Dwa przepisy na naleśniki na słono – po meksykańsku i z kurczakiem
Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.
Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.
Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu.
Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono, możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące.
Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- miksera,
- miski,
- łyżki wazowej,
- patelni,
- drewnianej łyżki,
- noża,
- deski do krojenia.
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe
- 250 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- 3 jaja,
- 12 ml oleju
- szczypta soli morskiej.
Farsz do naleśników na słono
- 1 papryka (najlepiej czerwona),
- puszka kukurydzy,
- 1 cebula,
- 12 ml oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 g mielonej szynki wieprzowej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- puszka pomidorów (krojonych i bez skórki),
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- puszka czerwonej fasoli,
- 1,5 łyżeczki chili,
- szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
- Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli.
- Składniki zmiksuj na jednolitą masę.
- Olej rozgrzej na patelni.
- Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta.
- Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę.
- Cebulę smaż do zeszklenia i dodaj mięso mielone.
- Całość smaż około 5 minut.
- Dodaj sól morską, pieprz, chili i zioła prowansalskie.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i smaż przez kolejne 5 minut.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Do usmażonego mięsa dodaj paprykę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy.
- Składniki ponownie wymieszaj i duś pod przykryciem około 10-15 minut.
- Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz z zalewy i dodaj do mięsa i warzyw, duś jeszcze przez 2-3 minuty.
- Na każdy placek nakładaj po 2 łyżki farszu i zawijaj w rulon.
- Przed podaniem naleśniki podsmaż na patelni, aby miały chrupiącą skórkę.
Smacznego!
Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- patelni,
- łyżki wazowej,
- deski do krojenia,
- noża,
- miksera,
- miski,
- łyżki.
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe
- 250 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- 3 jaja,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 12 ml oleju,
- szczypta soli morskiej.
Farsz z pieczarkami i kurczakiem
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 12 ml oleju,
- 6 pieczarek,
- 2 jaja,
- 15 dag żółtego sera (w kawałku),
- pół papryki (najlepiej żółtej),
- 2 cebule dymki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób wykonania:
- Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko, kurkumę i szczyptę soli.
- Składniki na ciasto wymieszaj mikserem na gadką masę.
- Olej rozgrzej na patelni.
- Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach. W ten sposób smaż kolejne naleśniki aż do wyczerpania ciasta.
- Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Mięso oprósz pieprzem cayenne, solą, czarnym pieprzem i słodką papryką i wrzuć na patelnię.
- Pieczarki i dymkę umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.
- Z papryki usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj na drobno i wrzuć na patelnię.
- Całość duś około 10 minut.
- Do farszu dodaj jaja i stale mieszając, smaż do czasu, aż jajka się zetną.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Dwie łyżki farszu nałóż na naleśnik, posyp żółtym serem i złóż ciasto w kopertę.
- Przed podaniem obsmaż naleśniki na patelni, aby miały chrupiącą skórkę.
Smacznego!
- Zastanawiasz się, co zjeść na kolację? Sprawdź 3 sprawdzone przepisy na dietetyczne kolacje.
- Sos meksykański uzupełni wiele potraw. Wypróbuj przepis na ostry sos.
- Sos salsa do naleśników? Czemu nie! To przepis na każdą okazję!