Szklanka lemoniady z plasterkami owoców
©yuliiaholovchenko/Fotolia
Styl życia

Najlepsze napoje chłodzące - przepisy na lemoniadę, koktajl arbuzowy i mrożoną herbatę

Najlepsze napoje chłodzące - przepisy na lemoniadę, koktajl arbuzowy i mrożoną herbatę

Orzeźwiające napoje chłodzące to idealny wybór na letnie, upalne dni. Nawadnianie organizmu podczas wysokich temperatur jest bardzo ważne. Jeśli znudziło Ci się ciągłe picie wody, zajrzyj do naszych propozycji na świeże i kolorowe zimne napoje

Prawidłowe nawadnianie organizmu jest bardzo ważne, szczególnie podczas dużych upałów. W ciepłe dni powinniśmy pić przynajmniej 3 litry wody dziennie. Oczywiście woda jest podstawą, ale jeśli za nią nie przepadasz lub już Ci się znudziła, możesz postawić na bardziej urozmaicone napoje. Idealnym wyborem będzie lemoniada, herbata mrożona lub koktajl z owoców, np. arbuza.

Przepis na lemoniadę w 3 smakach

Przepis na lemoniadę grejpfrutową

  • 2 cytryny
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • litr wody
  • opcjonalnie: listki mięty

Cytryny i grejpfruty kroimy na grube plasterki, wrzucamy je do dzbanka i zasypujemy cukrem/zalewamy miodem. Ostawiamy na min. godzinę. Cytrusy zalewamy litrem ciepłej wody. Owoce ugniatamy w wodzie. Lemoniadę schłodzić i podawać z lodem i listkami mięty.

Przepis na lemoniadę tymiankową

  • 2 cytryny
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • litr wody
  • garść świeżego tymianku
  • opcjonalnie: gruszka

Cytryny kroimy w grube plasterki i wrzucamy do dzbanka razem z tymiankiem. Wodę z cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Wodę należy schłodzić i wlać do dzbanka. Można dodać pokrojoną w plastry gruszkę.

Przepis na lemoniadę malinową

  • 2 cytryny
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • litr wody
  • 200 g malin

Maliny gotujemy w wodzie z cukrem przez 15 minut. Cytryny kroimy na grube plasterki i wrzucamy do dzbanka. Zalewamy ostudzoną wodą z malinami.

Przepis na koktajl arbuzowy

  • połówka małego arbuza
  • sok z jednej cytryny
  • liście mięty

Arbuza zmielić blenderem lun malakserem. Dodać sok z cytryny i liście mięty.

lemoniada arbuzowa
©Jarp/fotolia

Przepis na mrożoną herbatę

  • litr wody
  • 2 torebki herbaty czarnej lub czerwonej
  • sok z jednej cytryny
  • cytryna
  • lód
  • opcjonalnie: cukier lub miód do smaku

dzbanek i szklanka z mrożoną herbatą
©Jenifoto/Fotolia

W dzbanku zaparzyć herbatę. Dodać sok z cytryny i opcjonalnie cukier bądź miód. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Podawać z lodem i plasterkiem cytryny.

Zobacz także
Woda kokosowa

Naturalny eliksir młodości - woda kokosowa

Lekki deser z tapioki

Lekkie desery na wiosnę - przepis na kokosowy pudding i mini serniczki z owocami

dzbanek i szklanka z mrożoną herbatą

Przepis na orzeźwiającą pomarańczowo-imbirową mrożoną herbatę

 

Trzy owocowe lemoniady w wysokich szklankach
©rockvillephoto/Fotolia
Styl życia
Smaczne, zdrowe i orzeźwiające – domowe lemoniady w 3 letnich smakach
Domowa lemoniada to sposób na szybki i orzeźwiający napój. Lemoniada bazyliowa, rabarbarowa i ananasowa doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku i spotkania z przyjaciółmi.

Domowa lemoniada to sposób na szybki i orzeźwiający napój. Lemoniada bazyliowa, rabarbarowa i ananasowa doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku i spotkania z przyjaciółmi.   Klasyczną domową lemoniadę serwuje się w wysokich szklankach, ozdobionych plasterkiem cytryny. Lemoniada cytrynowo-bazyliowa Potrzebujesz: blendera, dzbanka, noża, deski do krojenia.   Składniki: 2 duże cytryny, około 12 listków bazylii, 1 litr wody niegazowanej, 2 łyżki brązowego cukru.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób wykonania: Cytryny umyj i obierz ze skórki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Bazylię opłucz pod bieżącą wodą i włóż do cytryn. Dodaj cukier, łyżkę wody i całość zmiksuj na jednolity syrop. Syrop bazyliowo-cytrynowy przelej do dzbanka i rozcieńcz pozostałą wodą. Wstaw do lodówki na 15-20 minut. Serwuj z pokruszonymi kostkami lodu. Smacznego! Lemoniada rabarbarowa Rada: Jeśli przygotujesz lemoniadę z nieobranych łodyg rabarbaru , napój będzie mieć intensywny różowy kolor.   Potrzebujesz: garnka, noża, deski do krojenia, dzbanka, sitka.   Składniki: 7 łodyg rabarbaru, 1,5 litra wody, 1 litry wody niegazowanej, 10 listków mięty , 2 cytryny, 4 łyżki miodu.   Czas przygotowania: 30-40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób wykonania: Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój łodygi na mniejsze kawałki (ok. 5-7 cm). Posiekany rabarbar wrzuć do garnka i zalej 1,5 litra wody. Całość gotuj do momentu, gdy owoce zmiękną i będą się rozpadać. Kompot rabarbarowy przelej przez sitko, aby oddzielić owoce i uzyskać klarowny płyn. Do ugotowanego, ciepłego...

Schłodzone napoje na lato podane w wysokich szklankach.
©Jenifoto/stock.adobe.com
Styl życia
Daktylowy, cytrusowy i z mrożonych owoców - te zdrowe letnie napoje pomogą Wam przetrwać upały
Orzeźwiające napoje pomagają nam wytrwać w upalne, letnie dni. Przepisy na napój daktylowy, cytrusowy i wieloowocowy to oryginalna, smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu alternatywa dla zwykłej wody, soków i gotowych, słodkich napojów.

  Orzeźwiające napoje pomagają nam wytrwać w upalne, letnie dni. Przepisy na napój daktylowy, cytrusowy i wieloowocowy to oryginalna, smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu alternatywa dla zwykłej wody, soków i gotowych, słodkich napojów. Jeżeli w domowych napojach przeszkadzają nam pływające w wodzie cząsteczki owoców bądź liście mięty czy bazylii, możemy je odcedzić. Napój nie straci wówczas dotychczasowych walorów smakowych, a my będziemy mogli cieszyć się komfortem w trakcie picia.     Napój daktylowy - słodki i z błonnikiem Daktyle zawierają w swoim składzie błonnik , który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Dodając do domowego napoju odrobinę soku z daktyli, możemy przygotować słodką i zdrową lemoniadę.   Składniki: 2 łyżki syropu daktylowego , 1 litr wody niegazowanej, cytryna.   Przygotowanie: Wodę przelewamy do blendera żyrafowego lub miksera. Cytrynę myjemy, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok. Sok cytrynowy przelewamy do wody. Na koniec dodajemy dwie łyżki stu procentowego, ekologicznego syropu daktylowego. Całość przykrywamy pokrywą i dokładnie mieszamy przez 1-2 minuty.   Napój jest gotowy do podania zaraz po przygotowaniu. Z czasem na dnie karafki może wytrącać się ciemniejsza warstwa, która jest naturalnym osadem z daktyli .   Napój cytrusowy - orzeźwiający i aromatyczny Woda z dodatkiem ulubionych cytrusów: pomarańczy, mandarynek czy grejpfrutów jest orzeźwiająca i smaczna. Warto jednak wzbogacić ją ciekawym dodatkiem, np. w postaci świeżych liści bazylii , która będzie komponować się kolorystycznie w naczyniu i wydobędzie jeszcze większą słodycz z owoców. Dzięki bazylii,...

Lemoniada w szklance
©bariccan/fotolia
Styl życia
Przepis na lemoniadę z jabłek i agrestu z dodatkiem mięty i wanilii
Na domową lemoniadę potrzeba: jabłek, agrestu, świeżych listków mięty, laski wanilii, cytryny i cukru. Wszystkie składniki gotuje się z wodą w garnku, a następnie przecedza przez sitko. Lemoniadę po schłodzeniu najlepiej rozcieńczyć z wodą gazowaną, dodać plastry limonki i dużo kruszonego lodu.

Na domową lemoniadę potrzeba: jabłek, agrestu, świeżych listków mięty, laski wanilii, cytryny i cukru. Wszystkie składniki gotuje się z wodą w garnku, a następnie przecedza przez sitko. Lemoniadę po schłodzeniu najlepiej rozcieńczyć z wodą gazowaną, dodać plastry limonki i dużo kruszonego lodu.   Do gotowej lemoniady zamiast limonki można dodać starty imbir lub plasterki zielonego ogórka. Świeżą miętę można zastąpić syropem miętowym , a cukier – miodem. Napój można podawać w wysokich szklankach z kruszonym lodem i kolorową słomką . Jak zrobić lemoniadę z jabłek i agrestu, krok po kroku Przed przygotowaniem lemoniady przygotuj wcześniej dużo lodu kruszonego lub w kostkach.   Składniki: 250 gramów zielonego agrestu, 250 gramów jabłek, 5 listków świeżej mięty, pół szklanki cukru (około 120 gramów), 1 cytryna, 6 plasterków limonki, 2 szklanki wody (około 500 mililitrów), 1 laska wanilii.   Czas przygotowania: około 2 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Agrest i jabłka umyj w zimnej wodzie. Jabłka przekrój na pół i wykrój środki. Owoce włóż do wysokiego garnka. Cytrynę obierz cienko ze skórki i wyciśnij z niej sok. Skórkę, sok z cytryny, cukier, miętę i przekrojoną na pół laskę wanilii włóż do garnka. Zalej całość wodą i gotuj około 10-15 min, aż jabłka będą miękkie. Przecedź wszystko przez sitko. Owoce zetrzyj na tarce a miąższ wrzuć do soku. Całość trzymaj w lodówce przez około 2 godziny. Przed podaniem rozcieńcz lemoniadę 2 szklankami wody gazowanej (około 500 mililitrów). Do dzbanka włóż plasterki limonki i kruszony...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner