Trzy odsłony pasty jajecznej: z tuńczykiem, serem i pieczarkami
Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.
Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.
Pasty jajeczne wybornie smakują serwowane na kromce ciemnego pieczywa w towarzystwie świeżych warzyw – ogórka, pomidora lub sałaty.
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- garnka,
- sitka,
- tarki,
- noża,
- deski do krojenia,
- ceramicznej miski,
- łyżki.
Składniki:
- puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach),
- 5 jaj,
- pół pęczka szczypioru,
- łyżka majonezu,
- szczypta soli himalajskiej i kolorowego pieprzu.
Sposób wykonania:
- Jaja ugotuj na twardo.
- Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupki.
- Tuńczyka wyjmij z puszki i przełóż na drobne sito, aby odsączyć rybę z zalewy.
- Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż je do ceramicznej miski.
- Do jajek dodaj tuńczyka i majonez.
- Szczypior drobno posiekaj i wsyp do pozostałych składników.
- Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj.
- Postaw do lodówki na 15-20 minut.
Smacznego!
Pasta jajeczna z serem żółtym i jogurtem
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- garnka,
- tarki,
- noża,
- widelca,
- deski do krojenia,
- miski,
- łyżki.
Składniki:
- 3 jaja,
- pół pęczka szczypioru,
- 15 dag twardego sera żółtego (w kawałku),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka majonezu,
- szczypta soli himalajskiej i białego pieprzu.
Sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
- Obrane jajka przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do jajek.
- Szczypior drobno posiekaj i przełóż do miski z jajami i serem.
- Dodaj jogurt i majonez.
- Całość oprósz solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do lodówki na 15-20 minut.
Smacznego!
Pasta jajeczna z pieczarkami
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- garnka,
- widelca,
- noża,
- deski do krojenia,
- miski,
- sitka,
- patelni,
- łyżki.
Składniki:
- 3 jaja,
- 20 dag pieczarek,
- pół pęczka koperku,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek.
- Ugotowane jajka przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
- Pieczarki i cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozpuść olej.
- Posiekaną cebulę wrzuć na patelnię na 2-3 minuty, następnie dodaj pieczarki. Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu i duś pod przykryciem około 5 minut.
- Pieczarki i cebulę przełóż na sito i zostaw do ostygnięcia.
- Koperek opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj na drobno.
- Do jajek dodaj pieczarki z cebulą, koper, majonez i jogurt.
- Całość dokładnie wymieszaj i postaw do lodówki na 15-20 minut.
Smacznego!
- W jajku białko jest mniej kaloryczne od żółtka, ale zawiera też mniej białka. Dowiedz się, jaka jest zawartość białka w jajku i jakie są kalorie białka jajka.
- Czy wiesz, jak gotować jajka? Zobacz, jak i ile gotować jajka na twardo.
- Jajka dobrze smakują z dodatkiem musztardy. Przekonaj się, o wybornym smaku jajka w sosie musztardowym i poznaj przepis na przystawkę.