Reklama

Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.

Reklama

Pasty jajeczne wybornie smakują serwowane na kromce ciemnego pieczywa w towarzystwie świeżych warzyw – ogórka, pomidora lub sałaty.

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • sitka,
  • tarki,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • ceramicznej miski,
  • łyżki.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach),
  • 5 jaj,
  • pół pęczka szczypioru,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta soli himalajskiej i kolorowego pieprzu.

Sposób wykonania:

  • Jaja ugotuj na twardo.
  • Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupki.
  • Tuńczyka wyjmij z puszki i przełóż na drobne sito, aby odsączyć rybę z zalewy.
  • Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż je do ceramicznej miski.
  • Do jajek dodaj tuńczyka i majonez.
  • Szczypior drobno posiekaj i wsyp do pozostałych składników.
  • Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  • Postaw do lodówki na 15-20 minut.

Smacznego!

Pasta jajeczna z serem żółtym i jogurtem

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • tarki,
  • noża,
  • widelca,
  • deski do krojenia,
  • miski,
  • łyżki.

Składniki:

Sposób wykonania:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
  • Obrane jajka przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do jajek.
  • Szczypior drobno posiekaj i przełóż do miski z jajami i serem.
  • Dodaj jogurt i majonez.
  • Całość oprósz solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw do lodówki na 15-20 minut.

Smacznego!

Pasta jajeczna z pieczarkami

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • widelca,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • miski,
  • sitka,
  • patelni,
  • łyżki.

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 20 dag pieczarek,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób wykonania:

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek.
  • Ugotowane jajka przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
  • Pieczarki i cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj.
  • Na patelni rozpuść olej.
  • Posiekaną cebulę wrzuć na patelnię na 2-3 minuty, następnie dodaj pieczarki. Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu i duś pod przykryciem około 5 minut.
  • Pieczarki i cebulę przełóż na sito i zostaw do ostygnięcia.
  • Koperek opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj na drobno.
  • Do jajek dodaj pieczarki z cebulą, koper, majonez i jogurt.
  • Całość dokładnie wymieszaj i postaw do lodówki na 15-20 minut.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama