Miód w słoiku i plaster miodu
© kobeza/Fotolia.com
Styl życia

Z kwiatów mniszka lekarskiego robi się miód

Miód z mlecza ma formę syropu. Przyrządza się go, gotując kwiaty mniszka lekarskiego. Zapasteryzowaną na sucho miksturę można dodawać do herbaty, napojów albo smarować nią pieczywo. Pomaga w leczeniu infekcji gardła i jamy ustnej, a także dobroczynnie wpływa na pracę wątroby.

Miód z mlecza ma formę syropu. Przyrządza się go, gotując kwiaty mniszka lekarskiego. Zapasteryzowaną na sucho miksturę można dodawać do herbaty, napojów albo smarować nią pieczywo. Pomaga w leczeniu infekcji gardła i jamy ustnej, a także dobroczynnie wpływa na pracę wątroby.

Sposób produkcji miodu z mniszka lekarskiego

Żeby przyrządzić miód z mlecza, konieczne jest zebranie kwiatów tej rośliny. Najlepiej zrywać same główki i robić to w słoneczny i suchy dzień. Do przygotowania syropu potrzebny będzie 1 litr kwiatów (około 400 sztuk). Kwiaty najpierw oczyszcza się z insektów. Aby pozbyć się robaków, wystarczy rozłożyć zerwane rośliny na jasnej powierzchni, np. papierze, i ręcznie pozbyć się nieproszonych gości. Następnie należy włożyć kwiaty do garnka, zalać je zimną wodą i gotować na małym ogniu przez około kwadrans. Po tym garnek trzeba odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Kolejnym krokiem jest przefiltrowanie mikstury i dodanie do niej 1 kilograma cukru i soku wyciśniętego z 2 cytryn. Następnie ponownie należy doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, aż do uzyskania konsystencji miodu. Gorący syrop zlewa się do czystych i suchych słoików i zakręca, a następnie otula ręcznikiem lub kocem na około 3 godziny. Dzięki temu znacznie zwiększy się trwałość miodu. Po 3 godzinach należy odstawić słoiki w pozycji na zakrętkach do całkowitego wystygnięcia.

 

Buty dla kobiet, mężczyzn i dzieci na każdą porę roku! Teraz ze zniżkami na stronie born2be kupony rabatowe.

 

Pozytywny wpływ miodu z mlecza na organizm

Miód z mniszka lekarskiego ma właściwości lecznicze i detoksykujące. Żeby przygotowany syrop oddziaływał wyłącznie pozytywnie, kwiaty należy zebrać z dala od spalin i miejsc zanieczyszczonych. Samodzielnie przygotowany miód można dodawać do herbaty, do kanapek czy przyrządzać z nim napoje (np. z przegotowanej wody i syropu). Dzienna zalecana dawka to od 2 do 3 łyżeczek miodu. Właściwości miodu z mniszka lekarskiego wykorzystuje się w leczeniu infekcji jamy ustnej i gardła ze względu na działanie przeciwzapalne. Miód z mlecza stosowany regularnie wzmacnia też odporność, obniża poziom cholesterolu i poprawia trawienie, zwiększając wydzielanie kwasu solnego w żołądku i regulując pracę wątroby i dróg żółciowych. Można przyjmować go również wspomagająco w leczeniu chorób dróg moczowych i artretyzmu. Syrop z mniszka odtruwa organizm dzięki temu, że przyspiesza wydalanie toksyn – działa moczopędnie i wspiera wątrobę.


Pole dmuchawców
© Elena Petrova/Fotolia.com
Styl życia
Mniszek lekarski z alkoholem, czyli jak zrobić lecznicze nalewkę i wino
Nalewka z mniszka lekarskiego poprawia pracę wątroby i dróg żółciowych, działa uspokajająco i leczy choroby dróg moczowych. Przyrządza się ją z kwiatów bądź korzeni tej rośliny.

Nalewka z mniszka lekarskiego poprawia pracę wątroby i dróg żółciowych, działa uspokajająco i leczy choroby dróg moczowych. Przyrządza się ją z kwiatów bądź korzeni tej rośliny. Kwiatowa nalewka z mlecza Do zrobienia nalewki z mniszka lekarskiego potrzebujemy około 30 kwiatów tej rośliny (50 gramów). Kwiaty dokładnie płuczemy, pozbywamy się insektów i osuszamy. Następnie tak przygotowany mlecz układamy w słoju, zalewamy litrem wódki i odstawiamy na tydzień. Po 7 dniach przecedzamy miksturę i przelewamy ją do butelek. Tak przyrządzona nalewka nadaje się do spożycia po kilku tygodniach. Pomaga w zaparciach, działa moczopędnie, koi nerwy, a także wpływa pozytywnie na żylaki. Możemy zrobić też nalewkę z mlecza z dodatkiem miodu. Do tego niezbędne są: kwiaty mlecza – ok. 50 gramów, 150 gramów miodu akacjowego oraz 1 litr wódki. Kwiaty oczyszczamy, a następnie umieszczamy w słoju, zalewamy wódką i odstawiamy na trzy tygodnie w słoneczne miejsce. Po tym czasie filtrujemy powstały syrop i dodajemy do niego miód. Następnie mieszamy dokładnie i przelewamy do butelek. Nalewki możemy używać po pół roku, wtedy nabiera ona leczniczych właściwości. Wino z mniszka lekarskiego Zdrowym napojem alkoholowym na bazie mlecza jest też wino. Można je przygotować zarówno z kwiatów, jak i z korzeni mniszka lekarskiego. Wino z kwiatów mlecza przyrządza się z użyciem drożdży winnych, a wino z korzeni – z dodatkiem gotowego wina białego. W balonie do wina umieszczamy 250 gramów kwiatów mniszka, 1 kilogram cukru, 2 litry wody oraz 50 gramów drożdży winnych. Wymieszane składniki zamykamy szczelnie i odstawiamy w suche, zacienione i ciepłe miejsce.   Wino jest gotowe, kiedy kwiaty opadną na dno gąsiora , zwykle zajmuje to kilka...

