Reklama

Do przygotowania domowego kisielu potrzebnych jest niewiele składników. Najczęściej wystarczy jedynie sok, woda i mąka ziemniaczana. Można też eksperymentować z dodatkami, np. w postaci owoców. Warto przygotować kisiel z marchewki, który ma wspaniały kolor i bardzo ciekawy smak lub rozgrzewający kisiel z imbiru i cytryny. Taki deser wprowadza oryginalny akcent w menu, które stało się monotonne. Sprawdza się również w roli przekąski.

Reklama

Samodzielne przygotowywanie kisielu to jedna z najlepszych opcji dla osób, które stosują diety eliminacyjne, szczególnie dla wegan i bezglutenowców. Domowy kisiel to gwarancja doboru bezpiecznych składników oraz możliwość dowolnego modyfikowania smaków (szczególnie słodyczy).

Przepis na kisiel marchewkowo-pomarańczowo-cynamonowy

Składniki na 1-2 porcje:

  • 200 ml soku marchewkowego (najlepiej przygotowanego samodzielnie w sokowirówce),
  • pół szklanki soku pomarańczowego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta cukru waniliowego,
  • 1-2 łyżeczki cukru lub syropu z agawy,
  • pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 zimnej łyżki wody.

Czas przygotowania: około 15-20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj (np. w miseczce) wodę z mąką ziemniaczaną.
  • Umieść wszystkie pozostałe składniki w rondelku i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
  • W momencie, gdy zawartość rondelka będzie bliska wrzeniu, weź trzepaczkę i zacznij mieszać powoli dodając rozpuszczoną w wodzie mąkę. Mieszaj do czasu, gdy płyn uzyska pożądaną gęstość.

Kisiel marchewkowy podawaj na ciepło. Wierzch możesz posypać startą czekoladą, skórką pomarańczową lub cynamonem.

Przepis na kisiel imbirowo-cytrynowy

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 szklanki zimnej wody,
  • cytryny,
  • 3 łyżki syropu z agawy,
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Czas przygotowania: około 15-20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyciśnij sok z cytryny.
  • Obierz imbir ze skórki i zetrzyj na tarce.
  • Umieść imbir w rondelku, dodaj sok z cytryny, cynamon, syrop z agawy i zalej większością wody (pół szklanki zostaw). Gotuj wszystko na wolnym ogniu.
  • Rozpuść mąkę w pozostałej wodzie, dokładnie wymieszaj.
  • W momencie, gdy ciecz w rondelku będzie zaczynała wrzeć, zmniejsz ogień i pomału wlej rozpuszczoną mąkę, pamiętając, aby cały czas mieszać.
  • Gdy kisiel uzyska pożądaną konsystencję, zdejmij rondelek z ognia.

Kisiel podawaj na ciepło, doskonale smakuje z bitą śmietaną, w wersji wegańskiej możesz ją przygotować np. z mleka kokosowego.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama