Płatki gryczane – idealne na wartościowe, bezglutenowe śniadanie
Płatki gryczane można jeść na śniadanie z mlekiem krowim, kozim, roślinnym lub wodą. Wystarczy dodać ulubione owoce aby otrzymać pełnowartościowy, bezglutenowy posiłek.
Płatki gryczane można jeść na śniadanie z mlekiem krowim, kozim, roślinnym lub wodą. Wystarczy dodać ulubione owoce aby otrzymać pełnowartościowy, bezglutenowy posiłek.
Płatki gryczane - właściwości
Płatki gryczane produkowane są z ziaren gryki zwyczajnej, która zawiera wiele cennych składników. Zawierają węglowodany w postaci skrobi i cukry proste. Oprócz tego, bogate są w białko i tłuszcze roślinne. Dostarczają organizmowi takich pierwiastków, jak magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź i wapń. Są też źródłem witaminy E, B i PP. Dzięki zawartości licyny i leucyny wpływają korzystnie na pracę mózgu, poprawiając koncentrację. Ponadto, dzięki zawartości błonnika, płatki gryczane poprawiają perystaltykę jelit. Nie zawierają glutenu, zatem mogą być spożywane przez osoby, które wyłączają go z diety.
Płatki gryczane – kalorie
Wartość energetyczna płatków gryczanych wynosi 340 kcal/ 100 g
Płatki gryczane – przepis na bezglutenowe śniadanie
Składniki:
- 2-3 łyżki płatków gryczanych,
- jogurt naturalny,
- 2 łyżki mleka kokosowego,
- kawałek arbuza.
Sposób przygotowania:
- Pojemniczek jogurtu naturalnego przelej do miseczki, dodaj mleko kokosowe i wsyp płatki gryczane. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na koniec, na wierzch dodaj pokrojonego w kostkę arbuza.
- W pracy nie musisz jeść drożdżówek i batonów. Zobacz nasze pomysły na zdrowe śniadania do pracy.
- Zaczynasz karierę zawodową? Sprawdź, na czym polegają wstępne badania lekarskie do pracy i kiedy należy zrobić.
- Czy wiesz, że możesz starać się o zwrot kosztów dojazdu do pracy. Zobacz, jak go uzyskać.