Reklama

Nasiona kminku mają charakterystyczny aromat. Przyprawia się nimi marynaty, wypieki, tłuste potrawy mięsne, sery, dania z kapusty. Kminkiem aromatyzuje się też alkohol. Nasiona kminku warto dodawać do potraw, ponieważ ułatwiają trawienie, zapobiegają kolce, działają rozkurczowo i odświeżają oddech.

Reklama

Kminek do potraw mięsnych

Kminek doskonale nadaje się do przyprawiania dań mięsnych, np.:

  • pieczeni mięsnych,
  • gulaszy wołowych i wieprzowych,
  • marynowania mięs,
  • pieczenia tłustego drobiu: gęsi, kaczek,
  • pasztetów,
  • smażonego karpia,
  • kwaśnicy z żeberkami,
  • pilawu z baraniną.

Kminek do dań warzywnych

Kminek warto dodawać też do potraw z warzyw, zwłaszcza tych, które mogą wywoływać wzdęcia, np. kapusty. Do dań warzywnych, które dobrze smakują przyprawione kminkiem, należą:

  • bigos,
  • leczo,
  • zupa fasolowa,
  • zupa grochowa,
  • zupa z soczewicy,
  • warzywne pasztety z soczewicy, grochu, fasoli, ciecierzycy,
  • warzywne pasty na kanapki,
  • kiszone warzywa, np. ogórki, buraki, kapusta,
  • pieczone ziemniaki,
  • młoda kapusta.

Kminek do wypieków

Nasiona kminku często dodaje się do chleba i bułek, można też przyprawić nim paszteciki z kapustą i grzybami lub mięsem, cebularze oraz ciasto cebulowe.

Reklama

Kminek do napojów alkoholowych

Kminek może też być wykorzystany do przyrządzenia nalewki, kminkówki. Nalewka o intensywnym kminkowym aromacie doskonale pasuje do dań mięsnych oraz ryb, a także do dań z kapusty, fasoli i grochu.

Reklama
Reklama
Reklama