Słodko-kwaśna zalewa to: ocet 10 procentowy, cukier, woda i sól. Marynatą zalewa się pokrojone na kawałki podgrzybki z cebulą, zielem angielskim, gorczycą i chrzanem. Po 2 dniach grzyby są gotowe do zjedzenia.

Reklama

Świeże podgrzybki szybko się psują, dlatego dobrze je przetwarzać w ciągu 2-3 dni od zerwania. Grzyby do marynowania nie mogą mieć śladów pleśni. Jeśli są robaczywe, najlepiej od razu je wyrzucić. Do słoików z podgrzybkami można dodać oliwki lub czerwoną paprykę.

Przygotowania do marynowania: krojenie grzybów i wybór słoików

Jeżeli grzyby są mniejsze, można marynować je w całości. Gdy kapelusze są duże, wystarczy odciąć je od trzonu i pokroić na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w słoiku. Zalewa podana w przepisie wystarczy na około 6 słoiczków po 250-300 mililitrów pojemności.

Przepis: podgrzybki w zalewie słodko-kwaśnej krok po kroku

Składniki (na 6 porcji):

Zobacz także
  • 1 kilogram świeżych podgrzybków,
  • 3 cebule,
  • 1 chrzan,
  • ziele angielskie,
  • goździki,
  • biała gorczyca,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • 1 łyżeczka soli.
  • pieprz czarny mielony.

Zalewa:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 procentowego (250 mililitrów),
  • 2 szklanki wody (500 mililitrów),
  • 14 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki soli.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Podgrzybki oczyść z piasku liści i igliwia.
  • Pokrojone na mniejsze kawałki grzyby przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody, dosyp kwasek cytrynowy i sól.
  • Gotuj całość około 15 minut.
  • Odcedź podgrzybki na sitku i przemyj zimną wodą.
  • Umieść grzyby w słoikach (do około 3/4 wysokości słoików).
  • Cebule gotuj około 10 minut, odcedź, poczekaj aż ostygnie i pokrój w półksiężyce.
  • Chrzan pokrój na mniejsze kawałki (tak, by uzyskać 12 słupów lub plasterków).
  • Połącz ze sobą składniki na zalewę i gotuj je około 5 minut.
  • Do każdego słoika z grzybami dodaj po 2 kawałki chrzanu, 2 listki ziela angielskiego, 3 goździki, płaską łyżeczkę białej gorczycy i po pół cebuli pociętej w półksiężyce.
  • Podgrzybki zalewaj jeszcze gorącą marynatą i od razu zakręć mocno słoiki.

Gotowe!

Podgrzybki w zalewie słodko-kwaśnej są gotowe do zjedzenia po 2 dniach. Słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Zamarynowane grzyby można przechowywać około 3-4 miesiące.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama