Reklama

Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.

Reklama

Desery dla osób na diecie bezglutenowej nie mogą zawierać m.in. mąki pszennej i zbóż, m.in. żyta i jęczmienia. Bazą przysmaków są wyroby mączne bez dodatku glutenu, takie jak mąka ziemniaczana lub ryżowa.

Przepis na bezglutenowe tiramisu – bezglutenowe i bezmleczne

Składniki na biszkopt:

  • 3 jaja,
  • 3 łyżki mąki bezglutenowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 75 g cukru,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej.

Składniki na krem:

  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego,
  • 100 ml śmietanki roślinnej, np. migdałowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Pozostałe składniki:

Stopień trudności: średnie
Czas przygotowania: 30 minut na przyrządzenie i kilka godzin na schłodzenie deseru

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj kaszę jaglaną, ekstrakt waniliowy, połowę cukru i śmietankę, a następnie zmiksuj je na krem.
  • Wstaw masę do lodówki.
  • Odlej z puszki mleka kokosowego wodę.
  • Przełóż stałą część mleka do miski i ubij jak bitą śmietanę.
  • Wymieszaj ją z kremem i ubijaj całość jeszcze przez chwilę. Masa do tiramisu jest gotowa.
  • Ubij białka na sztywną pianę.
  • Dodaj do nich resztę cukru i żółtka.
  • Wymieszaj mąkę i sodę, a następnie dodaj je do jajek.
  • Połącz powyższe składniki, mieszając delikatnie.
  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
  • Wstaw biszkopt do piekarnika na 12 minut.
  • Kiedy ciasto będzie gotowe i nieco przestygnie, wykrój z niego koła, np. za pomocą szklanki.
  • Wkładaj tak pokrojony biszkopt do naczyń, w których podajesz tiramisu.
  • Nasącz każdy krążek amaretto wymieszanym z kawą.
  • Wyłóż na nie masę i oprósz kakao.
  • Ułóż kolejną identyczną warstwę w każdym naczyniu.
  • Na wierzchu deseru połóż kleks z kremu.
  • Wstaw pucharki do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem tiramisu oprósz je kakao.

Budyń z kaszy jaglanej – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 2 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego,
  • maliny, banan lub inne ulubione owoce.

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Opłucz kaszę pod wodą, a następnie polej wrzątkiem.
  • Wlej do garnka ¾ szklanki mleka i gotuj kaszę do miękkości przez około 15 minut.
  • Dodaj łyżeczkę masła i gotuj całość na niewielkim ogniu.
  • Wymieszaj mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz ¼ szklanki mleka.
  • Wlej masę do kaszy i wymieszaj składniki.
  • Gotuj przez około minutę dotąd, aż budyń będzie gęsty.
  • Budyń z kaszy jaglanej możesz udekorować ulubionymi owocami.

Przepis na bezglutenowe pralinki

Składniki:

  • 100 g suszonych moreli,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 2 łyżki mielonych ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • do obtoczenia pralinek: 75 g ciemnej czekolady, zmielony słonecznik, wiórki kokosowe.

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut na wykonanie i 1 godzina na stężenie pralin

Sposób przygotowania:

  • Zmiel suszone owoce w maszynce do mięsa.
  • Rozdrobnij owocową pulpę w blenderze.
  • Wlej 1 łyżkę soku do masy i wymieszaj bardzo dokładnie. Jeśli masz problemy z wymieszaniem, dolej nieco więcej soku.
  • Uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  • Obtocz je w wiórkach kokosowych.
  • Pokrusz czekoladę na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej.
  • Zamocz wszystkie pralinki w czekoladzie. Poczekaj, aż jej nadmiar spłynie z kulki.
  • Posmaruj talerz olejem i ułóż na nim praliny.
  • Wstaw deser do lodówki na godzinę, aby czekolada zastygła.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama