Pomysł na obiad: zupa szpinakowa z serkiem topionym
Zupa szpinakowa to pomysł na obiad, który wykona się w 20 minut. Po ugotowaniu wszystkich składników należy je dokładnie zmiksować blenderem, aż powstanie aksamitna zupa krem. Danie obiadowe rewelacyjnie smakuje podane z chrupiącymi grzankami i odrobiną gęstej i kwaśnej śmietany oraz natki pietruszki.
Zupa szpinakowa to pomysł na obiad, który wykona się w 20 minut. Po ugotowaniu wszystkich składników należy je dokładnie zmiksować blenderem, aż powstanie aksamitna zupa krem. Danie obiadowe rewelacyjnie smakuje podane z chrupiącymi grzankami i odrobiną gęstej i kwaśnej śmietany oraz natki pietruszki.
Liście szpinaku można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Warzywo jest bardzo zdrowe, gdyż zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych, takich jak: żelazo, sole mineralne czy witaminy. Szpinak poprawia również metabolizm, a także reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie.
Kremowa zupa szpinakowa z serkiem topionym - przepis, krok po koroku
Zupy krem są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, ponieważ są treściwe oraz skutecznie rozgrzewają. Ze względu na swoją konsystencję, danie sprawdza się do karmienia dzieci czy osób starszych, które mają problemy z gryzieniem.
Potrzebujesz:
- garnka,
- tarki o dużych oczkach,
- sita,
- patelni,
- wyciskarki do czosnku,
- blendera.
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku (400 g),
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- 1 mały seler,
- 2 małe serki topione (50 g),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki,
- 3 łyżki śmietany do zup (można zamienić na jogurt naturalny),
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Marchewki i seler umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Bulion warzywny przelej do garnka, oddaj do niego warzywa i gotuj, aż zmiękną.
- Dopraw pieprzem i solą do smaku.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, dodaj mrożony szpinak i duś przez 10 minut.
- Czosnek wyciśnij przez praskę i dodaj do bulionu razem z serkami topionymi.
- Mieszaj zupę, aż ser się rozpuści.
- Dodaj szpinak.
- Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką i dodaj do zupy.
- Całość zmiksuj blenderem na gładki krem.
Smacznego!
Zupa ze szpinaku wyśmienicie smakuje podana z podpieczonym i chrupiącym chlebem, pokrojonym na małe kawałki. Grzanki do zupy można wykonać w wersji bezglutenowej przy użyciu pszennego chleba, masła oraz soli. Aby dodatkowo ozdobić talerz z zupą, wystarczy nałożyć na wierzch łyżeczkę gęstej i kwaśnej śmietany oraz natkę pietruszki.