Pieczarki faszerowane z grilla z serem wiejskim, szpinakiem i cebulą – przepis krok po kroku
Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.
Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.
Szpinak można zastąpić świeżą roszponką, a oliwę z oliwek - masłem. Przepis na pieczarki nadziewane z serem można zmieniać, dodając np. czerwoną lub żółtą paprykę.
Przepis na pieczarki nadziewane serem wiejskim z dodatkiem szpinaku i cebuli
Zanim zaczniesz smażyć farsz do pieczarek, przygotuj wcześniej patelnię oraz folię aluminiową. Na grilla połóż aluminiowe tacki (dzięki temu pieczarki nie przykleją się do rusztu).
Składniki:
- 12 -14 dużych pieczarek,
- 150 gramów gotowanej szynki,
- opakowanie serka wiejskiego (200 gramów),
- garść świeżego szpinaku (około 30 gramów),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki.
- Odetnij nóżki od pieczarek.
- Cebulę, szynkę i nóżki pieczarek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw z szynką.
- Farsz smaż na patelni około 5-7 minut.
- Dodaj do całości szpinak i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Do farszu dodaj twarożek i całość delikatnie wymieszaj.
- Nałóż farsz do kapeluszy pieczarek, tak aby zawartość lekko wystawała ponad brzegi grzybów.
- Każdą faszerowaną pieczarkę owiń folią aluminiową.
- Pieczarki ułóż na grillu i piecz na ruszcie około 20 minut.
Smacznego!
Dodatek do nadziewanych pieczarek – przepis na sos czosnkowy
Pieczarki z grilla można jeść same, albo polać je sosem czosnkowym. Domowy dressing dobrze smakuje nie tylko z warzywami, ale też z karkówką lub kiełbasą.
Składniki:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- świeże oregano i koperek,
- sól.
Czas przygotowania: około 5 minut
Stopień trudności: bardzo łatwy
Sposób przygotowania:
- Majonez połącz z jogurtem naturalnym.
- Dodaj drobno posiekane zioła (do smaku) i wymieszaj aby powstała gładka konsystencja.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu.
- Dopraw solą i ponownie zamieszaj.
Gotowe!
- Przepis na pyszne faszerowane pomidorki z pieczarkami i ryżem. Sprawdź!
- Pączki powstają z ciasta drożdżowego nadziewanego konfiturą lub czekoladą. Czy wiesz, na czym najlepiej smażyć pączki?
- Kuchnia lubelska słynie z potraw mącznych i gryczanych. Sprawdź, nasz przepis na cebularza, piróg i pierogi lubelski.
- Czy wiesz, że fioletowe szparagi zawierają więcej cukru i mniej błonnika niż szparagi białe i zielone? Zobacz, jak sadzić, obierać, przechowywać i przyrządzać fioletowe szparagi.