Przepisy na farsz do naleśników ze szpinaku: z serem fetą i pieczarkami
Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.
Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.
Naleśniki na słono ze szpinakiem dobrze smakują z sosem czosnkowym. Dressing można zrobić w domu, wystarczy połączyć ze sobą: jogurt naturalny, czosnek, odrobinę majonezu, koperek, sól i pieprz.
Farsz ze szpinaku z serem feta, krok po kroku
Mrożony szpinak wyjmij z zamrażarki na około 15 minut przed tym, jak zaczniesz robić farsz.
Składniki:
- opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 gramów),
- 200 gramów sera fety (około 3/4 opakowania),
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki cukru.
Czas przygotowania: około 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej.
- Smaż około minuty.
- Dodaj szpinak i obsmażaj go przez około 5-6 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Farsz ze szpinakiem nałóż na rozłożone naleśniki i posyp pokrojonym w kostkę serem.
- Naleśnik złóż na pół lub zwiń w rulonik.
- Smaż na maśle około 2 minuty (po jednej minucie na każdą stronę).
Nadzienie ze szpinaku i pieczarek, krok po kroku
Składniki:
- około 300 gramów pieczarek,
- około 350 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku (niecałe opakowanie),
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 cebuli,
- 8 plastrów żółtego sera,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Umyj pieczarki i pokrój w cienkie plasterki.
- Wrzuć grzyby na rozgrzaną oliwę i smaż około 4 minuty.
- Dodaj szpinak i mieszaj, aż się rozpadnie.
- Czosnek wyciśnij przez praskę i połącz z farszem.
- Dopraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
- Wymieszaj składniki.
- Rozłożone naleśniki posmaruj farszem i połóż plasterek żółtego sera.
- Złóż naleśniki według uznania, np. w ruloniki.
- Smaż po jednej minucie na każdą stronę naleśników, aż się zarumienią.
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na szybki obiad? Wypróbuj przepis na omlet z kurkami
- Szpinak pasuje do wyrazistych dodatków. Przekonaj się i przygotuj roladę szpinakowo-łososiową
- Lubisz dania z jajek? Polecamy przepis na zdrowy omlet wytrawny!