Bezglutenowe desery: przepis na tiramisu, budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym i zdrowe pralinki
Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.
Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.
Desery dla osób na diecie bezglutenowej nie mogą zawierać m.in. mąki pszennej i zbóż, m.in. żyta i jęczmienia. Bazą przysmaków są wyroby mączne bez dodatku glutenu, takie jak mąka ziemniaczana lub ryżowa.
Przepis na bezglutenowe tiramisu – bezglutenowe i bezmleczne
Składniki na biszkopt:
- 3 jaja,
- 3 łyżki mąki bezglutenowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 75 g cukru,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej.
Składniki na krem:
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego,
- 100 ml śmietanki roślinnej, np. migdałowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Pozostałe składniki:
- 4-5 łyżek amaretto,
- 1 filiżanka espresso,
- kakao do posypania na kolejne warstwy deseru.
Stopień trudności: średnie
Czas przygotowania: 30 minut na przyrządzenie i kilka godzin na schłodzenie deseru
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj kaszę jaglaną, ekstrakt waniliowy, połowę cukru i śmietankę, a następnie zmiksuj je na krem.
- Wstaw masę do lodówki.
- Odlej z puszki mleka kokosowego wodę.
- Przełóż stałą część mleka do miski i ubij jak bitą śmietanę.
- Wymieszaj ją z kremem i ubijaj całość jeszcze przez chwilę. Masa do tiramisu jest gotowa.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Dodaj do nich resztę cukru i żółtka.
- Wymieszaj mąkę i sodę, a następnie dodaj je do jajek.
- Połącz powyższe składniki, mieszając delikatnie.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Wstaw biszkopt do piekarnika na 12 minut.
- Kiedy ciasto będzie gotowe i nieco przestygnie, wykrój z niego koła, np. za pomocą szklanki.
- Wkładaj tak pokrojony biszkopt do naczyń, w których podajesz tiramisu.
- Nasącz każdy krążek amaretto wymieszanym z kawą.
- Wyłóż na nie masę i oprósz kakao.
- Ułóż kolejną identyczną warstwę w każdym naczyniu.
- Na wierzchu deseru połóż kleks z kremu.
- Wstaw pucharki do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem tiramisu oprósz je kakao.
Budyń z kaszy jaglanej – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 2 łyżki kaszy jaglanej,
- 1 łyżeczka masła,
- ½ łyżeczki cukru waniliowego,
- maliny, banan lub inne ulubione owoce.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut
Sposób przygotowania:
- Opłucz kaszę pod wodą, a następnie polej wrzątkiem.
- Wlej do garnka ¾ szklanki mleka i gotuj kaszę do miękkości przez około 15 minut.
- Dodaj łyżeczkę masła i gotuj całość na niewielkim ogniu.
- Wymieszaj mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz ¼ szklanki mleka.
- Wlej masę do kaszy i wymieszaj składniki.
- Gotuj przez około minutę dotąd, aż budyń będzie gęsty.
- Budyń z kaszy jaglanej możesz udekorować ulubionymi owocami.
Przepis na bezglutenowe pralinki
Składniki:
- 100 g suszonych moreli,
- 100 g rodzynek,
- 50 g suszonych śliwek,
- 2 łyżki mielonych ziaren słonecznika,
- 2 łyżki soku z pomarańczy,
- do obtoczenia pralinek: 75 g ciemnej czekolady, zmielony słonecznik, wiórki kokosowe.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut na wykonanie i 1 godzina na stężenie pralin
Sposób przygotowania:
- Zmiel suszone owoce w maszynce do mięsa.
- Rozdrobnij owocową pulpę w blenderze.
- Wlej 1 łyżkę soku do masy i wymieszaj bardzo dokładnie. Jeśli masz problemy z wymieszaniem, dolej nieco więcej soku.
- Uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
- Obtocz je w wiórkach kokosowych.
- Pokrusz czekoladę na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej.
- Zamocz wszystkie pralinki w czekoladzie. Poczekaj, aż jej nadmiar spłynie z kulki.
- Posmaruj talerz olejem i ułóż na nim praliny.
- Wstaw deser do lodówki na godzinę, aby czekolada zastygła.
Smacznego!