Pomysł na subtelny deser, czyli przepis na ciastka francuskie z owocami i płatkami migdałowymi. Jak je przygotować?
Przepisy z ciasta francuskiego obejmują słodkie wypieki nierzadko z dodatkiem owoców, jak również wytrawne dania. Zrobienie ciasta francuskiego nie jest skomplikowane, ale pracochłonne i wymagające czasu.
Przepisy z ciasta francuskiego obejmują słodkie wypieki nierzadko z dodatkiem owoców, jak również wytrawne dania. Zrobienie ciasta francuskiego nie jest skomplikowane, ale pracochłonne i wymagające czasu.
Z ciasta francuskiego przygotowuje się rozmaite potrawy i desery, wśród których można wyróżnić delikatne ciasteczka z dodatkiem owoców. Ciasto francuskie można kupić w niemal każdym supermarkecie, ale najlepiej smakuje samodzielnie przygotowane w domu.
Przepis na ciasto francuskie
Składniki (na kilogram ciasta):
- 200 mililitrów zimnej wody,
- 1 łyżka soli (14 gramów),
- 500 gramów masła o temperaturze pokojowej,
- 150 gramów mąki krupczatki,
- 250 gramów mąki pszennej.
Czas przygotowania: 12 godzin.
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Wodę wlej do szklanki, dodaj sól i mieszaj, aż do rozpuszczenia soli. W rondelku roztop 75 gramów masła na wolnym ogniu. Do miski wsyp mąki. Dodaj posoloną wodę, roztopione masło. Zagniataj ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę. Spłaszcz ją dłonią, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Pozostałe masło pokrój na małe kawałki, włóż do miski i utrzyj na gładką masę. Włóż je między 2 warstwy folii. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 2 centymetrów. Wstaw do lodówki.
- Ciasto wyjmij z lodówki. Stolnicę oprósz mąką, połóż ciasto i rozwałkuj je na kwadratowy placek o grubości 2 centymetry (środek powinien być grubszy niż boki). Na środek ciasta wyłóż schłodzone masło.
- Rogi ciasta połącz nad masłem, formując ‘kopertę”. Zlep ciasto na złączeniach, tak aby nie wydostało się na zewnątrz przy wałkowaniu.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by było 3 razy dłuższe niż szersze. Następnie złóż je na 3 części tworząc prostokąt. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Ciasto wyjmij z lodówki i obróć o 90 stopni. Rozwałkuj na prostokąt, podobnie jak wcześniej. Złóż na 3 części i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Powtórz czynność wałkowania i chłodzenia 6 razy, za każdym razem wstawiając je na 2 godziny do lodówki.
- Przed pieczeniem ciasto rozwałkuj na grubość 5 milimetrów. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 13-15 minut.
Przepis na ciastka francuskie z owocami i migdałami
Składniki (na 30 ciastek):
- ½ gruszki,
- 5 dużych truskawek,
- 1 mały banan,
- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- około 550 gramów ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- 10 łyżek płatków migdałowych,
- cukier puder.
Czas przygotowania: do 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj i usuń szypułki, pokrój w półplasterki. Obierz gruszkę, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Obierz banana i pokrój w półplasterki.
- Wszystkie owoce umieść w jednej misce. Dodaj do nich serek i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto francuskie pokrój na 30 kwadracików. Na połowie kwadracików rozłóż owoce z serkiem. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Przykryj pozostałymi kwadracikami, dociśnij brzegi.
- Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem i posyp płatkami migdałów.
- Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
- Rób desery owocowe cały rok! Oto trzy przepisy na jabłka pieczone w piekarniku.
- Znasz jagody goji? Czym jest goja - przepisy z wykorzystaniem jagód goji.
- Jarzębina pięknie owocuje jesienią. Poznaj właściwości lecznicze i zastosowanie jarzębu pospolitego -jarzębiny.