wymieszaj bardzo dokładnie. Jeśli masz problemy z wymieszaniem, dolej nieco więcej soku.
  • Uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  • Obtocz je w wiórkach kokosowych.
  • Pokrusz czekoladę na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej.
  • Zamocz wszystkie pralinki w czekoladzie. Poczekaj, aż jej nadmiar spłynie z kulki.
  • Posmaruj talerz olejem i ułóż na nim praliny. 
  • Wstaw deser do lodówki na godzinę, aby czekolada zastygła. 

 

Smacznego!

 

Wegański sernik
© lenatru/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie odpowiedniki serników: sernik z aquafaby oraz sernik wiedeński
Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną.

Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną. Wegański odpowiednik sernika można zrobić z aquafaby . Jeśli woda pozostała po ugotowaniu cieciorki, należy ją zredukować, czyli podgrzewać na niewielkim ogniu dotąd, aż zmniejszy objętość o 1/3 i schłodzić. Przepis na wegański sernik wiedeński Składniki (na tortownicę 21 cm): 2 kostki (po 180 g) naturalnego tofu , ½ szklanki kaszy jaglanej, sok z 1 cytryny, 1 1/3 szklanki mleka roślinnego , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki oleju, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 7 łyżek syropu z agawy lub klonowego, 1/3 szklanki oleju, 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady. Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Opłucz kaszę jaglaną kilka razy , dotąd aż woda nie będzie miała żółtego odcienia.  Zalej kaszę mlekiem roślinnym i gotuj przez 15-20 minut. Powinna być miękka. Wysmaruj tortownicę tłuszczem, np. masłem roślinnym. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Pokrój tofu w kostkę i dodaj do kaszy. Wlej do masy sok z cytryny, syrop oraz olej, wsyp cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Zblenduj wszystkie składniki. Do masy dodaj rodzynki i wymieszaj całość. Wlej ciasto do tortownicy. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Roztop czekoladę z 4 łyżkami wody lub mlekiem roślinnego i polej nią ciasto. Zostaw ciasto do ostygnięcia. Wegański sernik z aquafaby krok po kroku Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 500 g naturalnego tofu, ½ szklanki aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy lub ciecierzycy w puszce), 400 ml mleka...

Wegańskie tiramisu
© Katya/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie tiramisu, mus z awokado i kakao oraz kakaowe trufle z masłem orzechowym
Wegańskie tiramisu z mleczkiem kokosowym to pyszny deser. Równie smaczny będzie mus z awokado i kakao. Najlepiej podawać go z truskawkami. Kakao idealnie pasuje do trufli z masłem orzechowym.

Wegańskie tiramisu z mleczkiem kokosowym to pyszny deser. Równie smaczny będzie mus z awokado i kakao. Najlepiej podawać go z truskawkami. Kakao idealnie pasuje do trufli z masłem orzechowym.    Kakao, czyli nasiona owoców kakaowca , to dodatek, który sprawia, że potrawy nabierają czekoladowego posmaku. Można je dodać do lodów, gofrów i innego rodzaju deserów. Kakao zawiera przede wszystkim utleniacze, które spowalniają procesy starzenia się. Wegańskie tiramisu Składniki: puszka mleka kokosowego , 9 łyżek stołowych kaszy manny, płaska łyżeczka budyniu waniliowego, opakowanie wegańskich herbatników , cukier, ½ łyżeczki cukru waniliowego, cukier puder, kakao, kawa.   Czas przygotowania: 20-30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania:  Zaparz 3 łyżeczki kawy i dodaj do niej 1 ½ łyżeczki cukru. Zostaw do ostygnięcia. Przełóż gęstą część mleczka kokosowego do naczynia. Wymieszaj płynną część mleczka.  10 łyżek płynnego mleka przelej do garnka. Dodaj kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy i zagotuj. Powinna powstać bardzo gęsta masa.  Ostudź ją i utrzyj razem z gęstą częścią mleczka kokosowego na krem. Dobrze namocz herbatniki w kawie. W niewielkim naczyniu (około 15x15 cm) ułóż 2 warstwy ciastek, a ma wierzchu – krem. Wstaw tiramisu do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem posyp ciasto 3 łyżeczkami kakao wymieszanymi z 1 ½ łyżeczki cukru. Szybki wegański deser z awokado i kakao Składniki: 3 łyżki kakao, 1 dojrzałe awokado, 2 łyżki ksylitolu , garść truskawek.   Czas przygotowania: do 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób...

Smaczne naleśniki z kaszy jaglanej podane z owocami.
©Sea Wave/Fotolia.com
Styl życia
Naleśniki i placki z kaszy jaglanej: na słodko w wersji fit i z warzywami
Z kaszy można przygotować pyszne naleśniki jaglane, podawane np. z dżemem. Bezglutenowe placki w wersji fit to dobry pomysł na podwieczorek. Placuszki z kaszy jaglanej wyśmienicie smakują też z warzywami, np. cukinią i marchewką.

Z kaszy można przygotować pyszne naleśniki jaglane, podawane np. z dżemem. Bezglutenowe placki w wersji fit to dobry pomysł na podwieczorek. Placuszki z kaszy jaglanej wyśmienicie smakują też z warzywami, np. cukinią i marchewką.   Kasza jaglana to idealna baza do naleśników i placków w wersji fit. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu . Ważne, aby przed ugotowaniem sparzyć ją wrzątkiem. Dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku.   Naleśniki z kaszy jaglanej   Składniki: 300 g (10 łyżek) ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka wody bądź mleka ryżowego , 6 łyżek skrobi kukurydzianej, 3-4 łyżki nierafinowanego oleju.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ostudź ugotowaną kaszę. Zmiksuj ją z wodą bądź mlekiem, skrobią i olejem na gładką masę. Powinna być nieco gęstsza niż ta na zwykłe naleśniki. Posmaruj patelnię niewielką ilością oleju. Wylej niedużą ilość ciasta na patelnię i poruszając nią, rozprowadź. Kiedy naleśnik będzie miał suchy wierzch, podważ jego brzegi i odwróć na drugą stronę. Postępuj w ten sam sposób z kolejnymi, nie dodając oleju. Podawaj z dżemem, serem lub innymi ulubionymi dodatkami.   Placki z kaszy jaglanej z warzywami   Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 2 jaja, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 marchew, 1 mała cukinia, 1-2 ząbki czosnku , ostra papryka, pieprz, sól, masło do smażenia.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę w osolonej wodzie do miękkości. Umyj...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik