Przepisy na kurczaka po tajsku z orzechami i serek z nerkowców. Poznaj właściwości orzechów z nerkowca
Orzechy nerkowca poprawiają koncentrację i regulują krzepliwość krwi. Zmniejszają też poziom cholesterolu. Zobacz, jak przyrządzić z nich bezlaktozowy serek. Poznaj też przepis na kurczaka po tajsku z prażonymi nerkowcami.
Orzechy nerkowca poprawiają koncentrację i regulują krzepliwość krwi. Zmniejszają też poziom cholesterolu. Zobacz, jak przyrządzić z nich bezlaktozowy serek. Poznaj też przepis na kurczaka po tajsku z prażonymi nerkowcami.
Orzechy nerkowca mogą jeść nawet diabetycy. Te orzechy mają bardzo niski indeks glikemiczny – jedynie 15. Poprawiają też wrażliwość komórek na insulinę, co zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2.
Właściwości orzechów nerkowca
Orzechy nerkowca mają następujące właściwości:
• obniżają poziom złego cholesterolu dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym, a także wspomagają działanie układu krążenia,
• poprawiają pamięć i koncentrację za sprawą witamin z grupy B,
• pomagają zmniejszyć napięcie nerwowe – zawdzięczają to magnezowi i potasowi,
• obniżają ciśnienie i reguluje pracę serca – tak działa potas,
• zapewniają prawidłowe krzepnięcie krwi dzięki witaminie K,
• spowalniają proces starzenia się organizmu oraz działają antynowotworowo dzięki witaminom A, D i E,
• uzupełniają zapotrzebowanie na żelazo, wapń, miedź, fosfor i potas.
Wartość odżywcza orzechów nerkowca
W 100 gramach orzechów nerkowca znajduje się:
• 533 kilokalorii,
• 43,85 grama tłuszczu (w tym ponad 30 gramów nienasyconych kwasów tłuszczowych: prawie 24 gramy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 8 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych),
• 30,19 grama węglowodanów,
• 3,3 grama błonnika.
Minerały zawarte w orzechach nerkowca
100g orzechów nerkowca zawiera następujące minerały:
• 660 miligramów potasu,
• 593 miligramy fosforu,
• 292 miligramy magnezu,
• 37 miligramów wapnia,
• 12 miligramów sodu,
• 6,68 miligrama żelaza,
• 5,78 miligramów cynku.
Witaminy w orzechach nerkowca
W 100 gramach orzechów nerkowca zawarte są następujące ilości witamin:
• 1,062 miligrama niacyny,
• 0,9 miligrama witaminy E,
• 0,5 miligrama witaminy C,
• 0,423 miligrama tiaminy,
• 0,417 miligrama witaminy B6,
• 0,058 miligrama ryboflawiny,
• 34,1 µg witaminy K,
• 25 µg kwasu foliowego.
Przepisy na potrawy z orzechami nerkowca
- Serek z orzechów nerkowca
Składniki (na 5 porcji):
- około 150 gramów (1 szklanka) orzechów nerkowca,
- 1,5 szklanki mleka roślinnego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 4 łyżeczki środka żelującego agar,
- sól.
Czas przygotowania: około 25 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Namocz orzechy nerkowca w wodzie na 2-3 godziny.
- Połącz wszystkie wymienione składniki i zmiksuj na gładką masę.
- Przelej rzadką masę do garnka. Doprowadź ją do wrzenia. Mieszaj cały czas.
- Kiedy masa stanie się gęsta i zacznie się gotować, zmniejsz płomień. Gotuj serek jeszcze 3-4 minuty.
- Opłucz naczynie, do którego chcesz wlać serek.
- Przelej masę do naczynia i przykryj ją folią spożywczą. Przykrycie folią sprawi, że na wierzchu serka nie powstanie twarda skórka.
- Odstaw serek do ostygnięcia.
Smacznego!
- Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca
Składniki (na 2 porcje):
- 160-200 gramów filetu z piersi kurczaka,
- 1/2 średniej cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 średnia marchewka,
- szczypiorek,
- 75 gramów prażonych orzechów nerkowca,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego,
- 2 łyżki sosu ostrygowego,
- pół łyżeczki cukru,
- sól do smaku,
- 6 łyżek wody.
Czas przygotowania: około 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj filet z kurczaka i oczyść go z błonek. Pokrój mięso na małe kawałki. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją. Połóż mięso na patelni.
- Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Dodaj składniki do mięsa i posól. Podsmaż wszystko.
- Umyj, obierz i pokrój marchewkę w słupki. Dodaj ją na patelnię. Wsyp nieco papryki w proszku i wlej wodę.
- Za 2-3 minuty dolej sos sojowy (bądź rybny) i ostrygowy oraz cukier.
- Smaż wszystko na dużym ogniu dotąd, aż marchewka zmięknie.
- W międzyczasie umyj i posiekaj szczypiorek.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj prażone orzechy nerkowca oraz szczypiorek. Orzechy możesz też uprażyć samodzielnie, kładąc je na rozgrzaną i suchą patelnię. Smaż je, aż się zarumienią.
Smacznego!
- Często sięgasz po orzechy? Zobacz jakie są właściwości orzechów i które są najzdrowsze?
- Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę do pracy? Sprawdź, dlaczego warto jeść migdały.
- Lubisz jeść migdały? Przekonaj się, czy można jeść migdały w ciąży.