Pastitsio – grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Pastitsio, inaczej pasticcio lub pastichio, to klasyczna, grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Jest prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić w niecałe półtorej godziny. Pastisio jest bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. Potrawę podaje się zazwyczaj z sałatką.
Pastitsio, inaczej pasticcio lub pastichio, to klasyczna, grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Jest prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić w niecałe półtorej godziny. Pastisio jest bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. Potrawę podaje się zazwyczaj z sałatką.
Wyróżnia się trzy najpopularniejsze wersje pastisio – klasyczną (grecką), egipską i cypryjską. Zapiekankę cypryjską przygotowuje się z wieprzowiny z dodatkiem pomidorów, mięty, cynamonu i pietruszki. Egipską wersję robi się z gotowanego mięsa z cebulą oraz sosu Mornay (sos beszamelowy z serem i śmietaną), zaś tradycyjną grecką - z pomidorami, czosnkiem, oregano, oliwą z oliwek, czerwonym winem wytrawnym i sosem beszamelowym.
Pastitsio – grecka zapiekanka z makaronem
Makaron typu penne, mięso mielone, pomidory, ser feta i przyprawy – z tych wszystkich składników, można stworzyć wyborne pastitsio, czyli grecką zapiekankę.
Potrzebujesz:
- patelni,
- garnka,
- praski do czosnku.
Składniki (na 5 porcji):
- cebula,
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 80 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 2 puszki pomidorów,
- sól jodowana (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g makaronu typu penne,
- 25 g masła,
- 25 g mąki,
- 500 ml mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- odrobina tłuszczu do smarowania formy,
- 200 g sera typu feta.
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj na drobno.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso.
- Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dolej czerwone wino, pomidory i dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj przez kwadrans, mieszając od czasu do czasu.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
- Rozpuść masło w garnuszku, dodaj mąkę i podsmaż.
- Następnie dolej mleka, dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gotuj sos beszamelowy przez ok. 5 minut.
- Makaron ułóż warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym na przemian z mięsem i sosem beszamelowym.
- Ser feta pokrusz na kawałki i posyp nim zapiekankę.
- Pastitsio piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut. Gotowe.
Smacznego!
- Domowy likier kokosowy można zrobić na bazie spirytusu. Jak zrobić malibu z mlekiem kokosowym?
- Picadillo to potrawa przyrządzana na bazie wołowiny, warzyw i owoców. Przepis na picadillo.
- Sznycel wiedeński przygotowuje się z młodej cielęciny. Przepis na sznycel wiedeński.