Reklama

Orzechy nerkowca poprawiają koncentrację i regulują krzepliwość krwi. Zmniejszają też poziom cholesterolu. Zobacz, jak przyrządzić z nich bezlaktozowy serek. Poznaj też przepis na kurczaka po tajsku z prażonymi nerkowcami.

Reklama

Orzechy nerkowca mogą jeść nawet diabetycy. Te orzechy mają bardzo niski indeks glikemiczny – jedynie 15. Poprawiają też wrażliwość komórek na insulinę, co zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2.

Właściwości orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca mają następujące właściwości:

obniżają poziom złego cholesterolu dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym, a także wspomagają działanie układu krążenia,

poprawiają pamięć i koncentrację za sprawą witamin z grupy B,

pomagają zmniejszyć napięcie nerwowe – zawdzięczają to magnezowi i potasowi,

obniżają ciśnienie i reguluje pracę serca – tak działa potas,

• zapewniają prawidłowe krzepnięcie krwi dzięki witaminie K,

spowalniają proces starzenia się organizmu oraz działają antynowotworowo dzięki witaminom A, D i E,

• uzupełniają zapotrzebowanie na żelazo, wapń, miedź, fosfor i potas.

Wartość odżywcza orzechów nerkowca

W 100 gramach orzechów nerkowca znajduje się:

• 533 kilokalorii,

• 43,85 grama tłuszczu (w tym ponad 30 gramów nienasyconych kwasów tłuszczowych: prawie 24 gramy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 8 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych),

• 30,19 grama węglowodanów,

• 3,3 grama błonnika.

Minerały zawarte w orzechach nerkowca

100g orzechów nerkowca zawiera następujące minerały:

• 660 miligramów potasu,

• 593 miligramy fosforu,

• 292 miligramy magnezu,

• 37 miligramów wapnia,

• 12 miligramów sodu,

• 6,68 miligrama żelaza,

• 5,78 miligramów cynku.

Witaminy w orzechach nerkowca

W 100 gramach orzechów nerkowca zawarte są następujące ilości witamin:

• 1,062 miligrama niacyny,

• 0,9 miligrama witaminy E,

• 0,5 miligrama witaminy C,

• 0,423 miligrama tiaminy,

• 0,417 miligrama witaminy B6,

• 0,058 miligrama ryboflawiny,

• 34,1 µg witaminy K,

• 25 µg kwasu foliowego.

Przepisy na potrawy z orzechami nerkowca

  • Serek z orzechów nerkowca

Składniki (na 5 porcji):

  • około 150 gramów (1 szklanka) orzechów nerkowca,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżeczki środka żelującego agar,
  • sól.

Czas przygotowania: około 25 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Namocz orzechy nerkowca w wodzie na 2-3 godziny.
  • Połącz wszystkie wymienione składniki i zmiksuj na gładką masę.
  • Przelej rzadką masę do garnka. Doprowadź ją do wrzenia. Mieszaj cały czas.
  • Kiedy masa stanie się gęsta i zacznie się gotować, zmniejsz płomień. Gotuj serek jeszcze 3-4 minuty.
  • Opłucz naczynie, do którego chcesz wlać serek.
  • Przelej masę do naczynia i przykryj ją folią spożywczą. Przykrycie folią sprawi, że na wierzchu serka nie powstanie twarda skórka.
  • Odstaw serek do ostygnięcia.

Smacznego!

  • Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca

Składniki (na 2 porcje):

  • 160-200 gramów filetu z piersi kurczaka,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 średnia marchewka,
  • szczypiorek,
  • 75 gramów prażonych orzechów nerkowca,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól do smaku,
  • 6 łyżek wody.

Czas przygotowania: około 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj filet z kurczaka i oczyść go z błonek. Pokrój mięso na małe kawałki. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją. Połóż mięso na patelni.
  • Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Dodaj składniki do mięsa i posól. Podsmaż wszystko.
  • Umyj, obierz i pokrój marchewkę w słupki. Dodaj ją na patelnię. Wsyp nieco papryki w proszku i wlej wodę.
  • Za 2-3 minuty dolej sos sojowy (bądź rybny) i ostrygowy oraz cukier.
  • Smaż wszystko na dużym ogniu dotąd, aż marchewka zmięknie.
  • W międzyczasie umyj i posiekaj szczypiorek.
  • Zdejmij patelnię z ognia i dodaj prażone orzechy nerkowca oraz szczypiorek. Orzechy możesz też uprażyć samodzielnie, kładąc je na rozgrzaną i suchą patelnię. Smaż je, aż się zarumienią.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama