Reklama

Makaron ryżowy jest bezglutenowy, praktyczne beztłuszczowy i może stanowić podstawę diety lekkostrawnej. Jest bogaty w witaminy B, białka, sole mineralne, magnez, selen, mangan. Przez Chińczyków nazywany jest "makaronem długiego życia", symbolizuje szczęście i zdrowie, najlepiej więc zjadać długie nitki w całości. Zalewa się je wrzątkiem i stawia pod przykryciem na kilka minut w zależności od rodzaju makaronu ryżowego.

Reklama

Właściwości makaronu ryżowego

100 gramów ugotowanego makaronu ryżowego ma 109 kalorii. Otrzymuje się go z mąki ryżowej i wody, z dodatkiem tapioki lub mąki kukurydzianej, jest bezglutenowy i prawie beztłuszczowy (jedynie 2% tłuszczu), a przy tym lekkostrawny. Węglowodany złożone, z których się składa, organizm trawi wolniej, co czyni go idealnym pożywieniem dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.

Makaron ryżowy występuje w postaci wstążek – szerokich (do potraw smażonych) i wąskich (do zup) oraz nitek (podczas smażenia jego ilość rośnie; składnik chińskiej sałatki z kurczaka). Robi się go nie tylko z białego ryżu, ale także z brązowego (do zup i potraw mięsnych). Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków chemicznych, cholesterolu. Jest bogaty w witaminy B, białka, sole mineralne, magnez, selen, mangan.

Jak gotować makaron ryżowy

Według tradycji Dalekiego Wschodu, symbolizujący pomyślność i długowieczność "makaron długiego życia" nie powinien być dzielony na mniejsze części, bo tylko zjadanie wstążek lub nawet metrowych nitek w całości gwarantuje szczęście i zdrowie. Siorbanie i mlaskanie przy jedzeniu tej długości klusek w zupie jest już tradycją w najelegantszych azjatyckich restauracjach. Makaron ryżowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu: nie trzeba go gotować i nie wykipi, brudząc kuchenkę. Zalewa się go wrzącą wodą i zostawia na maksymalnie 5 minut pod przykryciem. Smażony na gorącym oleju zyskuje kruchość i zwiększa swą objętość.

Makaron ryżowy dodajemy do

  • zup (nie gotujemy go wcześniej, tylko wrzucamy do garnka przed końcem przyrządzania potrawy),
  • potraw jednogarnkowych,
  • sałatek na zimno i ciepło,
  • dusimy go z warzywami czy mięsem z dużą ilością ziół.

Makaron ryżowy bardzo wchłania sosy, jeżeli więc tuż przed podaniem wcześniej przygotowanej potrawy wyda się nam ona za sucha, należy dodać kolejną porcję sosu.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama