Pomysł na śniadanie dla całej rodziny: zapiekany brązowy ryż z jabłkami, serkiem wiejskim, cynamonem i orzechami
Ryż z jabłkami na ciepło z dodatkiem serka wiejskiego to pomysł na zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Po ugotowaniu ryżu z mlekiem, wystarczy przełożyć go do małego naczynia żaroodpornego, przykryć startym jabłkiem i zapiec w piekarniku, aż owoce zarumienią się.
Ryż z jabłkami na ciepło z dodatkiem serka wiejskiego to pomysł na zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Po ugotowaniu ryżu z mlekiem, wystarczy przełożyć go do małego naczynia żaroodpornego, przykryć startym jabłkiem i zapiec w piekarniku, aż owoce zarumienią się.
Ryż brązowy z jabłkiem, orzechami i serkiem wiejskim to pomysł na śniadanie, ale i zdrową przekąskę w ciągu dnia, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Węglowodanowo-białkowy posiłek zjedzony przed ćwiczeniami, dostarczy niezbędnej energii potrzebnej do treningu, z kolei po aktywności, zregeneruje utracony glikogen w mięśniach.
Przepis na ryż z jabłkiem zapiekany w piekarniku, krok po kroku
Jabłka, po obraniu ze skóry, szybko ciemnieją. Aby temu zapobiec i zachować jasny kolor owoców, wystarczy skropić je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, która dodatkowo przyspiesza usuwanie z organizmu soli.
Potrzebujesz:
- tarki,
- małego naczynia żaroodpornego,
- rondla.
Składniki (na 1 porcję):
- 50 gramów brązowego ryżu,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki serka wiejskiego,
- szczypta cynamonu,
- sok z cytryny (do skropienia jabłek),
- garść orzechów włoskich,
- ¾ szklanki mleka odtłuszczonego.
Czas przygotowania: około 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wlej mleko do rondla i podgrzej.
- Dodaj brązowy ryż i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut, uważając, aby nie przypalił się (ryż powinien wchłonąć mleko).
- Jabłko umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach i skrop sokiem z cytryny.
- Ugotowany ryż przełóż do małego naczynia żaroodpornego i dodaj starty owoc.
- Zapiekaj całość w piekarniku, nagrzanym do 150 stopni Celsjusza, przez 10 minut.
- Przełóż ryż z jabłkiem na talerz i oprósz szczyptą cynamonu.
- Dodaj 2 łyżki serka wiejskiego i całość obsyp włoskimi orzechami.
Smacznego!
Smaczne i zdrowe śniadanie można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań smakowych. Ryż z jabłkami dobrze smakuje także z migdałami, rodzynkami czy orzechami laskowymi. Posiłek można również osłodzić odrobiną miodu lub brązowego cukru.