Nugat to rodzaj deseru, który przygotowuje się z miodu, ubitych białek jaj, cukru oraz orzechów włoskich bądź migdałów. Powstałą masę wystarczy przełożyć waflem i obciążyć czymś ciężkim na, przynajmniej, kilkanaście godzin, aż całkowicie stężeje, a następnie pokroić ostrym nożem w dowolne kształty.

Reklama

Nugat, czyli gęsta i bardzo słodka masa orzechowo-miodowa, to deser wyjątkowo popularny na terenie Francji, Hiszpanii, a także Włoch. Pieczołowicie przygotowaną masę, najczęściej przekłada się tradycyjnym chrupkim waflem lub na jej podstawie tworzy się czekoladę bądź pralinki. W Polsce popularnością cieszą się warszawskie pańskie skórki, czyli nugatowe cukierki, zwykle kojarzone z niewielkimi przycmentarnymi straganami.

Przepis na nugat z orzechami włoskimi, miodem i cukrem

Nugat przygotowuje się zwykle z włoskich orzechów, ale można je również zastąpić migdałami. Aby deser pięknie pachniał, wystarczy do przepisu dodać laskę wanilii. Miłośnicy czekolady mogą wzbogacić recepturę o odrobinę kakao lub jego niskokalorycznego zamiennika, czyli karobu.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • dziadka do orzechów,
  • miksera,
  • noża,
  • rondla,
  • naczyń do kąpieli wodnej.

Składniki:

  • 40 dag orzechów włoskich,
  • 30 dag cukru pudru,
  • 20 dag miodu pszczelego,
  • wafle, np. typu andrut,
  • 6 białek jaj,
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie).

Czas przygotowania: ok. 30 minut (bez oczekiwania, aż masa stężeje)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Orzechy obierz z łupin za pomocą dziadka do orzechów.
  • Podsmaż je na suchej patelni, aż lekko zarumienią się (dla urozmaicenia smaku część orzechów możesz pozostawić bez podsmażania).
  • Orzechy potnij nożem na drobniejsze kawałki (mogą być nieforemne).
  • Białka ubij na sztywno (dodając szczyptę soli i schładzając jajka nieco przed ubijaniem - uzyskasz lepszy efekt).
  • W rondlu podgrzej miód i rozpuść w nim cukier.
  • Całość przełóż do oddzielnego naczynia do kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj ubite na sztywno białka.
  • Przy niewielkim dopływie ciepła gotuj masę, nieustannie mieszając, przez ok. 15 minut.
  • Dodaj orzechy i wanilię i lekko wymieszaj.
  • Gdy masa delikatnie przestygnie, rozsmaruj ją na waflu na grubość ok. 3 centymetrów i przykryj kolejnym płatem wafla.
  • Brzegi deseru wyrównaj nożem (może je obsypać również posiekanymi drobno orzechami).
  • Wierzch nugatu dociśnij czymś ciężkim, np. drewnianą deską do krojenia.
  • Pozostaw na kilkanaście godzin, aż masa całkowicie stężeje.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama