Oryginalne, wegańskie i bezglutenowe domowe desery – przepis na kisiel: marchewkowo-pomarańczowy i imbirowo-cytrynowy
Do przygotowania domowego kisielu potrzebnych jest niewiele składników. Najczęściej wystarczy jedynie sok, woda i mąka ziemniaczana. Można też eksperymentować z dodatkami, np. w postaci owoców. Warto przygotować kisiel z marchewki, który ma wspaniały kolor i bardzo ciekawy smak lub rozgrzewający kisiel z imbiru i cytryny. Taki deser wprowadza oryginalny akcent w menu, które stało się monotonne. Sprawdza się również w roli przekąski.
Do przygotowania domowego kisielu potrzebnych jest niewiele składników. Najczęściej wystarczy jedynie sok, woda i mąka ziemniaczana. Można też eksperymentować z dodatkami, np. w postaci owoców. Warto przygotować kisiel z marchewki, który ma wspaniały kolor i bardzo ciekawy smak lub rozgrzewający kisiel z imbiru i cytryny. Taki deser wprowadza oryginalny akcent w menu, które stało się monotonne. Sprawdza się również w roli przekąski.
Samodzielne przygotowywanie kisielu to jedna z najlepszych opcji dla osób, które stosują diety eliminacyjne, szczególnie dla wegan i bezglutenowców. Domowy kisiel to gwarancja doboru bezpiecznych składników oraz możliwość dowolnego modyfikowania smaków (szczególnie słodyczy).
Przepis na kisiel marchewkowo-pomarańczowo-cynamonowy
Składniki na 1-2 porcje:
- 200 ml soku marchewkowego (najlepiej przygotowanego samodzielnie w sokowirówce),
- pół szklanki soku pomarańczowego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta cukru waniliowego,
- 1-2 łyżeczki cukru lub syropu z agawy,
- pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 zimnej łyżki wody.
Czas przygotowania: około 15-20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj (np. w miseczce) wodę z mąką ziemniaczaną.
- Umieść wszystkie pozostałe składniki w rondelku i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
- W momencie, gdy zawartość rondelka będzie bliska wrzeniu, weź trzepaczkę i zacznij mieszać powoli dodając rozpuszczoną w wodzie mąkę. Mieszaj do czasu, gdy płyn uzyska pożądaną gęstość.
Kisiel marchewkowy podawaj na ciepło. Wierzch możesz posypać startą czekoladą, skórką pomarańczową lub cynamonem.
Przepis na kisiel imbirowo-cytrynowy
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 szklanki zimnej wody,
- cytryny,
- 3 łyżki syropu z agawy,
- 2 cm kawałek świeżego imbiru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki cynamonu.
Czas przygotowania: około 15-20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Obierz imbir ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Umieść imbir w rondelku, dodaj sok z cytryny, cynamon, syrop z agawy i zalej większością wody (pół szklanki zostaw). Gotuj wszystko na wolnym ogniu.
- Rozpuść mąkę w pozostałej wodzie, dokładnie wymieszaj.
- W momencie, gdy ciecz w rondelku będzie zaczynała wrzeć, zmniejsz ogień i pomału wlej rozpuszczoną mąkę, pamiętając, aby cały czas mieszać.
- Gdy kisiel uzyska pożądaną konsystencję, zdejmij rondelek z ognia.
Kisiel podawaj na ciepło, doskonale smakuje z bitą śmietaną, w wersji wegańskiej możesz ją przygotować np. z mleka kokosowego.
Smacznego!