Przepis na ciapkapustę, czyli tradycyjne danie kuchni śląskiej z kapusty kiszonej i ziemniaków
Ciapkapusta, inaczej, ciaprówa lub pańczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Podawana jest z karminadlami czyli kotletami mielonymi, kiełbasą lub żeberkami. Śląską ciapkapustę można przygotować w niecałą godzinę. Wystarczy odrobina ziemniaków, kapusty i mięsa.
Ciapkapusta, inaczej, ciaprówa lub pańczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Podawana jest z karminadlami czyli kotletami mielonymi, kiełbasą lub żeberkami. Śląską ciapkapustę można przygotować w niecałą godzinę. Wystarczy odrobina ziemniaków, kapusty i mięsa.
Według gospodyń śląskich tajemnica idealnej ciapkapusty tkwi w czasie potrzebnym do „przegryzienia się” wszystkich składników. Niektóre z nich, by podać danie na stół, czekały nawet po kilka godzin od przygotowania.
Ciapkapusta
Ciapkapusta idealnie smakuje podana z żeberkami lub kotletami mielonymi. Jest świetnym pomysłem na zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny.
Potrzebujesz:
- garnka,
- patelni,
- tarki.
Składniki na 4 porcje:
- 800 g kapusty kiszonej,
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g wędzonego boczku (ew. kiełbasy),
- 1 cebula,
- sól (do smaku),
- smalec (do smażenia),
- kminek (do smaku),
- pół marchewki,
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Jeśli zalewy z kapusty jest za mało, można dodać do niej trochę wody.
Sposób przygotowania:
- Odcedź z zalewy kapustę kiszoną (zachowaj zalewę).
- Posiekaj kapustę.
- Włóż ją z powrotem do zalewy.
- Dopraw kminkiem.
- Zetrzyj na tarce pół marchewki.
- Dodaj do kapusty.
- Całość gotuj w zalewie przez pół godziny.
- Obierz ziemniaki.
- Ugotuj je w osolonej wodzie.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Boczek wędzony pokrój w centymetrową kostkę.
- Na patelni rozpuść trochę smalcu.
- Wrzuć na nią boczek i cebulę.
- Smaż do momentu, aż cebula się zarumieni.
- Ugotowane ziemniaki ugnieć na puree.
- Odcedź kapustę.
- Dodaj ją do ziemniaków.
- Boczek z cebulą wymieszaj z ziemniakami i kapustą.
- Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz kuchnię regionalną? Wypróbuj czarne kluski - najlepiej smakują ze skwarkami.
- Typowym obiadowym daniem będzie pyszna rolada z mięsnym farszem. Palce lizać!
- Do obiadu zwykle podaje się sałatkę. Bardzo sycący będzie szałot, czyli warzywna śląska sałatka.