Papryka konserwowa, w zalewie: z miodem oraz ogórkami i cebulą - 2 przepisy
Papryka konserwowa jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Jej słodko-kwaśny smak szczególnie dobrze sprawdza się obok mało wyrazistych dań mącznych lub ziemniaczanych. Może być dodatkiem do kanapek, wyśmienicie pasuje do koreczków i różnego rodzaju sałatek.
Papryka konserwowa jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Jej słodko-kwaśny smak szczególnie dobrze sprawdza się obok mało wyrazistych dań mącznych lub ziemniaczanych. Może być dodatkiem do kanapek, wyśmienicie pasuje do koreczków i różnego rodzaju sałatek.
Papryka konserwowa w occie powinna być miękka, jednocześnie krucha oraz jędrna. Do marynowania nadaje się zarówno czerwona, zielona, jak i żółta papryka.
Bardzo ważne jest, aby słoiki, w których umieszcza się przetwory były wcześniej zdezynfekowane. Można to zrobić za pomocą wrzątku lub piekarnika – wstawiając je na 10 minut do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Papryka marynowana z ogórkami i cebulą – przepis
Tego typu przetwory to doskonałe sałatki na zimę. Są idealne jako zamiennik surówki do obiadu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania 2-3 godziny + czas pasteryzacji 10 minut
Składniki na 9 litrowych słoików:
- 4 duże papryki, np. czerwone,
- 3-4 duże cebule, np. cukrowe,
- 4 kg ogórków gruntowych – im drobniejsze, tym lepiej.
- Zalewa:
- 3,5 szklanki cukru,
- 3 szklanki octu spirytusowego,
- 4 szklanki przegotowanej wody.
Solanka:
- garść białej gorczycy,
- 1 szklanka soli kamiennej,
- 12 szklanek wody.
Do każdego słoika, włóż: 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 5 ziaren pieprzu (czarnego lub kolorowego), 1 łyżeczkę gorczycy białej.
Sposób przygotowania:
- 1. Przygotuj solankę: do wysokiego garnka wsyp sól, gorczycę, zalej wodą i zagotuj. Odstaw do ostudzenia.
- 2. Wyszoruj dokładnie ogórki i przekrój każdy wzdłuż na 4 części. Jeżeli są bardzo małe przekrój tylko na pół. Włóż ogórki do dużej miski i zalej zimną solanką. Odstaw na około 2-3 godziny.
- 3. Obierz cebulę, pokrój w plastry i sparz wrzątkiem – najlepiej na sicie.
- 4. Umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój paprykę w długie i cienkie paski.
- 5. Gorczycę z solanki odcedź.
- 6. Przygotuj zalewę: wszystkie składniki wrzuć do garnka i zagotuj.
- 7. Wyparz słoiki. Do każdego włóż kilka ziaren gorczycy z solanki, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy i 1 łyżeczkę suchej gorczycy (oprócz tej z solanki). Powkładaj naprzemiennie paprykę, ogórki i cebulę. Zalej każdy słoik gorącą zalewą i szczelnie zakręć. Pamiętaj, aby zostawić około 1 cm luzu pod zakrętką.
- 8. Pasteryzuj słoiki przez około 10 minut w garnku z wodą, która sięga do ¾ wysokości słoików.
- 9. Po pasteryzacji ostrożnie wyłóż słoiki do ostygnięcia, obracając je do góry dnem i ustawiając na ściereczce.
- 10. Osuszone słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Papryka konserwowa z miodem – przepis
Papryka z miodem wspaniale smakuje jako dodatek do serów oraz sałatek, np. z roszponką i brokułami.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 25 minut + czas pasteryzacji 20 minut
Składniki na 6 litrowych słoików:
- 2,5 kg papryki, jedno lub różnokolorowej.
Zalewa:
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli kamiennej,
- 5 łyżek miodu, np. wielokwiatowego,
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%,
- 2 litry przegotowanej wody.
Do każdego słoika, włóż: 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 3 ziarna pieprzu (czarnego lub kolorowego), 1 łyżeczkę oleju, np. rzepakowego.
Sposób przygotowania:
1. Umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój paprykę w ósemki lub długie paski.
2. Do każdego (wyparzonego wcześniej i osuszonego) słoika włóż liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i zalej łyżeczką oleju. Umieść paprykę.
3. Przygotuj zalewę: wszystkie składniki wrzuć do garnka i zagotuj.
4. Zalej paprykę w słoikach gorącą zalewą przykrywając wszystkie składniki i szczelnie zakręć. Pamiętaj, aby zostawić około 1 cm luzu pod zakrętką.
5. Pasteryzuj słoiki przez około 20 minut w garnku z wodą, która sięga do ¾ wysokości słoików.
6. Po pasteryzacji ostrożnie wyłóż słoiki do ostygnięcia, obracając je do góry dnem i ustawiając na ściereczce.
7. Osuszone słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego!
- Przegrzebki są najlepsze na gorąco – z patelni, piekarnika lub grilla. Jak przygotować dania z przegrzebkami?
- Przepis na dżem z dyni to prosty sposób na wspaniałą konfiturę. Dynia na słodko - przepisy na dżem z pomarańczami i jabłkami.
- Papryka jalapeno jest zaliczana do papryczek chili. Papryka jalapeno z pomidorami: przepis na zupę.