Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Wielkanocne ciasto z truskawkami
Styl życia

Zmień repertuar! Mamy nietypowe przepisy wielkanocne: chałwowe ciasto bez pieczenia i czekoladowe z truskawkami

Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.

Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym. 

Na wielkanocnym stole pojawia się wiele tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć domowych wypieków, takich jak: babka piaskowa, sernik, mazurek z orzechami czy smaczny keks z dodatkiem bakalii. Sposobem na zaskoczenie gości jest przygotowanie również innych, nietypowych ciast wielkanocnych. 

Przepis na wielkanocne ciasto chałwowe bez pieczenia

Składniki:

  • 600 g herbatników maślanych (mogą być kakaowe),
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki,
  • 1 litr mleka,
  • po 3 łyżki: mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 300 g waniliowej chałwy,
  • 3 łyżki likieru amaretto,
  • 100 g pokruszonej chałwy, tarta czekolada do dekoracji.

Sposób przygotowania:

1. Odlej półtorej szklanki mleka. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka jaj, cukier, likier. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi. 

2. Pozostałe mleko zagotuj (aż zacznie kipieć). Wlej do niego przygotowaną masę z mleka, mąki, cukru, żółtek i likieru. Całość energicznie mieszaj. Zagotuj, co chwilę mieszając.

3. Gotowy budyń (po zagotowaniu) odstaw z ognia. Przelej do czystej miski i odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

4. Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż do powstania puszystej masy. Następnie do masła dodawaj budyń - stopniowo i ciągle ubijając. Na koniec do masy dodaj pokruszoną chałwę. Całość zmiksuj.

5. Przygotuj formę o wymiarach 20x30 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj naprzemiennymi warstwami herbatniki i krem chałwowy - powinny powstać 4 warstwy. Na końcu (na wierzchu ciasta) ma być warstwa kremu. Drugą warstwę z herbatników posmaruj dżemem porzeczkowym

6. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posyp startą czekoladą i pokruszoną chałwą.

Przepis na wielkanocne ciasto czekoladowe z truskawkowym musem

Składniki na czekoladowy spód:

  • 125 g masła,
  • 100 ml wody,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki likieru amaretto,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 5 jajek,
  • ¼ szklanki mąki pszennej.

Składniki na truskawkowy mus:

  •  450 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
  • kilka truskawek świeżych do dekoracji,
  •  1 galaretka truskawkowa,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 150 g cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej).

Składniki na galaretkę:

  • ⅔ szklanki kompotu truskawkowego,
  • 1 łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania:

1. Do garnka włóż masło i czekoladę. Wlej likier i wodę. Całość podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Odstaw z ognia.

2. Żółtka ubij z połową cukru (około 90 g), aż powstanie puszysta i gęsta masa. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru do uzyskania sztywnej masy.

3. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Przygotuj formę o wymiarach 21 x 28 cm. Posmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

4. Do ubitych żółtek dodaj przestudzoną masę czekoladową. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. Do masy dodaj pianę z białek. Ponownie wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy. 

5. Przygotowaną masę wyłóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i całkowicie ostudź.

6. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, przed przygotowaniem musu rozmroź je. Truskawki opłucz i usuń szypułki. Zmiksuj owoce za pomocą blendera wraz z sokiem z cytryny. Uzyskaną masą przełóż do garnka. Dodaj cukier puder. Cały czas mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru.

7. Do truskawkowej masy dodaj galaretkę w proszku. Kontynuuj podgrzewanie, cały czas mieszając. Nie zagotowuj musu. Po rozpuszczeniu galaretki, truskawkowy mus zdejmij z ognia i ostudź.

8. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Dodaj do ostudzonego musu truskawkowego delikatnie mieszając. Gotowy mus wyłóż na ostudzony spód czekoladowy. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

9. Przygotuj galaretkę. Żelatynę wsyp do bardzo ciepłego kompotu. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Galaretkę wyłóż za pomocą łyżki na zastygnięty mus. Ciasto wstaw do lodówki na około godzinę do zastygnięcia galaretki. W międzyczasie (gdy galaretka lekko stężeje) udekoruj wierzch ciasta świeżymi truskawkami. 

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
ciasto rafaello
©Olga Gorchichko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie – rafaello, sernik czekoladowy, kawowa tarta
Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników.

Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników. Pyszne, bożonarodzeniowe desery można przygotować bez użycia piekarnika. Przepisy na świąteczne ciasta bez pieczenia są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wśród najpopularniejszych słodkości znajdują się m.in. sernik na zimno i rafaello. Idealnym ciastem dla kawowych smakowych będzie tarta kawowa z białą czekoladą. Przepis na ciasto rafaello Potrzebujesz: formy o wymiarach 20x30 cm Składniki: 600 g herbatników maślanych, 200 g miękkiego masła, 150 g wiórków kokosowych. Domowy budyń: 1 litr mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka białego cukru, 2 żółtka jaj. Sposób przygotowania: Zacznij od przygotowania budyniu. Odlej półtorej szklanki mleka. Mleko dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem białym i waniliowym oraz żółtkami jaj np. za pomocą rózgi. Pozostałe mleko zagotuj. Dolej do niego mieszankę mleka, mąk, cukrów i żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotuj, pamiętając o zamieszaniu co chwilę. Gotowy budyń odstaw z ognia. Przelej go do czystej miski i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż stanie się puszyste. Stopniowo i w krótkich odstępach czasu dodawaj do niego ostudzony budyń, ciągle ubijając. Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj warstwowo herbatniki naprzemiennie z kremem budyniowym. Powinny powstać 4 warstwy. Na wierzchu ciasta powinna być warstwa kremu. Ciasto obsypuje się wiórkami kokosowymi....

Mazurek kajmakowy ozdobiony orzechami i polewą.
©Darios/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy oraz mazurek bez pieczenia
Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.

Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.   Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego . Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.   Wegański mazurek kajmakowy   Składniki na spód: 120 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 30 g cukru pudru, 100 g oleju kokosowego , 2 łyżki zimnej wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.   Składniki na masę kajmakową i sos toffi: 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy , 4 łyżki oleju kokosowego, ⅓ szklanki cukru trzcinowego.   Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich   Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania spodu: Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając. Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę. Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkuj spód ciasta widelcem . Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego...

zdobiony mazurek wielkanocny
©macko/Fotolia
Styl życia
Mazurki wielkanocne: prosty przepis na mazurek z masą chałwową i kajmakową
Mazurki wielkanocne składają się z kruchego ciasta i słodkiej masy. Łatwe w przyrządzeniu są masy: kajmakowa i chałwowa.

Mazurki wielkanocne składają się z kruchego ciasta i słodkiej masy. Łatwe w przyrządzeniu są masy: kajmakowa i chałwowa.   Mazurki wielkanocne mogą być prawdziwymi dziełami sztuki – tradycją jest, że te ciasta ozdabia się bakaliami i dostępnymi jadalnymi elementami dekoracyjnymi. Pozwala na to gładka powierzchnia masy rozsmarowanej na kruchym cieście. Przepis na ciasto na mazurek wielkanocny Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 40 g cukru pudru, 1 średnie jajko. Czas wykonania: 40 minut i 60 minut leżenia w lodówce Stopień trudności: łatwe Z podanych proporcji wychodzi ciasto 30 na 20 cm   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej, dodaj cukier i jajko, a także zimne masło . Masło pokrój nożem lub przyrządem do siekania razem z pozostałymi składnikami aż do uzyskania konsystencji, którą będzie się dało zagnieść ręką. Ciasto zagnieć, uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Ciasto wyjmij z lodówki po 60 minutach i rozwałkuj bardzo cienko na papierze do pieczenia . Możesz nadać mu kształt jajka lub prostokątny, wedle uznania. Z części ciasta zrób brzeg – uformuj wałeczki, które przykleisz do brzegów rozwałkowanego ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut, aż się zrumieni. Przepis na masy na mazurki wielkanocne – chałwowa i kajmakowa Składniki na masę chałwową: 170 g chałwy waniliowej, 50 ml śmietanki 36%, 30 g masła. Sposób przygotowania: Chałwę pokrusz i wrzuć do garnka, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj wszystko razem na małym ogniu , ciągle mieszając aż do roztopienia masła i zagotowania masy. Zestaw z ognia i zblenduj na gładką masę. Lekko ostudź i przełóż na upieczone kruche ciasto. Składniki na masę kajmakową:...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner