Jak stosować kminek?
Nasiona kminku mają charakterystyczny aromat. Przyprawia się nimi marynaty, wypieki, tłuste potrawy mięsne, sery, dania z kapusty. Kminkiem aromatyzuje się też alkohol. Nasiona kminku warto dodawać do potraw, ponieważ ułatwiają trawienie, zapobiegają kolce, działają rozkurczowo i odświeżają oddech.
Nasiona kminku mają charakterystyczny aromat. Przyprawia się nimi marynaty, wypieki, tłuste potrawy mięsne, sery, dania z kapusty. Kminkiem aromatyzuje się też alkohol. Nasiona kminku warto dodawać do potraw, ponieważ ułatwiają trawienie, zapobiegają kolce, działają rozkurczowo i odświeżają oddech.
Kminek do potraw mięsnych
Kminek doskonale nadaje się do przyprawiania dań mięsnych, np.:
- pieczeni mięsnych,
- gulaszy wołowych i wieprzowych,
- marynowania mięs,
- pieczenia tłustego drobiu: gęsi, kaczek,
- pasztetów,
- smażonego karpia,
- kwaśnicy z żeberkami,
- pilawu z baraniną.
Kminek do dań warzywnych
Kminek warto dodawać też do potraw z warzyw, zwłaszcza tych, które mogą wywoływać wzdęcia, np. kapusty. Do dań warzywnych, które dobrze smakują przyprawione kminkiem, należą:
- bigos,
- leczo,
- zupa fasolowa,
- zupa grochowa,
- zupa z soczewicy,
- warzywne pasztety z soczewicy, grochu, fasoli, ciecierzycy,
- warzywne pasty na kanapki,
- kiszone warzywa, np. ogórki, buraki, kapusta,
- pieczone ziemniaki,
- młoda kapusta.
Kminek do wypieków
Nasiona kminku często dodaje się do chleba i bułek, można też przyprawić nim paszteciki z kapustą i grzybami lub mięsem, cebularze oraz ciasto cebulowe.
Kminek do napojów alkoholowych
Kminek może też być wykorzystany do przyrządzenia nalewki, kminkówki. Nalewka o intensywnym kminkowym aromacie doskonale pasuje do dań mięsnych oraz ryb, a także do dań z kapusty, fasoli i grochu.