Reklama

Ciapkapusta, inaczej, ciaprówa lub pańczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Podawana jest z karminadlami czyli kotletami mielonymi, kiełbasą lub żeberkami. Śląską ciapkapustę można przygotować w niecałą godzinę. Wystarczy odrobina ziemniaków, kapusty i mięsa.

Reklama

Według gospodyń śląskich tajemnica idealnej ciapkapusty tkwi w czasie potrzebnym do „przegryzienia się” wszystkich składników. Niektóre z nich, by podać danie na stół, czekały nawet po kilka godzin od przygotowania.

Ciapkapusta

Ciapkapusta idealnie smakuje podana z żeberkami lub kotletami mielonymi. Jest świetnym pomysłem na zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • tarki.

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku (ew. kiełbasy),
  • 1 cebula,
  • sól (do smaku),
  • smalec (do smażenia),
  • kminek (do smaku),
  • pół marchewki,
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Jeśli zalewy z kapusty jest za mało, można dodać do niej trochę wody.

Sposób przygotowania:

  • Odcedź z zalewy kapustę kiszoną (zachowaj zalewę).
  • Posiekaj kapustę.
  • Włóż ją z powrotem do zalewy.
  • Dopraw kminkiem.
  • Zetrzyj na tarce pół marchewki.
  • Dodaj do kapusty.
  • Całość gotuj w zalewie przez pół godziny.
  • Obierz ziemniaki.
  • Ugotuj je w osolonej wodzie.
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Boczek wędzony pokrój w centymetrową kostkę.
  • Na patelni rozpuść trochę smalcu.
  • Wrzuć na nią boczek i cebulę.
  • Smaż do momentu, aż cebula się zarumieni.
  • Ugotowane ziemniaki ugnieć na puree.
  • Odcedź kapustę.
  • Dodaj ją do ziemniaków.
  • Boczek z cebulą wymieszaj z ziemniakami i kapustą.
  • Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama