Przepis na dietetyczne, wiosenne wykwintne, wegańskie danie: zupa z kalarepy z kolendrą i tahini
Nasiona kolendry mają bardzo intensywny cytrynowo-korzenny smak, dzięki czemu nadają potrawom lekko pikantnego i orientalnego charakteru. Ziarenka kolendry trzeba rozetrzeć w moździerzu lub dłoniach. Tę przyprawę należy dozować z umiarem, ponieważ może całkowicie zdominować wszystkie inne aromaty.
Nasiona kolendry mają bardzo intensywny cytrynowo-korzenny smak, dzięki czemu nadają potrawom lekko pikantnego i orientalnego charakteru. Ziarenka kolendry trzeba rozetrzeć w moździerzu lub dłoniach. Tę przyprawę należy dozować z umiarem, ponieważ może całkowicie zdominować wszystkie inne aromaty.
Suszone nasiona kolendry znakomicie komponują się z niemal wszystkimi warzywami. Kalarepa to wszechstronna jarzyna, z której można przygotować surówki, sałatki, tarty, zupy, a nawet nadziewać ją farszem. Kupując kalarepkę, zwróć uwagę, czy jej listki są zdrowe. Nie mogą mieć żółtych plam ani zgrubień.
RADA: jeżeli chcesz mieć pewność, że warzywa, z których przygotowujesz posiłek są czyste i wolne od pestycydów i innych środków ochrony roślin, umyj je w wodzie z dodatkiem sody. Wlej do miski 1 litr wody i rozpuść 1 łyżkę sody oczyszczonej. Umyj warzywa pod kranem w strumieniu ciepłej a później zimnej wody, następnie „wykąp” je w sodowej mieszance, po czym opłucz ponownie pod bieżącą chłodną wodą.
Przepis na szybką wegańską zupę z kalarepy z tahini i nasionami kolendry
Składniki na 4 porcje:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 3 małe kalarepki z listkami,
- 1 pokrojona w piórka duża cebula,
- 1 łyżka tahini,
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego,
- garść drobno posiekanego koperku,
- pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry,
- szczypta chili,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj kalarepki, pozbądź się zdrewniałych i suchych listków. Bulwy pokrój w drobną kostkę a listki posiekaj.
- W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na złoto cebulę.
- Do zarumienionej cebuli wsyp kalarepę z listkami i duś pod przykryciem przez około 5 minut.
- Wlej bulion, dodaj pozostałe składniki (oprócz koperku) oraz przyprawy i gotuj, aż kalarepa będzie miękka.
- Zdejmij rondel z ognia i zblenduj zupę na gładką masę, zagotuj ponownie całość i w razie potrzeby dopraw do smaku.
Krem z kalarepy z tahina i kolendrą podawaj posypany koperkiem. Takie danie znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z czosnkowymi grzankami.
Smacznego!