Reklama

Brotzupa, inaczej wodzionka, to prosta zupa chlebowa z dodatkiem smalcu ze skwarkami, przypraw i czosnku. Jej przygotowanie zajmuje niecałe piętnaście minut.

Reklama

Brotzupa to tradycyjna potrawa śląską. Występuje ona w wielu odmianach, jednak każdej podstawą jest chleb i wrzątek. Przygotowuje się ją z czerstwego pieczywa, czosnku i smalcu. Wszystkie składniki po rozdrobnieniu zalewa się wrzątkiem i doprawia przyprawami.

Jak urozmaicić smak wodzionki?

Śląska nazwa brotzupa wzięła się z Niemiec, gdzie zupa ta nazywana jest Brotsuppe (Brot – chleb i Suppe – zupa). W bogatszych wersjach zupy dodaje się maggi, pieprz, skwarki, a zamiast zwykłej, zagotowanej wody, bulion drobiowy. Niekiedy brotzupa serwowana jest z bratkartoflami, czyli usmażonymi w plasterki ziemniakami.

Brotzupa, inaczej wodzianka

Choć brotzupa w dawnych czasach była synonimem biedy śląskiej, to dziś zachwyca swoją prostotą, niesamowitym smakiem i aromatem.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 kromki chleba (najlepiej czerstwego),
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami,
  • 2 ząbki czosnku,
  • woda (tyle by udało się zalać dwa talerze),
  • olej (do podsmażenia),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku)

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Brotzupę można podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.

Sposób przygotowania:

  • Chleb pokrój w kostkę.
  • Na patelnię wylej trochę oleju.
  • Wrzuć chleb.
  • Smaż, aż się zarumieni.
  • Przełóż chleb na talerz.
  • W garnku zagotuj wodę.
  • Dodaj smalec wytopiony ze słoniny ze skwarkami.
  • Rozetrzyj czosnek z solą.
  • Dodaj czosnek do garnka.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Zagotowanym roztworem zalej chleb na talerzach. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama