Pomysł na deser dla całej rodziny: przepis na nugat z orzechami włoskimi, przełożony waflem
Nugat to rodzaj deseru, który przygotowuje się z miodu, ubitych białek jaj, cukru oraz orzechów włoskich bądź migdałów. Powstałą masę wystarczy przełożyć waflem i obciążyć czymś ciężkim na, przynajmniej, kilkanaście godzin, aż całkowicie stężeje, a następnie pokroić ostrym nożem w dowolne kształty.
Nugat to rodzaj deseru, który przygotowuje się z miodu, ubitych białek jaj, cukru oraz orzechów włoskich bądź migdałów. Powstałą masę wystarczy przełożyć waflem i obciążyć czymś ciężkim na, przynajmniej, kilkanaście godzin, aż całkowicie stężeje, a następnie pokroić ostrym nożem w dowolne kształty.
Nugat, czyli gęsta i bardzo słodka masa orzechowo-miodowa, to deser wyjątkowo popularny na terenie Francji, Hiszpanii, a także Włoch. Pieczołowicie przygotowaną masę, najczęściej przekłada się tradycyjnym chrupkim waflem lub na jej podstawie tworzy się czekoladę bądź pralinki. W Polsce popularnością cieszą się warszawskie pańskie skórki, czyli nugatowe cukierki, zwykle kojarzone z niewielkimi przycmentarnymi straganami.
Przepis na nugat z orzechami włoskimi, miodem i cukrem
Nugat przygotowuje się zwykle z włoskich orzechów, ale można je również zastąpić migdałami. Aby deser pięknie pachniał, wystarczy do przepisu dodać laskę wanilii. Miłośnicy czekolady mogą wzbogacić recepturę o odrobinę kakao lub jego niskokalorycznego zamiennika, czyli karobu.
Potrzebujesz:
- patelni,
- dziadka do orzechów,
- miksera,
- noża,
- rondla,
- naczyń do kąpieli wodnej.
Składniki:
- 40 dag orzechów włoskich,
- 30 dag cukru pudru,
- 20 dag miodu pszczelego,
- wafle, np. typu andrut,
- 6 białek jaj,
- 1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie).
Czas przygotowania: ok. 30 minut (bez oczekiwania, aż masa stężeje)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Orzechy obierz z łupin za pomocą dziadka do orzechów.
- Podsmaż je na suchej patelni, aż lekko zarumienią się (dla urozmaicenia smaku część orzechów możesz pozostawić bez podsmażania).
- Orzechy potnij nożem na drobniejsze kawałki (mogą być nieforemne).
- Białka ubij na sztywno (dodając szczyptę soli i schładzając jajka nieco przed ubijaniem - uzyskasz lepszy efekt).
- W rondlu podgrzej miód i rozpuść w nim cukier.
- Całość przełóż do oddzielnego naczynia do kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj ubite na sztywno białka.
- Przy niewielkim dopływie ciepła gotuj masę, nieustannie mieszając, przez ok. 15 minut.
- Dodaj orzechy i wanilię i lekko wymieszaj.
- Gdy masa delikatnie przestygnie, rozsmaruj ją na waflu na grubość ok. 3 centymetrów i przykryj kolejnym płatem wafla.
- Brzegi deseru wyrównaj nożem (może je obsypać również posiekanymi drobno orzechami).
- Wierzch nugatu dociśnij czymś ciężkim, np. drewnianą deską do krojenia.
- Pozostaw na kilkanaście godzin, aż masa całkowicie stężeje.
Smacznego!