Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem lub mięsem mielonym
Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem lub mięsem mielonym
Opublikowano: wtorek, 17 września 2019 11:00
Reklama
Pieczarki faszerowane to doskonała przekąska, dodatek do dania lub samodzielna potrawa. Są szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Świetnie sprawdzą się również na kolację - są niezwykle sycące. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na nadziewane pieczarki: z serem i z mięsem mielonym.
Reklama
Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem
Składniki na faszerowane pieczarki
- 8 dużych pieczarek
- 500 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak zrobić pieczarki ze szpinakiem?
- Pieczarki oczyścić, oderwać nóżki. Posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć przez 30 sekund. Czosnek nie może się spalić, bo będzie gorzki.
- Na patelnię dodać mrożony szpinak. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie zamieszać i smażyć przez około 5 minut.
- Pieczarki wypełnić farszem szpinakowym i piec przez 15 minut w 180 stopniach (góra-dół).
- Wyjąć z piekarnika, posypać tartym parmezanem i piec jeszcze 5-6 minut.
Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Składniki na pieczarki z mięsem
- 10 dużych pieczarek
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- ząbek czosnku
- garść tartego żółtego sera
- przyprawy: łyżka sosu sojowego, papryka słodka i ostra, oregano
- olej roślinny, np. rzepakowy
- opcjonalnie: natka pietruszki
Jak zrobić pieczarki nadziewane mięsem mielonym?
- Pieczarki należy oczyścić i oderwać nóżki. Delikatnie posmarować olejem i przyprawić solą i pieprzem.
- Mięso mielone doprawić przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie wymieszać.
- Kapelusze wypełniamy farszem z mięsa mielonego i delikatnie dociskamy.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
- Wyjmujemy, na wierzch wykładam ser i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
- Pieczarki najlepiej smakują posypane natką pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama