Przepisy na litewskie dania: cepeliny i babka ziemniaczana
Kuchnię litewską tworzą przepisy z wielu krajów. Najbardziej charakterystyczne są dania robione z surowych ziemniaków i dużych ilości tłustych mięs. Cepeliny z aromatycznymi skwarkami czy długo pieczoną babkę ziemniaczaną z chrupiącą skórką podaje się z kiszonkami i gorącą herbatą.
Kuchnię litewską tworzą przepisy z wielu krajów. Najbardziej charakterystyczne są dania robione z surowych ziemniaków i dużych ilości tłustych mięs. Cepeliny z aromatycznymi skwarkami czy długo pieczoną babkę ziemniaczaną z chrupiącą skórką podaje się z kiszonkami i gorącą herbatą.
Kuchnię litewską kształtowały różne narodowości zamieszkujące tamte tereny. Obecnie słynie z potraw sycących, tłustych, z dużą ilością ziemniaków i mięs, podawanych z ciemnym, lekko kwaśnym chlebem.
Przepis na cepeliny z mięsem mielonym
Rada: cepeliny podawaj polane masłem, ze skwarkami z boczku, z kwaśną śmietaną oraz surówką z kiszonej kapusty i startej marchewki. Można również przygotować farsz bezmięsny – ze zmielonego twarogu, śmietany, masła i jajek.
Składniki na ciasto (na 4 porcje):
- 1 kilogram surowych ziemniaków,
- 4 średnie ugotowane ziemniaki,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 300 gramów mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina lub mieszane),
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 75 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania ciasta:
- Obierz i wyszoruj ziemniaki.
- Zetrzyj je na tarce i wyciśnij w płótnie.
- Poczekaj, aż w płótnie wytrąci się osad ziemniaczany i wylej płyn.
- Zetrzyj ugotowane ziemniaki i połącz w dużej misce ze startymi surowymi ziemniakami, mączką ziemniaczaną z płótna i solą.
- Masę dokładnie wymieszaj i podziel na porcje po około 100 gramów.
Sposób przygotowania farszu:
- Pokrój drobno cebule i podsmaż je na złoto na oleju.
- Dodaj cebule do mięsa mielonego i dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
- Wyrabiaj dłońmi przez 2 minuty na jednolitą masę.
- Z każdej porcji ciasta uformuj podłużną pyzę i ułóż na jej środku nieco farszu.
- Zawiń je dokładnie, aby nadzienie nie wystawało i gotuj w lekko osolonym wrzątku około 30 minut.
- Wyłów cepeliny ostrożnie łyżką cedzakową i podawaj gorące.
Przepis na babkę ziemniaczaną (kugiel lub kugelis)
Litewska babka ziemniaczana przypomina na przekroju zwarte ciasto, z widocznymi kawałkami mięsa i chrupiącą skórką. Smakuje wspaniale z ogórkami kiszonymi i buraczkami na ciepło.
Składniki (na 10 porcji – duże prostokątne naczynie do zapiekania):
- 2 kilogramy ziemniaków,
- pół kilograma chudego boczku,
- 3 całe jaja,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina oleju do wysmarowania naczynia,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: około 90 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz i wyszoruj ziemniaki.
- Zetrzyj je na tarce i odciśnij wodę, nie wylewając jej.
- Pokrój boczek w kostki i usmaż go na suchej patelni.
- Nagrzej piekarnik do 190° Celsjusza.
- Po około 10 minutach odlej wodę z soku wyciśniętego ze startych ziemniaków, zostawiając skrobię.
- W dużej misce wymieszaj usmażony boczek, starte ziemniaki, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, skrobię z ziemniaków, jajka, sól, pieprz.
- Posmaruj naczynie do zapiekania olejem i przełóż do niego masę ziemniaczano-boczkową.
- Skrop zapiekankę olejem i piecz w piekarniku przynajmniej godzinę do zbrązowienia.
Smacznego!
- Lubisz kuchnię regionalną? Wypróbuj czarne kluski - najlepiej smakują ze skwarkami.
- Typowym obiadowym daniem będzie pyszna rolada śląska z mięsnym farszem. Palce lizać!
- Do obiadu zwykle podaje się sałatkę. Bardzo sycący będzie szałot, czyli warzywna śląska sałatka.