Lekkie desery na wiosnę - przepis na kokosowy pudding i mini serniczki z owocami
Przygotowując deser na wiosenne popołudnie, należy zrezygnować z ciężkich ciast przekładanych kremami i dekorowanych kupnymi polewami czy lukrem. Lekkim deserem będą np. mini serniczki w kształcie babeczek. Do ich przygotowania potrzebne są m.in. mielony twaróg, kruche ciasteczka, serek mascarpone i tropikalne owoce.
Przygotowując deser na wiosenne popołudnie, należy zrezygnować z ciężkich ciast przekładanych kremami i dekorowanych kupnymi polewami czy lukrem. Lekkim deserem będą np. mini serniczki w kształcie babeczek. Do ich przygotowania potrzebne są m.in. mielony twaróg, kruche ciasteczka, serek mascarpone i tropikalne owoce.
Lekkie desery wiosenne są nie tylko smaczne, ale z pewnością zdrowsze niż tradycyjne słodkości dostępne na półkach sklepowych. Powinny one bazować na świeżych lub mrożonych owocach jagodowych lub tropikalnych. Lekki deser przygotuje się również wykorzystując twaróg, jogurt naturalny, mleko kokosowe.
Propozycje lekkich deserów wiosennych
Lekkie desery doskonale sprawdzą się w ciepłe, wiosenne dni. Niezbędnymi dodatkami są owoce, które sprawią, że deser będzie orzeźwiający i soczysty. Propozycją lekkiego wiosennego deseru jest pudding na bazie mleka kokosowego i tapioki udekorowany mango i owocami jagodowymi. Doskonałą propozycją są również słodkie mini serniczki z mielonego twarogu lub babeczki na bazie szpinaku z kremem mascarpone. Lekkim deserem będą również domowe ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi i rodzynkami, kruche tarty z owocami lub banalny w przygotowaniu gęsty jogurt naturalny połączony z owocami, nasionami dyni i syropem klonowym.
Lekki deser na wiosnę - przepis na korzenny pudding z tapioki z owocami
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego,
- ¼ szklanki drobnej tapioki,
- 4 nasiona kardamonu,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 duże mango,
- owoce jagodowe (świeże lub mrożone) - maliny, porzeczki, jagody,
- ⅓ łyżeczki mielonego imbiru,
- listki mięty.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj mleko kokosowe. Dodaj tapiokę i ksylitol. Całość gotuj przez około 20 minut, co chwilę mieszając.
- W trakcie gotowania dodaj kardamon. Nasiona rozłup, wyłuskaj ziarenka, a następnie rozgnieć je w moździerzu (możesz również użyć młynka). Dodaj do garnka z mlekiem i tapioką.
- Pudding przelej do szklaneczek. Pozostaw do schłodzenia i zgęstnienia.
- Obierz mango. Oddziel miąższ od pestki. Miąższ pokrój w kostkę i podziel na pół.
- Jedną połowę umieść w rondelku. Dodaj syrop klonowy, imbir. Postaw na ogniu i gotuj przez około 10 minut. Następnie zmiksuj mango za pomocą blendera.
- Do rondelka dodaj drugą połowę świeżego mango. Całość gotuj przez około 2 minuty.
- Gotowy mus z mango przelej do szklaneczek z puddingiem. Udekoruj owocami jagodowymi i listkami mięty. Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Lekki deser na wiosnę - przepis na mini serniczki z owocami
Ilość: 12 sztuk
Składniki:
- 500 g mielonego twarogu,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 cukier waniliowy,
- ⅔ szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 150 g kruchych ciasteczek, np. oreo, herbatniki,
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy,
- owoce: mango, granat, marakuja, kiwi, brzoskwinie (z puszki lub świeże),
- listki mięty,
- 50 g deserowej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj formę na 12 babeczek. Otwory wypełnij papilotkami.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni bez termoobiegu.
- Posiekaj ciasteczka i rozłóż je do przygotowanych papilotek.
- Twaróg przełóż do miski. Dodaj serek mascarpone, cukier, budyń w proszku, cukier waniliowy i startą skórkę pomarańczy. Całość zmiksuj na jednolitą konsystencję (na małych obrotach). Dodaj jajko. Ponownie zmiksuj do połączenia wszystkich składników.
- Masę sernikową przełóż do formy na ciasteczka. Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Wierzch babeczek posmaruj roztopioną czekoladą. Na każdej babeczce ułóż obrane i pokrojone owoce. Babeczki udekoruj listkami mięty.