Reklama

Ogórki konserwowe to ogórki marynowane i wekowane w zalewie z octu, cukru, wody, soli i aromatycznych przypraw. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. Ogórki w occie to wyrazista w smaku przekąska lub dodatek do dań obiadowych.

Reklama

Domowe przetwory można pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku z wodą wyłożonym bawełnianą ściereczką). W obu metodach pasteryzacji słoiki nie powinny się stykać, aby podczas gotowania szkło pojemnika nie pękło.

Przepis na ogórki konserwowe w łagodnej zalewie

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • tarki,
  • 6 słoików z zakrętkami,
  • bawełnianej ściereczki.

Składniki na 6 słoików o pojemności 0,9l:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych),
  • 2 szklanki octu 10%,
  • 8 szklanek wody,
  • 160 g cukru,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 łodyg kopru włoskiego z baldachami nasion,
  • korzeń chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżeczki gorczycy,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 50 g soli.

Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:
1. Ogórki delikatnie umyj szczoteczką i osusz.
2. Wodę wlej do garnka, dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość zagotuj.
3. Do wrzącej wody dodaj sól i cukier. Zalewę gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.
4. Do gorącej zalewy dodaj ocet. Całość wymieszaj i zostaw do ostudzenia.
5. Słoiki umyj i dokładnie osusz.
6. Czosnek i marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
7. Korzeń chrzanu obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
8. Łodygę kopru posiekaj na drobno.
9. Do każdego słoika wrzuć po pół łyżeczki gorczycy, 2-3 plasterki czosnku, pół łyżeczki wiórków chrzanu, pół łyżeczki kopru i 3-4 plasterki marchewki.
10. Słoki ciasno wypełnij ogórkami (ułożonymi w pionie) i zalej zalewą.
11. Szczelnie zakręcone słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej wodą do ¾ wysokości słoików.
12. Garnek ustaw na ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Od momentu zagotowania, pasteryzuj ogórki przez 2-3 minuty.
13. Słoiki wyjmij z garnka, przetrzyj ściereczką i ustaw do góry dnem.
Smacznego!

Przepis na ogórki w occie na słodko

Potrzebujesz:

  • 6 słoików z zakrętkami,
  • dużego garnka,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • bawełnianej ściereczki.

Składniki na 6 słoików o pojemności 0,9l:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych),
  • 9 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 400 g cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • ząbek czosnku,
  • 6 łodyg kopru włoskiego z baldachami nasion,
  • 2 ziarna ziela angielskiego.

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:
1. Ogórki umyj szczoteczką, osusz i włóż pionowo do słoików.
2. Koper posiekaj na drobno.
3. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
4. Na powierzchni ogórków połóż kilka ziaren gorczycy, łodygę kopru i plasterek czosnku.
5. Do garnka wlej wodę. Dodaj ocet, sól, cukier i ziele angielskie. Całość zagotuj.
6. Gorącą zalewę przelej do słoików i szczelnie zakręć.
7. Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalej wodą do ¾ wysokości słoików.
8. Garnek ustaw na ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Ogórki w occie pasteryzuj przez 2-3 minuty, aż od momentu zagotowania.
9. Słoiki wyjmij z garnka i ustaw do góry dnem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama