Dietetyczne przekąski na imprezę: przepis na zdrowe chipsy z kalafiora i zielonego ogórka
Zimne przekąski to jedzenie, bez którego trudno sobie wyobrazić imprezę. Najpopularniejszą przekąską są chipsy ziemniaczane o różnych smakach. O wiele zdrowsze od gotowych chrupek sklepowych są ich warzywne odpowiedniki, które można przygotować w domu. Chipsy z kalafiora albo zielonego ogórka to zdrowe przekąski, bez dodatku soli ani tłuszczu.
Zimne przekąski to jedzenie, bez którego trudno sobie wyobrazić imprezę. Najpopularniejszą przekąską są chipsy ziemniaczane o różnych smakach. O wiele zdrowsze od gotowych chrupek sklepowych są ich warzywne odpowiedniki, które można przygotować w domu. Chipsy z kalafiora albo zielonego ogórka to zdrowe przekąski, bez dodatku soli ani tłuszczu.
Chipsy z warzyw można maczać w sosach. Przekąski będą dobrze smakować, np. z sosem czosnkowym, paprykowym albo tabasco. Chipsy można też wykorzystać jako dodatek do sałatek warzywnych.
Przepis na chipsy z kalafiora z parmezanem i oregano
Potrzebujesz:
- tarki o małych oczkach,
- papieru do pieczenia.
Składniki:
- pół główki kalafiora,
- 50 gramów startego parmezanu,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: 15 miniut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj kalafior i obierz go z liści.
- Zetrzyj warzywo na tarce o małych oczkach.
- Dodaj parmezan, oregano, czosnek i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj składniki.
- Rozłóż papier do pieczenia na blaszce.
- Masę kalafiorową nakładaj łyżką na kształt małych, płaskich placków.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz chipsy z kalafiora około 10 minut.
- Po upieczeniu i ostygnięciu zdjemij przeąskę z blachy nożem lub cienką łopatką kuchenną.
Smacznego!
Chipsy z ogórków szklarniowych z wędzoną papryką i czosnkiem
Potrzebujesz:
- ręcznika papierowego,
- papieru do pieczenia.
Składniki:
- 2 długie ogórki szklarniowe,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku.
Czas przygotowania: 2-3 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki i pokrój je w plastry (razem ze skórą) na grubość 4 milimetrów.
- Rozłóż ręcznik papierowy i połóż na nim warzywa, aby odsączyły się z nadmiaru wody.
- Na blaszy z rozłożonym papierem do pieczenia ułóż plastry ogórków.
- Warzywa oprósz wędzoną papryką i czosnkiem granulowanym.
- Ze względu na dużą zawartość wody w ogórkach, trzeba je piec od 2 do 3 godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu i ostygnięciu chipsy z ogórka przełóż do miski.
Smacznego!
Chipsy ogórkowe można też przygotować, dodając (zamiast papryki i czosnku) sok z cytryny albo ocet jabłkowy. Warzywa dobrze smakują z przyprawą curry albo świeżo posiekanym koprem.
- Kuchnia turecka, chociaż obecnie większości kojarzy się z kebabem, jest bardzo bogata i różnorodna. Poznaj, sztandarowe potrawy kuchni tureckiej.
- Spalacze tłuszczu, inaczej fat burnery, pomagają w odchudzaniu. Dowiedz się, w jaki sposób wybrać najlepszy preparat.
- "Cierpliwa herbata" to odmiana zielonej herbaty o lekko słodkim smaku i orzeźwiającym zapachu. Zobacz, jakie właściwości ma zielona herbata misty green.