Z czego wynika i czym się objawia niski poziom potasu?
Niski potas w organizmie mogą powodować: diety, wymioty, picie kofeiny, stres, insulina, niedobór magnezu lub nadmierne pocenie się a także leki moczopędne: na nadciśnienie bądź serce.
Niski potas w organizmie mogą powodować: diety, wymioty, picie kofeiny, stres, insulina, niedobór magnezu lub nadmierne pocenie się a także leki moczopędne: na nadciśnienie bądź serce.
Najbogatszym źródłem potasu są warzywa i owoce. W przypadku niedoboru pierwiastka warto suplementować się naturalnie.
Niski potas: przyczyny
Jeśli poziom potasu w organizmie spada poniżej 3,5 milimoli na 1 litr krwi, występuje niedobór potasu – hipokaliemia. Z umiarkowanym niedoborem pierwiastka mamy do czynienia w sytuacji, gdy stężenie potasu w surowicy krwi wynosi 2,5-3 milimola na 1 litr krwi. Ciężka hipokaliemia występuje po spadku poziomu potasu poniżej 2,5 milimola na 1 litr krwi. Odpowiedzialny m.in. za regulację gospodarki wodnej organizmu, pracę nerek czy wysokość ciśnienia krwi pierwiastek warunkuje ponadto wydzielanie insuliny, dotlenienie mózgu oraz pracę układów nerwowego i mięśniowego.
Najczęstsze przyczyny obniżonego poziomu potasu we krwi to:
- niedostateczne dostarczanie potasu z jedzeniem, rygorystyczna dieta odchudzająca,
- zbyt mała ilość przyjmowanych płynów,
- wymioty, biegunki, przyjmowanie środków przeczyszczających,
- nadmierne pocenie się w wyniku wysiłku fizycznego czy opalania się,
- stres,
- kofeina,
- stosowanie insuliny,
- niskie stężenie magnezu we krwi,
- stosowanie leków moczopędnych (diuretycznych), pobudzających wydzielanie pierwiastka z moczem i naruszających równowagę elektrolitową ustroju,
- stosowanie leków na serce i nadciśnienie.
Niski potas: objawy
Objawy hipokaliemii warunkuje szybkość rozwoju choroby i jej nasilenie.
- O niedoborze potasu w organizmie mogą świadczyć:
- często odczuwane zmęczenie, apatia, senność lub bezsenność, trudności z koncentracją, podenerwowanie, napięcie, niepokój,
- szybka męczliwość nawet przy niewielkiej aktywności fizycznej,
- skurcze mięśni nóg w trakcie upału bądź wysiłku fizycznego, mrowienie, drętwienie kończyn,
- nadciśnienie,
- nieregularne bicie serca,
- puchnące nogi i ręce,
- osłabienie sił mięśniowej,
- zaparcia, niedrożność jelit,
- wysuszona skóra, wysypka, trądzik.
Co jeść, aby podwyższyć poziom potasu
Potas znajduje się prawie we wszystkich produktach spożywczych, oprócz tłuszczów oraz cukrów. Zapotrzebowanie na potas u dorosłego człowieka wynosi 2000-3000 miligramów dziennie.
Najlepsze źródła potasu w żywności to (podana ilość na 100 gramów produktu):
- suszone morele – 1666 miligramów,
- suszone figi – 938 miligramów,
- awokado – 600 miligramów,
- banany – 395 miligramów,
- ziemniaki – 357 miligramów,
- selery – 320 miligramów,
- kiwi – 290 miligramów,
- pomidory – 282 miligramów,
- grejpfruty – 277 miligramów.
Ponadto warto jeść, będące źródłem potasu, suszone jabłka, rodzynki, pomidory oraz ich przetwory, cytrusy, zielone warzywa liściaste.