Przepis na wodzionkę – śląską zupę z chleba, inaczej brotzupe
Brotzupa, inaczej wodzionka, to prosta zupa chlebowa z dodatkiem smalcu ze skwarkami, przypraw i czosnku. Jej przygotowanie zajmuje niecałe piętnaście minut.
Brotzupa, inaczej wodzionka, to prosta zupa chlebowa z dodatkiem smalcu ze skwarkami, przypraw i czosnku. Jej przygotowanie zajmuje niecałe piętnaście minut.
Brotzupa to tradycyjna potrawa śląską. Występuje ona w wielu odmianach, jednak każdej podstawą jest chleb i wrzątek. Przygotowuje się ją z czerstwego pieczywa, czosnku i smalcu. Wszystkie składniki po rozdrobnieniu zalewa się wrzątkiem i doprawia przyprawami.
Jak urozmaicić smak wodzionki?
Śląska nazwa brotzupa wzięła się z Niemiec, gdzie zupa ta nazywana jest Brotsuppe (Brot – chleb i Suppe – zupa). W bogatszych wersjach zupy dodaje się maggi, pieprz, skwarki, a zamiast zwykłej, zagotowanej wody, bulion drobiowy. Niekiedy brotzupa serwowana jest z bratkartoflami, czyli usmażonymi w plasterki ziemniakami.
Brotzupa, inaczej wodzianka
Choć brotzupa w dawnych czasach była synonimem biedy śląskiej, to dziś zachwyca swoją prostotą, niesamowitym smakiem i aromatem.
Potrzebujesz:
- garnka,
- patelni.
Składniki na 2 porcje:
- 4 kromki chleba (najlepiej czerstwego),
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami,
- 2 ząbki czosnku,
- woda (tyle by udało się zalać dwa talerze),
- olej (do podsmażenia),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku)
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Brotzupę można podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.
Sposób przygotowania:
- Chleb pokrój w kostkę.
- Na patelnię wylej trochę oleju.
- Wrzuć chleb.
- Smaż, aż się zarumieni.
- Przełóż chleb na talerz.
- W garnku zagotuj wodę.
- Dodaj smalec wytopiony ze słoniny ze skwarkami.
- Rozetrzyj czosnek z solą.
- Dodaj czosnek do garnka.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Zagotowanym roztworem zalej chleb na talerzach. Gotowe.
Smacznego!
- Wodziankę można przygotować na tematyczną imprezę sylwestrową. Sprawdź inne szybkie dania na sylwestra.
- Czy kiełbasa dodana do zupy jest zdrowa? Sprawdź ile ma kalorii i wartości odżywczych.
- Zupy często są doprawiane majerankiem. Zobacz do jakich potraw go dodawać.