Patisony na 3 sposoby – faszerowane, marynowane na ostro i w occie: z miodem i papryką
Patisony należą do tej samej rodziny co dynia. Przypominają ją w smaku, ale ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Występują w różnych rozmiarach – od niewielkich przypominających śliwki, po okazy wielkości dłoni. Te pierwsze są najlepsze do marynat, duże doskonale smakują nadziewane np. kaszą lub serem i soczewicą.
Patisony należą do tej samej rodziny co dynia. Przypominają ją w smaku, ale ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Występują w różnych rozmiarach – od niewielkich przypominających śliwki, po okazy wielkości dłoni. Te pierwsze są najlepsze do marynat, duże doskonale smakują nadziewane np. kaszą lub serem i soczewicą.
Do wydrążania patisonów najlepiej używać łyżki. Po odkrojeniu tzw. czapeczki, środek wraz z pestkami należy usunąć, by zrobić miejsce na farsz. Patisony w marynacie lub occie najlepiej smakują, gdy użyje się najdrobniejszych egzemplarzy w całości.
Patisony faszerowane soczewicą – przepis
Składniki na 3 porcje:
- 3 średniej wielkości patisony,
- puszka brązowej soczewicy,
- 1 mała cebula,
- około 20 suszonych pomidorów w oleju,
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- pół opakowania sera feta,
- pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Wyszoruj dokładnie patisony pod bieżącą wodą, odetnij „czapeczki” i wydrąż łyżką środki.
2. Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na oleju, dodaj czosnek, pokrojone drobno suszone pomidory i smaż przez około 5 minut. Dodaj pokruszoną fetę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
3. Odcedź soczewicę z zalewy i wrzuć na patelnię do reszty składników. Dopraw pieprzem, zdejmij z gazu i wsyp drobno posiekaną natkę.
4. Nałóż farsz do wydrążonych patisonów i przykryj „czapeczką”.
5. Zawiń każdego patisona w folię aluminiową i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w piekarniku lub na rozgrzanym grillu przez około 15 minut.
Przygotowane w ten sposób patisony świetnie komponują się z chrupiącymi grzankami oraz sałatką z rukoli, kiełków słonecznika i żółtej papryki.
Patisony marynowane na ostro – przepis
Składniki na około 4 słoiki 200 ml:
- 1 kg małych patisonów,
- 12 ziarenek białej gorczycy,
- 4 liście laurowe,
- 8 ziarenek czarnego pieprzu,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 małe papryczki chili,
- 2 gałązki kopru.
Zalewa:
- 4 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka octu 10%.
Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut gotowania+20 minut pasteryzacji
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Patisony dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą.
2. Przygotuj zalewę: umieść wszystkie składniki (oprócz octu) w dużym garnku, doprowadź do wrzenia, dodaj ocet i odstaw.
3. Do każdego słoika włóż: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, połówkę chilli, ząbek czosnku, gorczycę, patisony, kawałek kopru i zalej gorącą zalewą zostawiając około 2 cm przestrzeni pod zakrętką.
4. Zakręć mocno słoiki i pasteryzuj np. w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Patisony w occie z papryką i miodem – przepis
Składniki na około 4 słoiki 200 ml:
- 1 kg małych patisonów,
- 1 duża, czerwona papryka,
- 12 ziarenek białej gorczycy,
- 4 ziarenka czarnego pieprzu.
Zalewa:
- 4 szklanki wody,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 2 łyżeczki soli kamiennej,
- 1 szklanka octu 10%.
Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut gotowania + 35 minut pasteryzacji
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Patisony dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
2. Przygotuj zalewę: umieść wszystkie składniki (oprócz octu) w dużym garnku, doprowadź do wrzenia dodaj ocet i odstaw.
3. Do każdego słoika włóż: pieprz, ziele angielskie, gorczycę, paprykę, patisony i zalej gorącą zalewą zostawiając około 2 cm przestrzeni pod zakrętką.
4. Zakręć mocno słoiki i pasteryzuj np. w garnku z gorącą wodą przez około 35 minut. Pamiętaj, by woda sięgała do ¾ wysokości słoików.
Smacznego!
- Szukasz wykwintnego dodatku do drugiego dania? Sprawdź nasze 4 sprawdzone przepisy na gruszki w occie.
- Niskokaloryczne gruszki to bogactwo wielu cennych składników odżywczych i witamin. Poznaj 6 powodów, dla których warto je jeść.
- Placek z owocami w wersji wytrawnej z serem pleśniowym? Czemu nie! Oto sprawdzony przepis na tartę z gruszkami.