Reklama

Papryka konserwowa jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Jej słodko-kwaśny smak szczególnie dobrze sprawdza się obok mało wyrazistych dań mącznych lub ziemniaczanych. Może być dodatkiem do kanapek, wyśmienicie pasuje do koreczków i różnego rodzaju sałatek.

Reklama

Papryka konserwowa w occie powinna być miękka, jednocześnie krucha oraz jędrna. Do marynowania nadaje się zarówno czerwona, zielona, jak i żółta papryka.

Bardzo ważne jest, aby słoiki, w których umieszcza się przetwory były wcześniej zdezynfekowane. Można to zrobić za pomocą wrzątku lub piekarnika – wstawiając je na 10 minut do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Papryka marynowana z ogórkami i cebulą – przepis

Tego typu przetwory to doskonałe sałatki na zimę. Są idealne jako zamiennik surówki do obiadu.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania 2-3 godziny + czas pasteryzacji 10 minut

Składniki na 9 litrowych słoików:

  • 4 duże papryki, np. czerwone,
  • 3-4 duże cebule, np. cukrowe,
  • 4 kg ogórków gruntowych – im drobniejsze, tym lepiej.
  • Zalewa:
  • 3,5 szklanki cukru,
  • 3 szklanki octu spirytusowego,
  • 4 szklanki przegotowanej wody.

Solanka:

  • garść białej gorczycy,
  • 1 szklanka soli kamiennej,
  • 12 szklanek wody.

Do każdego słoika, włóż: 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 5 ziaren pieprzu (czarnego lub kolorowego), 1 łyżeczkę gorczycy białej.

Sposób przygotowania:

  1. 1. Przygotuj solankę: do wysokiego garnka wsyp sól, gorczycę, zalej wodą i zagotuj. Odstaw do ostudzenia.
  2. 2. Wyszoruj dokładnie ogórki i przekrój każdy wzdłuż na 4 części. Jeżeli są bardzo małe przekrój tylko na pół. Włóż ogórki do dużej miski i zalej zimną solanką. Odstaw na około 2-3 godziny.
  3. 3. Obierz cebulę, pokrój w plastry i sparz wrzątkiem – najlepiej na sicie.
  4. 4. Umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój paprykę w długie i cienkie paski.
  5. 5. Gorczycę z solanki odcedź.
  6. 6. Przygotuj zalewę: wszystkie składniki wrzuć do garnka i zagotuj.
  7. 7. Wyparz słoiki. Do każdego włóż kilka ziaren gorczycy z solanki, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy i 1 łyżeczkę suchej gorczycy (oprócz tej z solanki). Powkładaj naprzemiennie paprykę, ogórki i cebulę. Zalej każdy słoik gorącą zalewą i szczelnie zakręć. Pamiętaj, aby zostawić około 1 cm luzu pod zakrętką.
  8. 8. Pasteryzuj słoiki przez około 10 minut w garnku z wodą, która sięga do ¾ wysokości słoików.
  9. 9. Po pasteryzacji ostrożnie wyłóż słoiki do ostygnięcia, obracając je do góry dnem i ustawiając na ściereczce.
  10. 10. Osuszone słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Papryka konserwowa z miodem – przepis

Papryka z miodem wspaniale smakuje jako dodatek do serów oraz sałatek, np. z roszponką i brokułami.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 25 minut + czas pasteryzacji 20 minut

Składniki na 6 litrowych słoików:

  • 2,5 kg papryki, jedno lub różnokolorowej.

Zalewa:

  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • 5 łyżek miodu, np. wielokwiatowego,
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%,
  • 2 litry przegotowanej wody.

Do każdego słoika, włóż: 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 3 ziarna pieprzu (czarnego lub kolorowego), 1 łyżeczkę oleju, np. rzepakowego.

Sposób przygotowania:

1. Umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój paprykę w ósemki lub długie paski.

2. Do każdego (wyparzonego wcześniej i osuszonego) słoika włóż liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i zalej łyżeczką oleju. Umieść paprykę.

3. Przygotuj zalewę: wszystkie składniki wrzuć do garnka i zagotuj.

4. Zalej paprykę w słoikach gorącą zalewą przykrywając wszystkie składniki i szczelnie zakręć. Pamiętaj, aby zostawić około 1 cm luzu pod zakrętką.

5. Pasteryzuj słoiki przez około 20 minut w garnku z wodą, która sięga do ¾ wysokości słoików.

6. Po pasteryzacji ostrożnie wyłóż słoiki do ostygnięcia, obracając je do góry dnem i ustawiając na ściereczce.

7. Osuszone słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama