Suplementacja witaminy D oraz zagrożenia wynikające z niedoboru 25(OH)D3
25(OH)D3 jest niezwykle ważną witaminą potrzebną do prawidłowego rozwoju kości. Niedobory 25(OH)D3 mogą prowadzić do krzywicy i osteoporozy.
25(OH)D3 jest niezwykle ważną witaminą potrzebną do prawidłowego rozwoju kości. Niedobory 25(OH)D3 mogą prowadzić do krzywicy i osteoporozy.
Zalety witaminy D
Witamina D to rodzaj rozpuszczalnego w tłuszczach steroidu, koniecznego do utrzymania właściwej gospodarki wapniowo-fosforowej w organizmie, wpływa na prawidłową strukturę kości.
Objawy niedoboru witaminy D
Na niedobory witaminy D cierpimy zwłaszcza zimą i jesienią kiedy ekspozycja na słońce jest ograniczona. Objawy niedoboru witaminy D to:
- bóle kostno-mięśniowe,
- choroby przyzębia,
- utrata apetytu,
- biegunka,
- bezsenność,
- zaburzenia widzenia,
- niesmak i pieczenie w jamie ustnej i gardle.
Niedobór witaminy D u niemowląt może grozić nadmiernie spłaszczonym tyłem głowy, pojawieniem się wypukłych guzów czołowych, opóźnionym procesem zarastania ciemiączka. Niewystarczająca ilość witaminy D u dzieci przyczynia się do rozwoju krzywicy, a u dorosłych ma znaczący wpływ na pojawienie się osteoporozy. Innymi skutkami niedoboru witaminy D jest osłabienie mięśni, co w konsekwencji wywołuje problemy z chodzeniem i bolesne skurcze. Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko występowania otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób zapalnych, autoimmunologicznych oraz nowotworów. Niedobór witaminy D może także przyśpieszyć proces starzenia.
Źródła witaminy D
90% zapotrzebowania na witaminę D zaspokaja proces syntetyzacji w skórze pod wpływem promieni UVB. 20-minutowy spacer i wystawienie się na działanie promieni słonecznych zaspokaja zapotrzebowanie na dzienną dawkę witaminy D. Pozostała ilość 25(OH)D3 powinna być dostarczana wraz z pokarmem i poprzez suplementację.
Produkty spożywcze bogate w witaminę D
- świeże ryby: węgorz, łosoś, sardynki, makrela, tuńczyk;
- ryby przetworzone: śledź w oleju, marynowane ryby;
- nabiał: żółty ser, żółtko jajka, mleko;
- olej z wątroby rekina.
Suplementacja witaminy D
Rekomendowane dawki spożycia witaminy D:
- dzieci poniżej 5 roku życia: 79 IU (~2 μg) na kilogram masy ciała,
- dzieci w wieku 5-10 lat: 2500 IU (62,5 μg),
- dorośli: od 4000 IU (100 μg) do 8000 IU (200 μg),
- kobiety w ciąży: od 5000 IU (125 μg) do 10000 IU (250 μg).
Należy jednak pamiętać, że powyższe dawkowanie może ulec zmianie w zależności od indywidualnych potrzeb. W celu odpowiedniego dobrania dawki należy wykonać badanie krwi. Idealnie stężenie 25(OH)D3 we krwi powinno wynosić 60 ng/ml (150 nmol/l).
- Lubisz owoce? Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce jagodowe.
- Czy wiesz, że jagody korzystnie wpływają na zdrowie? Poznaj właściwości czarnych jagód.
- Wiśnie nie tylko wspomagają odchudzanie, ale też spowalniają procesy starzenia się organizmu. Oto wartości odżywcze wiśni.