Podgrzybki zalane słodko-kwaśną marynatą
©al62/Fotolia
Styl życia

Podgrzybki w słodko-kwaśnej marynacie: przepis z dodatkiem kwasku cytrynowego, goździków i chrzanu

Słodko-kwaśna zalewa to: ocet 10 procentowy, cukier, woda i sól. Marynatą zalewa się pokrojone na kawałki podgrzybki z cebulą, zielem angielskim, gorczycą i chrzanem. Po 2 dniach grzyby są gotowe do zjedzenia.

Słodko-kwaśna zalewa to: ocet 10 procentowy, cukier, woda i sól. Marynatą zalewa się pokrojone na kawałki podgrzybki z cebulą, zielem angielskim, gorczycą i chrzanem. Po 2 dniach grzyby są gotowe do zjedzenia.

 

Świeże podgrzybki szybko się psują, dlatego dobrze je przetwarzać w ciągu 2-3 dni od zerwania. Grzyby do marynowania nie mogą mieć śladów pleśni. Jeśli są robaczywe, najlepiej od razu je wyrzucić. Do słoików z podgrzybkami można dodać oliwki lub czerwoną paprykę.

Przygotowania do marynowania: krojenie grzybów i wybór słoików

Jeżeli grzyby są mniejsze, można marynować je w całości. Gdy kapelusze są duże, wystarczy odciąć je od trzonu i pokroić na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w słoiku. Zalewa podana w przepisie wystarczy na około 6 słoiczków po 250-300 mililitrów pojemności.

Przepis: podgrzybki w zalewie słodko-kwaśnej krok po kroku

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 kilogram świeżych podgrzybków,
  • 3 cebule,
  • 1 chrzan,
  • ziele angielskie,
  • goździki,
  • biała gorczyca,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • 1 łyżeczka soli.
  • pieprz czarny mielony.

Zalewa:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 procentowego (250 mililitrów),
  • 2 szklanki wody (500 mililitrów),
  • 14 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Podgrzybki oczyść z piasku liści i igliwia.
  • Pokrojone na mniejsze kawałki grzyby przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody, dosyp kwasek cytrynowy i sól.
  • Gotuj całość około 15 minut.
  • Odcedź podgrzybki na sitku i przemyj zimną wodą.
  • Umieść grzyby w słoikach (do około 3/4 wysokości słoików).
  • Cebule gotuj około 10 minut, odcedź, poczekaj aż ostygnie i pokrój w półksiężyce.
  • Chrzan pokrój na mniejsze kawałki (tak, by uzyskać 12 słupów lub plasterków).
  • Połącz ze sobą składniki na zalewę i gotuj je około 5 minut.
  • Do każdego słoika z grzybami dodaj po 2 kawałki chrzanu, 2 listki ziela angielskiego, 3 goździki, płaską łyżeczkę białej gorczycy i po pół cebuli pociętej w półksiężyce.
  • Podgrzybki zalewaj jeszcze gorącą marynatą i od razu zakręć mocno słoiki.

Gotowe!

 

Podgrzybki w zalewie słodko-kwaśnej są gotowe do zjedzenia po 2 dniach. Słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Zamarynowane grzyby można przechowywać około 3-4 miesiące.  


 
 

Sałatka z opieniek w słoiku
©Peredniankina/Fotolia
Styl życia
Sałatka z opieniek do słoika: przepis z dodatkiem chili, pieprzu kolorowego, żółtej papryki i koncentratu pomidorowego
Opieńki po oczyszczeniu smaży się razem z papryką i cebulą na oleju. Do wykonania zalewy potrzebne są: ocet spirytusowy, woda, cukier i przyprawy (gorczyca, goździki, ziarna jałowca) oraz koncentrat pomidorowy. Sałatka przełożona do słoików jest gotowa do zjedzenia po 2 dniach.

Opieńki po oczyszczeniu smaży się razem z papryką i cebulą na oleju. Do wykonania zalewy potrzebne są: ocet spirytusowy, woda, cukier i przyprawy (gorczyca, goździki, ziarna jałowca) oraz koncentrat pomidorowy. Sałatka przełożona do słoików jest gotowa do zjedzenia po 2 dniach.   Opieńki rosną w lasach liściastych od września do listopada. Czasami można je spotkać już w sierpniu. Grzyby najczęściej dojrzewają na pniach lub gałęziach drzew. Trzony opieniek są łykowate, dlatego zjada się tylko kapelusze. Słoiki na sałatkę grzybową Przepis na sałatkę wystarczy na zapełnienie około 6-8 słoików o pojemności 250 mililitrów. Szkło, dobrze jest wcześniej wyparzyć we wrzątku. Po napełnieniu sałatką i zakręceniu nakrętek słoiki najlepiej odwrócić o góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Wtedy ma się gwarancję, że pod nakrętkę nie dostanie się powietrze. Sałatka z opieniek krok po kroku Składniki: 1 kilogram kapeluszy opieniek, 0,5 strączka papryczki chili (jeżeli nie lubisz ostrego smaku, zrezygnuj z tego składnika), 3 cebule, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego (około 80 mililitrów), 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 procentowego, 1 łyżka soli. Zalewa: 0,5 szklanki octu spirytusowego 10 procentowego (około 125 mililitrów), 2 szklanki wody (około 500 mililitrów), 4 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 1 płaska łyżeczka białej gorczycy , 5 ziaren ziela angielskiego, 4 z iarenka jałowca , 4 goździki, 3 liście laurowe.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kapelusze opieniek oczyść pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 3 szklanki wody (około 625 mililitrów) i zagotuj. Do wrzątku dodaj...

Kania na talerzu, smażona na patelni
©teressa/Fotolia
Styl życia
Jak przyrządzić czubajkę kanię w panierce z bułki tartej i marynacie octowej – 2 przepisy
Czubajkę kanię w panierce z jajka i bułki tartej smaży się na oleju, aż grzyb się zarumieni. Do marynowania grzybów w zalewie octowej potrzebne jest ziele angielskie, gorczyca, cukier oraz ocet 10 procentowy. Gorącą marynatą zalewa się pokrojone w ćwiartki grzyby umieszczone w słoiku, do których można dodać ugotowaną wcześniej cebulę.

Czubajkę kanię w panierce z jajka i bułki tartej smaży się na oleju, aż grzyb się zarumieni. Do marynowania grzybów w zalewie octowej potrzebne jest ziele angielskie, gorczyca, cukier oraz ocet 10 procentowy. Gorącą marynatą zalewa się pokrojone w ćwiartki grzyby umieszczone w słoiku, do których można dodać ugotowaną wcześniej cebulę.   Czubajki kanie to grzyby jadalne . Są bardzo podobne do muchomora sromotnikowego , który jest trujący. Jeżeli grzyb ma ruchomy pierścień na trzonku, a jego blaszki nie zrastają się z nóżką, oznacza to, że jest to kania i możemy ze spokojem zabrać się za jej przyrządzanie. Pierścień sromotnika jest nieruchomy, a blaszki z nóżką łączą się w jedną całość. Przepis na kanię w panierce z bułki tartej Składniki: 2 kapelusze czubajki kani , 0,5 szklanki bułki tartej (około 60 gramów), 2 łyżki oleju, 1 jajko, sól, pieprz mielony.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwy   Sposób przygotowania: Kapelusze grzybów oczyść z piasku i ewentualnych liści (możesz to zrobić nożykiem delikatnie skrobiąc lub opłukując kanie pod bieżącą wodą). Jajko dopraw solą oraz pieprzem i roztrzep widelcem na głębszym talerzu. Na oddzielny talerz wysyp bułkę tartą. Obtocz kanię z obydwu stron: najpierw w jajku, potem w bułce tartej (pamiętaj, aby wewnętrzną stronę grzyba dociskać mocniej by jajko wpłynęło między blaszki). Rozgrzej olej na patelni i smaż grzyby, aż będą rumiane (około 3 minuty na jedną stronę). Zdejmij kanię z patelni i podawaj z ziemniakami lub surówką. Smacznego! Przepis na smażoną kanię w marynacie z octu Składniki: 12-15 kapeluszy czubajki kani, 2 jajka, szklanka bułki tartej (około 120 gramów), 1 łyżka mleka, 1 cebula, sól, pieprz mielony....

Grzyby marynowane w słoiku
©Nadezda Kraft/Fotolia
Styl życia
Marynowane grzyby: przepis na grzyby w occie z miodem, papryką i owocami jałowca
Grzyby w occie robi się zalewając je wodą i octem, dodając paprykę, miód, owoce jałowca i opakowanie gorczycy. Gorącą marynatę wlewa się do słoików wypełnionych grzybami. Grzyby można jeść po około 2 tygodniach.

Grzyby w occie robi się zalewając je wodą i octem, dodając paprykę, miód, owoce jałowca i opakowanie gorczycy. Gorącą marynatę wlewa się do słoików wypełnionych grzybami. Grzyby można jeść po około 2 tygodniach.   Najczęściej marynowane grzyby to borowiki , maślaki, podgrzybki, opieńki lub kozaki. Ocet spirytusowy (10 procentowy) można zamienić na ocet jabłkowy (6 procentowy). Do zalewy można dodać także cebulę. Przygotowanie grzybów do marynowania Na 3 litrową marynatę potrzeba około 2 kilogramy grzybów. Kapelusze układaj tak, by grzyby nie były zbyt mocno ściśnięte. Najlepiej zapełnić słoik do około 3/4 jego wysokości.   Sposób przygotowania: Odetnij nóżki. Kapelusze oczyść małym nożykiem z piasku i ewentualnych liści bądź igieł. Zagotuj 1 litr wody z 2 łyżkami soli, po czym wrzuć do wrzątku grzyby. Gotuj je, aż zmiękną. Maślaki i kozaki gotuj około 10-15 minut, Borowiki, podgrzybki, opieńki gotuj około 30 minut. Grzyby odcedź, opłucz zimną wodą i ułóż w słoikach. Przepis na marynatę z octem i miodem Zalewa wystarczy na około 8 słoików o pojemności 500 mililitrów.   Składniki: około 2,5 litra wody, 0,5 litra octu 10 procentowego, 6-7 łyżek miodu, 8 sztuk owoców jałowca , 1 papryka czerwona lub pomarańczowa, 1 papryka żółta, 8-10 ziarenek ziela angielskiego, 1 opakowanie białej gorczycy (30 gramów), 1 łyżeczka soli.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wodę doprowadź do wrzenia. Papryki wydrąż, pokrój na cienkie paski, włóż do wody i gotuj około 5 minut. Dodaj ocet, owoce jałowca, ziele angielskie, gorczycę oraz sól i doprowadź wodę do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia, dodaj miód i wymieszaj. Do przygotowanych...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner