Reklama

Masło i margaryna są tłuszczami potrzebnymi w codziennej diecie. Oba te produkty mają zarówno swoich wrogów, jak i zwolenników. Zarówno margaryna, jak i masło, mają swoje zalety oraz wady i trudno jest dokonać jednoznacznego wyboru.

Reklama

Właściwości masła

Największymi zaletami masła są jego wspaniały smak i proste wytwarzanie. Masło robi się wyłącznie z mleka, nie są do niego dodawane żadne substancje zagęszczające czy konserwujące. Masło jest więc wyrobem całkowicie naturalnym. Masło zawiera witaminy A, D, E, K, dodatkowo kwas foliowy, beta-karoten, cynk, wapń, fosfor, a także kwasy omega 3.

Masło ma także kilka wad – może podwyższać cholesterol poprzez nasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo trudno się je rozsmarowuje po wyjęciu z lodówki, ponieważ twardnieje w niskiej temperaturze, i szybko się psuje (jełczeje), gdy stoi zbyt długo poza lodówką.

Właściwości margaryny

Margaryna jest połączeniem olejów roślinnych, wody lub mleka oraz polepszaczy smaku. Jest więc produktem sztucznym, który przyczynia się do powstawania miażdżycy poprzez zawarte w nim izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Margaryna nie zawiera cholesterolu, więc mogą ją spożywać osoby borykające się z podwyższonym cholesterolem. Dodatkowo jej konsystencja pozwala na posmarowanie nią chleba od razu po wyjęciu z lodówki.

Co jest zdrowsze i co wybrać – masło czy margarynę?

Wybór smarowidła często jest prozaiczny – masło jest droższe od margaryny, zatem wybierane jest często przez osoby lepiej zarabiające. Margarynę wybierają głównie ci, którym zależy bardziej na niskiej cenie niż na wyższej jakości.

Dietetycy w większości opowiadają się za masłem, ze względu na jego proste wytwarzanie i stosunkowo małe zagrożenie dla zdrowia.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama