Lekka kolacja, która nie tuczy – 2 sprawdzone przepisy
Lekka kolacja może być łatwa w przygotowaniu i smaczna. Ważne jest zachowanie umiaru oraz kierowanie się zasadą – lekka kolacja obfite śniadanie i odwrotnie, gdy na kolację zdarzy nam się zjeść więcej zadbajmy wówczas o lekkie śniadanie.
Lekka kolacja może być łatwa w przygotowaniu i smaczna. Ważne jest zachowanie umiaru oraz kierowanie się zasadą – lekka kolacja obfite śniadanie i odwrotnie, gdy na kolację zdarzy nam się zjeść więcej zadbajmy wówczas o lekkie śniadanie.
Lekka kolacja – dobry sen
Kolacja to ważny element zbilansowanej diety. Aby kolacja była lekka, powinna być skromna i składać się z produktów niskokalorycznych, wówczas unikniemy przyrostu tkanki tłuszczowej i będziemy spać spokojnie. Ostatni posiłek najlepiej jeść około 2 godzin przed snem.
Lekka kolacja powinna być pozbawiona jasnego pieczywa i makaronu, słodyczy, ryżu oraz czerwonego mięsa.
Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i kanapki z pesto pietruszkowo-słonecznikowym
Czas przygotowania: 10-15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki na sałatkę:
- pół dużej białej rzodkwi,
- 1 duże soczyste jabłko,
- sól, pieprz,
- łyżeczka oleju z pestek winogron,
Składniki na kanapki z pesto:
- pęczek natki pietruszki,
- garść łuskanych ziaren słonecznika,
- 2 łyżki oleju sezamowego lub z pestek winogron – olej sezamowy ma intensywny, lekko orzechowy smak, nie wszyscy za nim przepadają,
- 4 łyżki wody,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 2 kromki pieczywa razowego.
Sposób przygotowania:
1. Rzodkiew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z olejem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni. Do miski lub kielicha blendera włóż natkę, słonecznik, dodaj olej, sos sojowy, wodę i zblenduj na gładką masę.
Tak przygotowane pesto jest doskonałym smarowidłem do kanapek, ale świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronu czy kaszy. Podana w przepisie ilość wystarczy też na lekkie śniadanie lub obiad.
Przepis na marchewkowo-kokosowy mus
Składniki:
- 250 g marchewki (około 2 średnie marchewki),
- 150 ml wody,
- pół łyżeczki miodu,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- łyżeczka wiórków kokosowych.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Zalej wodą, dodaj wiórki kokosowe i ugotuj do miękkości.
2. Ostudź, dodaj miód i sok z cytryny. Zblenduj całość na gładką masę.
Smacznego!
- Po treningu musisz uzupełnić kalorie, witaminy i minerały. Postaw na kolację obfitą w węglowodany, białka i zdrowe tłuszcze.
- Kolację należy zjeść minimum dwie godziny przed snem. Zamiast węglowodanów zjedz lekki twarożek lub sałatkę z tuńczyka.
- Na kolację fit warto zjeść rybę lub koktajl. Postaw na morszczuka, awokado albo zdrową kanapkę.