Kwiat mniszka lekarszkiego
© oliviaamanda/Fotolia.com
Styl życia
Napar z mniszka lekarskiego przyrządza się z kwiatów, liści i korzeni
Herbata z mniszka lekarskiego przyspiesza trawienie, działa moczopędnie i wspomaga leczenie chorób gardła i jamy ustnej. Jeśli do jej przygotowania użyje się kwiatów, można użyć jej w leczeniu zaburzeń miesiączkowania i zapalenia jajników.

Herbata z mniszka lekarskiego przyspiesza trawienie, działa moczopędnie i wspomaga leczenie chorób gardła i jamy ustnej. Jeśli do jej przygotowania użyje się kwiatów, można użyć jej w leczeniu zaburzeń miesiączkowania i zapalenia jajników. Napar z liści i korzeni mleczu na trawienie i przeciwzapalnie Herbatę z mniszka lekarskiego przygotowuje się ze świeżych liści i korzeni tej rośliny.   Sposób pierwszy: 50 gramów liści i korzeni należy pokroić, a następnie gotować w litrze wody przez 2 minuty. Po zestawieniu z ognia i odczekaniu 10 minut herbata nadaje się do spożycia.   Sposób drugi: 2 łyżki pokrojonych korzeni wrzucić do 250 mililitrów wrzątku, gotować pod przykryciem przez 2 minuty. Zestawić z ognia i dodać 2 łyżki posiekanych liści mniszka. Zaparzać przez 40 minut.   Napar z mniszka lekarskiego ułatwia trawienie i działa przeciwzapalnie. Żeby uzyskać pożądane efekty, należy ją pić 3 razy dziennie. Pomaga w leczeniu półpaśca , wysypki, infekcji gardła i np. dziąseł. Po rozcieńczeniu naparem z mlecza można przemywać zmiany trądzikowe na twarzy. Innym rodzajem napoju z korzeni mniszka jest odwar. Przyrządza się go wrzucając do ½ litra wody 2 łyżki pokrojonych korzeni i gotując pod przykrywką przez 10 minut. Przed wypiciem miksturę należy przecedzić. Herbatę z mlecza można przyrządzić także z suszonych liści i korzeni.   Setki produktów i usług w Twoim mieście w świetnych cenach? Skorzystaj z oferty na stronie Groupon kody promocyjne .   Herbata z kwiatów mniszka lekarskiego w problemach z jajnikami Do przygotowania herbaty używa się świeżych kwiatów mlecza. Należy je oczyścić z insektów i zaparzyć, czyli pozostawić we wrzątku pod przykryciem przez 10 minut....

Dmuchawce
© karandaev/Fotolia.com
Styl życia
Syrop z mniszka lekarskiego, czyli miód z kwiatów mlecza
Syrop z mlecza, nazywany inaczej miodem z mniszka lekarskiego, wzmacnia odporność, polepsza trawienie i pozytywnie wpływa na wątrobę. Do jego przygotowania potrzebne są zaledwie cztery składniki.

Chociaż syrop z mlecza (nazywany inaczej miodem z mniszka lekarskiego) wzmacnia odporność, polepsza trawienie i pozytywnie wpływa na wątrobę. Do jego przygotowania potrzebne są zaledwie cztery składniki.   Kwiaty do produkcji syropu należy dokładnie oczyścić Pierwszym krokiem jest zerwanie i przygotowanie kwiatów mniszka lekarskiego. Dobrze jest wybrać te rośliny, które rosną z dala od zanieczyszczonych miejsc. Zrywa się same główki, bez łodyg . Większe nasycenie smaku i zapachu uzyskuje się, zrywając kwiaty w słoneczne przedpołudnie. Potrzebny będzie około litr kwiatów (mniej więcej 400 sztuk). Zanim zostaną poddane jakiejkolwiek obróbce, muszą zostać oczyszczone z insektów. Najlepiej sprawdza się w tym wypadku rozłożenie kwiatów na przykład na papierze czy jasnym blacie i ręczne obranie z robaków. Parzenie lub gotowanie od zimnej wody – dwa przepisy na syrop z mniszka Jedna z metod polega na zalaniu przygotowanych kwiatów wrzątkiem i ich gotowaniu. Zgodnie z inną należy je umieścić w zimnej wodzie i doprowadzić do wrzenia. Kolejne kroki w obu technikach sporządzania miodu z mlecza są takie same. Pierwsze gotowanie powinno odbywać się na małym ogniu i trwać 15 minut. Następnie należy odstawić garnek w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na dobę. Kolejnego dnia trzeba przecedzić miksturę, dosypać do niej 1 kilogram cukru i dolać sok wyciśnięty z 2 cytryn. Po tym można przystąpić do drugiego gotowania. Również na małym ogniu, jednak tym razem powinno ono trwać 2 godziny – do chwili, kiedy syrop zacznie gęstnieć i przypominać rzadki miód . Po tym czasie syrop z mlecza może trafić do czystych i suchych słoików. Przechowywanie i używanie syropu z mniszka Właściwościami syropu z mniszka lekarskiego będzie można cieszyć się dłużej, jeśli słoiki zostaną zamknięte metodą suchej pasteryzacji. Polega to na...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner