Jak przygotować naleśniki na słodko?
Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady.
Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady.
Naleśniki czekoladowe z truskawkami
Do ich przygotowania możesz w sezonie użyć świeżych owoców, a zimą mrożonych truskawek.
Potrzebujesz:
- patelni naleśnikowej,
- rondelka,
- miksera.
Składniki na 20 sztuk naleśników:
Ciasto:
- 0,25 kostki masła,
- 50 g czekolady,
- szklanka mleka,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 jaja,
- łyżka kakao,
- 6 łyżek cukru,
- szklanka mąki,
- 0,3 szklanki wody gazowanej.
Nadzienie truskawkowe:
- pół kg truskawek,
- 100 g cukru pudru,
- pół kg kremowego twarogu,
- laska wanilii.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W rondelku roztop masło i czekoladę. Dodaj mleko, cukier waniliowy i kakao. Uważaj, aby masa za bardzo się nie podgrzała.
- Zdejmij rondel z ognia, dodaj jaja i cukier. Zmiksuj.
- Dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie do ciasta dodaj wodę i ponownie zmiksuj. Ciasto jest gotowe do smażenia.
- Smaż naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony.
- Przygotuj truskawkowe nadzienie: połowę truskawek pokrój na kawałki, a drugą część zmiksuj z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałą część cukru wymieszaj z twarogiem. Dodaj ziarenka z laski wanilii.
- Naleśniki posmaruj waniliowym twarogiem, posyp pokrojonymi truskawkami i złóż na pół. Wierzch posyp cukrem pudrem i polej musem truskawkowym. Smacznego!
Naleśniki z mascarpone i jagodami
Potrzebujesz:
- patelni naleśnikowej,
- miski.
Składniki na 4 porcje:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- 0,3 szklanki wody gazowanej,
- 2 jaja,
- 2 łyżki masła,
- łyżka cukru,
- szczypta soli.
- 1,5 opakowania sera mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 400 g jagód.
Sposób przygotowania:
- Ciasto na naleśniki przygotuj, mieszając mikserem mąkę, mleko, wodę, cukier i sól. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło i jeszcze raz wymieszaj. Smaż na średnio rozgrzanej patelni z dwóch stron.
- Ser mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem.
- Naleśniki podawaj posmarowane masą serową, zwinięte w rulon i obsypane jagodami.
Smacznego!
- Przyrządź błyskawiczny deser, nie tracąc czasu! Spróbuj ciasta czekoladowego z mikrofalówki - 5 minut i gotowe.
- Pamiętasz czekoladę PRLu? Przypominamy przepis na blok czekoladowy: ile ma kalorii?
- Słodycze mogą zawierać niezdrowe tłuszcze. Poznaj właściwości białej czekolady.
- Nie kupuj gotowych mlecznych napojów. Oto przepis na czekoladę do picia.