Płatki ryżowe zalecane w diecie odchudzającej i dla dzieci
Płatki ryżowe są produktem dietetycznym i lekkostrawnym. Mają niską zawartość tłuszczu i zawierają wartościowe składniki takie jak żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Idealne w diecie odchudzającej, dla dzieci, ludzi starszych i chorych na celiakię.
Płatki ryżowe są produktem dietetycznym i lekkostrawnym. Mają niską zawartość tłuszczu i zawierają wartościowe składniki takie jak żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Idealne w diecie odchudzającej, dla dzieci, ludzi starszych i chorych na celiakię.
Płatki ryżowe – właściwości
Płatki ryżowe nie zawierają glutenu, ale są bogate w żelazo, dlatego można podawać je niemowlakom od 8. miesiąca życia i osobom cierpiącym na celiakię. Dzięki swoim właściwościom są doskonałym produktem dla alergików, a ze względu na niską zawartość tłuszczu zalecane są osobom stosującym dietę redukcyjną.
Płatki ryżowe – kalorie
Wartość energetyczna płatków ryżowych wynosi 361 kcal/100 g
Płatki ryżowe – bezglutenowe śniadanie
Płatki ryżowe są idealnym pomysłem na pełnowartościowe śniadanie. Najczęściej podaje się je z mlekiem, owocami lub konfiturą
Składniki:
- 0,5 szklanki płatków ryżowych,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 łyżka cukru,
- banan.
Sposób przygotowania:
- Do głębokiego naczynia wlej mleko i dodaj do niego cukier.
- Następnie wsyp do garnka płatki ryżowe i dokładnie wymieszaj.
- Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Na sam koniec dodaj pokrojonego w kostkę banana.
Płatki ryżowe można stosować także do zagęszczenia sosów, zup, czy gulaszu. Coraz chętniej wykorzystywane też są do deserów i ciasteczek.
Smacznego!
- Mąka ryżowa jest odpowiednia dla alergików. Znasz jej właściwości i zastosowanie?
- Poznaj różne rodzaje kaszy: jaglana, gryczana, jęczmienna, owsiana.
- Niech kaszotto zagości na twoim stole. Wypróbuj przepis na kaszotto z kurczakiem i warzywami.