Reklama

Patisony należą do tej samej rodziny co dynia. Przypominają ją w smaku, ale ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Występują w różnych rozmiarach – od niewielkich przypominających śliwki, po okazy wielkości dłoni. Te pierwsze są najlepsze do marynat, duże doskonale smakują nadziewane np. kaszą lub serem i soczewicą.

Reklama

Do wydrążania patisonów najlepiej używać łyżki. Po odkrojeniu tzw. czapeczki, środek wraz z pestkami należy usunąć, by zrobić miejsce na farsz. Patisony w marynacie lub occie najlepiej smakują, gdy użyje się najdrobniejszych egzemplarzy w całości.

Patisony faszerowane soczewicą – przepis

Składniki na 3 porcje:

  • 3 średniej wielkości patisony,
  • puszka brązowej soczewicy,
  • 1 mała cebula,
  • około 20 suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • pół opakowania sera feta,
  • pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Wyszoruj dokładnie patisony pod bieżącą wodą, odetnij „czapeczki” i wydrąż łyżką środki.

2. Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na oleju, dodaj czosnek, pokrojone drobno suszone pomidory i smaż przez około 5 minut. Dodaj pokruszoną fetę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści.

3. Odcedź soczewicę z zalewy i wrzuć na patelnię do reszty składników. Dopraw pieprzem, zdejmij z gazu i wsyp drobno posiekaną natkę.

4. Nałóż farsz do wydrążonych patisonów i przykryj „czapeczką”.

5. Zawiń każdego patisona w folię aluminiową i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w piekarniku lub na rozgrzanym grillu przez około 15 minut.

Przygotowane w ten sposób patisony świetnie komponują się z chrupiącymi grzankami oraz sałatką z rukoli, kiełków słonecznika i żółtej papryki.

Patisony marynowane na ostro – przepis

Składniki na około 4 słoiki 200 ml:

  • 1 kg małych patisonów,
  • 12 ziarenek białej gorczycy,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 małe papryczki chili,
  • 2 gałązki kopru.

Zalewa:

  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka octu 10%.

Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut gotowania+20 minut pasteryzacji

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Patisony dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą.

2. Przygotuj zalewę: umieść wszystkie składniki (oprócz octu) w dużym garnku, doprowadź do wrzenia, dodaj ocet i odstaw.

3. Do każdego słoika włóż: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, połówkę chilli, ząbek czosnku, gorczycę, patisony, kawałek kopru i zalej gorącą zalewą zostawiając około 2 cm przestrzeni pod zakrętką.

4. Zakręć mocno słoiki i pasteryzuj np. w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Patisony w occie z papryką i miodem – przepis

Składniki na około 4 słoiki 200 ml:

  • 1 kg małych patisonów,
  • 1 duża, czerwona papryka,
  • 12 ziarenek białej gorczycy,
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu.

Zalewa:

  • 4 szklanki wody,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżeczki soli kamiennej,
  • 1 szklanka octu 10%.

Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut gotowania + 35 minut pasteryzacji

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Patisony dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.

2. Przygotuj zalewę: umieść wszystkie składniki (oprócz octu) w dużym garnku, doprowadź do wrzenia dodaj ocet i odstaw.

3. Do każdego słoika włóż: pieprz, ziele angielskie, gorczycę, paprykę, patisony i zalej gorącą zalewą zostawiając około 2 cm przestrzeni pod zakrętką.

4. Zakręć mocno słoiki i pasteryzuj np. w garnku z gorącą wodą przez około 35 minut. Pamiętaj, by woda sięgała do ¾ wysokości słoików.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama