Reklama

Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady.

Reklama

Naleśniki czekoladowe z truskawkami

Do ich przygotowania możesz w sezonie użyć świeżych owoców, a zimą mrożonych truskawek.

Potrzebujesz:

  • patelni naleśnikowej,
  • rondelka,
  • miksera.

Składniki na 20 sztuk naleśników:

Ciasto:

  • 0,25 kostki masła,
  • 50 g czekolady,
  • szklanka mleka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jaja,
  • łyżka kakao,
  • 6 łyżek cukru,
  • szklanka mąki,
  • 0,3 szklanki wody gazowanej.

Nadzienie truskawkowe:

  • pół kg truskawek,
  • 100 g cukru pudru,
  • pół kg kremowego twarogu,
  • laska wanilii.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • W rondelku roztop masło i czekoladę. Dodaj mleko, cukier waniliowy i kakao. Uważaj, aby masa za bardzo się nie podgrzała.
  • Zdejmij rondel z ognia, dodaj jaja i cukier. Zmiksuj.
  • Dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Odstaw na pół godziny.
  • Po tym czasie do ciasta dodaj wodę i ponownie zmiksuj. Ciasto jest gotowe do smażenia.
  • Smaż naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony.
  • Przygotuj truskawkowe nadzienie: połowę truskawek pokrój na kawałki, a drugą część zmiksuj z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałą część cukru wymieszaj z twarogiem. Dodaj ziarenka z laski wanilii.
  • Naleśniki posmaruj waniliowym twarogiem, posyp pokrojonymi truskawkami i złóż na pół. Wierzch posyp cukrem pudrem i polej musem truskawkowym. Smacznego!

Naleśniki z mascarpone i jagodami

Potrzebujesz:

  • patelni naleśnikowej,
  • miski.

Składniki na 4 porcje:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 0,3 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli.
  • 1,5 opakowania sera mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 400 g jagód.

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na naleśniki przygotuj, mieszając mikserem mąkę, mleko, wodę, cukier i sól. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  • Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło i jeszcze raz wymieszaj. Smaż na średnio rozgrzanej patelni z dwóch stron.
  • Ser mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem.
  • Naleśniki podawaj posmarowane masą serową, zwinięte w rulon i obsypane jagodami.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama